Adverteren op YouTube: voor veel organisaties is het de ideale manier om in beeld te komen bij hun doelgroep. Het is immers de plek waar (letterlijk) de hele wereld filmpjes kijkt! Daarbovenop biedt YouTube ook nog eens veel targetingopties, veel meer dan radio of tv. En tóch merk ik dat veel marketeers niet goed weten wat ze aan moeten met het videoplatform. Ook denken ze vaak dat er veel budget nodig is om een succesvolle YouTube-campagne te draaien. Gelukkig is het tegenovergestelde waar. Wat zijn de mogelijkheden van YouTube advertenties en hoe bereik je jouw specifieke doelgroep? Dat lees je hier.  

YouTube als onderdeel van je marketingstrategie

Wat maakt YouTube zo interessant om op te adverteren? Een aantal redenen:

 • YouTube is de tweede grootste zoekmachine ter wereld
 • Het platform heeft dagelijks circa 30 miljoen bezoekers
 • Zoals gezegd in de introductie, zijn de targetopties eindeloos
 • Je betaalt alleen wanneer er interactie plaatsvindt

Ondanks deze grote voordelen staan YouTube-advertenties niet op zichzelf. Ze zijn een onderdeel van je overkoepelende marketingstrategie, wat betekent dat ze moeten aansluiten op de doelgroep, jouw boodschap én de fase in de klantreis die jij van tevoren hebt uitgedacht. Zet je YouTube advertenties live zonder deze aansluiting? Dan worden ze inderdaad heel duur, simpelweg omdat je er geen resultaten mee boekt.

Laten we die valkuil daarom voorkomen, en strategisch aan de slag met YouTube advertenties! Hieronder lees je hoe.

Strategie bepalen  

Met YouTube advertenties heb je de kans jouw organisatie of product op een unieke en boeiende manier te introduceren bij je doelgroep. Je kan persoonlijk zijn, je kennis delen of aan de doelgroep uitleggen wat de voordelen van jouw product of service zijn. Bedenk van tevoren welke van deze doelen je wilt nastreven. Pas daarna kan je aan de slag met doelgroepen.

Wat zijn de targetingopties?

Binnen YouTube zijn er diverse opties om jouw targeting vorm te geven. Hierbij is je doelstelling de bepalende factor. Wil je personen vooral bereiken met je video om de boodschap over te brengen? Dan kan je aan de slag met zogeheten affiniteitsdoelgroepen (zie hieronder). Wil je dat de doelgroep een bepaalde actie uitvoert? Dan is het targeten van personen die al eerder een video van je hebben bekeken geschikt. Hieronder lees je welke targetingopties er zijn.  

Demografie

Je hebt je buyer persona bepaald en daar is een profiel uit gekomen. Binnen YouTube is het mogelijk om op geslacht, leeftijd en locatie te targeten. Houd er wel rekening mee dat bij een groot gedeelte van de YouTube-gebruikers het geslacht en leeftijd onbekend zijn.

Affiniteitsdoelgroepen

Deze doelgroep is nog niet bekend met jouw organisatie, maar heeft wel interesse getoond in bepaalde onderwerpen. Op basis van deze interesses kan je hen targeten. Je kunt affiniteitsdoelgroepen gebruiken die door YouTube zijn ingesteld, of zelf aangepaste affiniteitsdoelgroepen aanmaken.

Levensgebeurtenissen

Heeft jouw onderwerp te maken met een bepaalde levensgebeurtenis van mensen in je doelgroep? Dat komt goed uit, want binnen YouTube advertenties heb je de optie om op belangrijke mijlpalen in het leven zoals verhuizen, afstuderen of trouwen te targeten.

In-market-doelgroepen

Is jouw doelgroep op zoek naar een bepaald product of hebben ze al een bepaalde service overwogen? Dan zijn In-market-doelgroepen heel erg geschikt. Hier vind je doelgroepen terug die bijvoorbeeld hebben overwogen om een kaartje te kopen voor een theatervoorstelling.

Remarketing

Remarketing is de perfecte manier om doelgroepen die al bekend zijn met jouw organisatie te bereiken. Dit zijn bijvoorbeeld personen die al een keer een video op jouw YouTube-kanaal hebben bekeken, abonnee zijn van jouw kanaal of op jouw website zijn geweest. Door deze doelgroepen te retargeten met een relevant aanbod, vergroot je de kans dat zij converteren tot klant of donateur.

Look-a-like doelgroepen

Op basis van jouw remarketinglijsten is het mogelijk een vergelijkbare doelgroep aan te maken. De doelgroep heeft dus hetzelfde profiel als de doelgroep die jouw website heeft bezocht. Google gaat dan op zoek naar vergelijkbare personen. 

Welke YouTube advertenties zijn er?

Je hebt je strategie bepaald en je doelgroepen gekozen. Nu kom je bij het belangrijkste deel van adverteren op YouTube: videocreatie. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste soorten YouTube advertenties en de voordelen.

InStream-advertenties variant 1 (wel over te slaan)

 • Na 5 seconden kan de video worden overgeslagen
 • Je betaalt op basis van CPV (Cost per View)
 • Als personen minimaal 30 seconden of de hele video hebben bekeken, ga je betalen

InStream-advertenties variant 2 (niet over te slaan)

 • Deze video’s mogen maximaal 15 seconden duren
 • Houd er bij deze ook rekening mee dat je de boodschap in een korte tijd moet concretiseren
 • Je betaalt op basis van CPM (Cost per Mille)

Bumper Ads

 • Korte video’s die maximaal 6 seconden mogen duren
 • Ze zijn niet over te slaan
 • Je betaalt op basis van CPM (Cost per Mille)
 • Houd er rekening mee dat je in 6 seconden een concrete boodschap vertelt

YouTube Discovery Ads

 • Betaling op basis van CPC (Cost per click)
 • Targeting wordt ingesteld op basis van zoekwoord
 • Minder vertoningen en weergaven ten opzichte van stream
 • Zichtbaar naast gerelateerde YouTube-video’s en op de mobiele homepage van YouTube

Hoe meet je het succes van jouw YouTube advertenties?

Wanneer je start met YouTube advertenties, is het van belang dat je vooraf alles goed instelt zodat je kunt meten hoe succesvol jouw campagne is. Hiervoor moet je Google Ads, Google Analytics en je YouTube-kanaal aan elkaar koppelen. Op YouTube plaats je de video’s die je wilt gaan promoten, in Google Ads zie je de prestaties van je campagne en Google Analytics gebruik je om het gedrag van je websitebezoekers te analyseren.

Aan de slag!

Met een goede strategie brengen YouTube advertenties jou dichter bij je doel. Zorg ervoor dat je jouw doelen helder hebt, selecteer de juiste doelgroepen én zorg dat het succes meetbaar is. Wil je aan de slag maar kan je wel wat hulp gebruiken? Stuur mij een berichtje, dan kijk ik met je mee.  

IK help je graag op weg!

Debbie van den Eeden

Online Marketeer


  Leave a comment