Apple heeft een nieuwe versie uitgerold: iOS14. Een hoop is veranderd en dat heeft een grote impact gehad voor adverteerders. Adverteer jij bijvoorbeeld veel via Facebook? En wil jij weten wat de nieuwe iOS14-versie betekent voor jouw werkzaamheden? In dit artikel zet ik op een rijtje wat de gevolgen zijn en hoe je hiermee om kan gaan.

De iOS14 update in de praktijk

De belangrijkste verandering voor Facebook advertising is de toestemming die Apple vraagt om data op te slaan binnen de apps die worden aangeboden via de Apple App Store. Deze toestemming vraagt Apple via het App Tracking Transparency Framework. Als de gebruiker geen toestemming geeft voor het tracken van zijn of haar gebruikersgegevens, dan worden bepaalde gegevens niet verzameld en gedeeld via de Facebookpixel. 

De voornaamste beperkingen zijn:

 • Het wordt lastiger om conversies te meten
 • Er zijn nog slechts acht conversiegebeurtenissen per domein beschikbaar
 • De remarketinglijsten worden kleiner waardoor het moeilijker wordt om geïnteresseerden binnen jouw doelgroep te vinden en te bereiken.
 • Niet alle conversies zijn zichtbaar in je campagne, waardoor jij de Facebookcampagne niet kan optimaliseren op basis van het volledige plaatje, maar op het deel wat er wél bekend is bij Facebook. Demografische gegevens van de doelgroep zoals leeftijd en het geslacht krijg je bijvoorbeeld niet meer door. Ook weet je niet meer vanuit welk kanaal de conversies zijn gekomen.

Wat is de beste manier om met de iOS14 update om te gaan?

Hoe kan je nu meer te weten komen over je doelgroep als de Facebook Pixel niet meer alles doorgeeft? Het antwoord zit ‘m in de inrichting van je campagne.

 • Het begint met de verificatie van jouw domein. Hierdoor weet Facebook dat het bedrijf of organisatie waarvoor je adverteert in eigen beheer is.
 • Als de conversies zijn aangemaakt via bijvoorbeeld een aangepaste conversie, voeg deze dan toe aan webconversie gebeurtenissen. Als je dit niet doet, zijn de conversies die op een toestel met de iOS14 update worden uitgevoerd sowieso niet meetbaar voor je campagne.
 • Zorg ervoor dat je de doelgroepen uitsplitst op kanaal. Hierdoor is te herleiden vanuit welk kanaal de doelgroep (waarschijnlijk) is geconverteerd.
 • Splits de doelgroepen op basis van leeftijdscategorieën. Dan weet je welke leeftijdscategorieën hoog scoren op conversie.
 • Gebruik utm-codes om de data goed binnen te laten komen in Google Analytics.
 • Bouw de conversies op met Conversions API. De webgebeurtenissen en offline gebeurtenissen worden dan rechtsreeks van je server met de servers van Facebook gedeeld. Hierdoor ben je niet afhankelijk van de Pixel om deze gegevens door te sturen.

Kortom: het is nu belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat je meetstructuur aan de achterkant goed staat. Zo kan jij zien hoeveel conversies je daadwerkelijk met je Facebookcampagne realiseert.

Prioriteiten stellen

Als adverteerder moet je niet alleen acht conversiegebeurtenissen selecteren; deze zal je ook moeten prioriteren. Wanneer iemand besluit om niet meer getracked te worden, zal er maar maximaal één gebeurtenis worden gemeten na de klik. Deze moet behoren tot de geselecteerde acht conversiegebeurtenissen en wordt gekozen op basis van de ingestelde prioriteitenlijst. De hoogst gerankte wint. Bijvoorbeeld: een gebruiker klikt op jouw advertentie en komt bij je aanmeldpagina voor een donateurschap terecht. Op deze pagina downloadt de gebruiker eerst nog een brochure voordat hij zichzelf daadwerkelijk aanmeldt als donateur. Is de conversie ‘downloadt een brochure” hoger gerankt dan “aanmelding donateurschap”, dan zal deze conversie worden gemeten. Accepteert iemand de tracking wél? Dan worden alle conversies gemeten die de gebruiker uitvoert.

Goed om rekening mee te houden: als je aanpassingen doet aan je webgebeurtenissen, dan wordt de gewijzigde gebeurtenis maximaal 72 uur automatisch gepauzeerd. Qua timing is het dus belangrijk dit goed in te regelen een aantal dagen vóór de start van je campagne.

Meer weten?

De iOS14 update heeft een grote impact op hoe we conversies meten uit Facebookcampagnes en wat we te weten kunnen komen over onze doelgroep. Het beperkt de inzichten, wat betekent dat de manier waarop je jouw campagne inricht veel bepalender wordt.

Wil je meer weten over de iOS14 update en de gevolgen ervan op jouw Facebook advertising campagnes? Stuur me dan een berichtje!

IK help je graag op weg!

Debbie van den Eeden

Online Marketeer


  Leave a comment