Bij RaisingResults komt het woord “zoekwoordenanalyse” meerdere keren per week voorbij. Logisch, want als wij weten waar de doelgroepen van onze klanten op zoeken, weten we hoe we advertenties, blogs en webpagina’s moeten insteken. Dit maakt de zoekwoordenanalyse een super interessant middel bij het ontwikkelen van de online marketingstrategie. Tegelijkertijd is het er wel eentje met een gevaar. Zoekwoordenanalyses verdwijnen namelijk nogal eens onderin de la. Hoe voorkom je dit? En beter nog, hoe zorg je ervoor dat je jullie zoekwoordenanalyse zó concreet maakt dat al je marketingactiviteiten erop vooruitgaan? Dat lees je in dit artikel.

Wat is het, zo’n zoekwoordenanalyse? En waar gebruik je het voor?

Laten we bij het begin beginnen. Een zoekwoordenanalyse is een analyse van de zoekwoorden waarop websitebezoekers op jouw website binnenkomen. De focus ligt hierbij op organische zoekwoorden, dat wil zeggen: de termen die jouw websitebezoekers zelf intypen in Google (de betaalde zoekwoorden waarop je wordt gevonden, bepaal je immers zelf.) De organische zoekwoorden vertellen je bijvoorbeeld waar websitebezoekers aan denken op het moment dat ze op jouw site terecht komen en naar welke informatie ze op zoek zijn. Door de zoekwoorden te analyseren en groeperen, ontdek je trends. Deze trends helpen je bij een effectieve contentstrategie. Immers: als je weet waar je doelgroep op zoekt, kan jij content creëren die perfect aansluit op hun vragen. 

Een zoekwoordenanalyse gebruik je dus om in kaart te brengen op welke organische zoekwoorden je wordt gevonden. Voeg daar aan toe op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden en je hebt een mooi startpunt voor je SEO-strategie. Belangrijke kanttekening: online vindbaarheid bereik je tegenwoordig niet meer met de juiste keywords alleen. De manier waarop de content op je website samenhangt, is even belangrijk. Voor alles wat je daarover moet weten, verwijs ik je naar het blog van mijn collega Inge.

Wat betekent dit voor je contentstrategie?

Tussentijdse samenvatting: een zoekwoordenanalyse is weliswaar niet meer voldoende om online vindbaar te worden; het is wél nog steeds het uitgangspunt voor het invullen en optimaliseren van je contentstrategie. “Hoe dan?” hoor ik je vragen. Allereerst wil ik je op het hart drukken dat de analyse een middel is en geen doel. Het is namelijk niet zo dat de resultaten van je zoekwoordenanalyse dicteren welke onderwerpen voor jou belangrijk zijn. Als je je laat leiden door een algemene zoekwoordenanalyse loop je het risico dat je content gaat creëren die weliswaar goed gevonden wordt, maar jouw specifieke doelgroep niet aanspreekt of activeert. Bepaal daarom van tevoren welke onderwerpen of thema’s belangrijk zijn voor jouw organisatie. Die onderwerpen of thema’s staan centraal in je contentstrategie. Als je vervolgens content gaat ontwikkelen, gebruik je de zoekwoorden uit de analyse om de content te verrijken.

En dit is pas het begin…

De kansen die een zoekwoordenanalyse je bieden, stoppen niet bij je contentstrategie.

Het helpt je ook bij het verbeteren van je (betaalde) campagnes. En andersom geldt hetzelfde: ik durf te stellen dat je organische inzet verbetert door de inzet van SEA of social advertising campagnes.

Door goed naar je organische zoekwoorden te kijken, verbeter je allereerst je SEA-campagnes. De opgedane kennis uit je zoekwoordenanalyse vormt namelijk een uitstekende basis om betaalde campagnes in te kopen op woordgroepen waarop je beter gevonden wilt worden. Dit zorgt ervoor dat je zichtbaar bent als iemand in een zoekmachine naar deze woorden zoekt. Klikt diegene door, dan ziet de zoekmachine dat deze woorden relevant zijn voor jouw website. En dat betekent bonuspunten van Google!

Maar dat is nog niet alles- ook je social mediacampagnes dragen bij aan het grotere geheel. Stem dus ook je social content en ads af op hetzelfde thema. Zo vergroot je je zichtbaarheid en telt alles bij elkaar op.

Heb ik je er al van overtuigd dat die ‘simpele’ zoekwoordenanalyse ervoor zorgt dat iedere marketingeuro je meer oplevert ;)?

Tenslotte: alles wat je uitdraagt telt mee

Nog niet overtuigd van het belang van een zoekwoordenanalyse? Dan doe ik er een schepje bovenop. Een zoekwoordenanalyse is wat mij betreft ook het startpunt van je huisstijl en tone of voice (intern en extern).

Het beeld dat anderen van je organisatie hebben, wordt niet alleen bepaald door je content en campagnes. Alles wat je communiceert in woord, tekst en beeld draagt bij aan je imago. Mailtjes, intranetupdates en beantwoorde telefoontjes voegen net zo goed iets toe als je nieuwsbrief, social media posts en website. Als je op deze manier kijkt naar een zoekwoordenanalyse, overstijgt het zijn oorspronkelijke doel én biedt het legio kansen voor je marketingcommunicatiestrategie.

Wil je hier verder over praten? Bel of mail me gerust!

Doorpraten? Neem contact op:

Neem contact op met Mijke de Vette
Ik HELP JE GRAAG OP WEG!


    Leave a comment