Google Ads is een complexe tool. Maar als je ‘m goed inricht, werkt dit online kanaal als een enorme booster van je digitale marketingcampagnes. Dat geldt voor de gehele marketingfunnel. Met Google Ads kan je namelijk in iedere fase met het juiste aanbod naar voren komen in de zoekresultaten. Maar daar moet je wel wat voor doen! In dit artikel leg ik je daarom uit hoe je alles uit je Google Ads haalt.

1. Houd de kwaliteit hoog van jouw Google Ads campagnes

Kwaliteit is van groot belang binnen Google. “Kwaliteit” betekent in deze context een combinatie van drie belangrijke elementen:

  • Advertenties
  • Zoektermen
  • Landingspagina’s

Op basis van deze drie-eenheid geeft Google een kwaliteitsscore van 1 tot 10. Hoe hoger de score, hoe beter. Advertenties moeten vooral goed passen bij de zoekvraag. Hiervoor kijkt Google naar de tekst van de zoekadvertentie en de match met de ingevoerde keywords. Het is dan ook goed om de belangrijkste zoektermen terug te laten komen in de ads. In responsive search ads, die momenteel het beste worden uitgeleverd in de zoekmachine, is het van belang dat je voldoende koppen en beschrijvingen toevoegt en dat deze voldoende variatie bevatten. Denk aan korte en lange headings, voldoende calls-to-action, de belangrijkste zoektermen en vooral: een duidelijke boodschap. De zoeker moet namelijk direct begrijpen wat hier het aanbod is.

Verder combineert Google de verwachte CTR (click through rate) met de kwaliteit van de landingspagina. De pagina waarop de doelgroep terecht komt moet voldoende informatie geven (de zoekvraag beantwoorden!), rijke content bieden (tekst, video, beeld), een heldere navigatie of calls-to-action bevatten, snelle laadtijd hebben en mobiel heel goed te gebruiken zijn. User experience is hierin van groot belang. Daarnaast moet er een actie aanwezig zijn op de pagina. Dit kan een doorklik zijn, een leadformulier of zelfs een donatievraag. Dit alles moet wel weer passen bij de zoekvraag. Check de kwaliteit van jouw campagnes, ads en bijbehorende landingspagina’s. Die laatste wil ik extra benadrukken. Je kunt ijzersterke campagnes ontwikkelen, maar als de bezoeker direct afhaakt op de landingspagina is dit erg zonde van het geïnvesteerde tijd en budget.

2. Verrijk zoekadvertenties met extensies

Een zoekadvertentie is opgebouwd uit koppen en beschrijvingen. De ruimte om de boodschap over te brengen is krap, maar toch kan je jouw zoekadvertenties sterker neerzetten. Maak gebruik van responsive search ads en/of dynamische search ads en maak deze compleet met extensies!

  • Sitelinks: voeg relevante pagina’s toe in sitelinks, zodat de doelgroep direct kan landen op de voor hen meest relevante pagina. Een sitelink is het sterkst als deze raakt aan het onderwerp van de advertentie en campagne. Wanneer een persoon zoekt op ‘T-shirts’ is het niet logisch om als sitelink ‘spijkerbroeken’ te vertonen.
  • Highlights: geef hiermee aandacht aan de USP’s van jouw product, dienst of aanbod als organisatie. Deze highlights zijn niet clickable in de ad, maar brengen wel jouw merk en het aanbod onder de aandacht.
  • Afbeelding extensies: dit is een van de nieuwere features in Google Ads, die jouw ads visueel maken. Je kunt per campagne een aantal square/landscape beelden invoeren. Er zijn wel een aantal restricties om rekening mee te houden. Zo mogen er geen logo’s of calls-to-action in beeld gebracht worden, mag er alleen fotomateriaal gebruikt worden en zijn animaties niet toegestaan.
  • Overige extensies: ook kan je met locatie extensies en website informatie-extensies. Bepaal per extensie altijd of deze ook echt relevant is voor jouw doelgroep.

3. Zorg voor de juiste keywords en sluit ook termen uit

Het klinkt als een open deur, maar zonder goede keywords boek je geen succes met jouw campagne. Doe daarom altijd een zoektermenonderzoek. Geen zoekvolume? Dan is het onderwerp niet relevant voor een campagne. Je mag hier best kritisch zijn, ook als je leidinggevende graag adverteert op het onderwerp. Wat jullie willen vertellen als organisatie, strookt nu eenmaal niet altijd met de zoekvraag van jullie doelgroep. Gebruik daarnaast specifieke zoektermen, maar ook weer niet té specifiek. Hoe specifieker je zoektermen zijn, hoe relevanter het verkeerd dat je aantrekt. Maar voor specifieke zoektermen ligt het verkeer flink lager dan bij algemene termen. Ga daarom voor de gulden middenweg. Sluit ook keywords uit, je wilt niet dat jouw budget opgaat omdat de campagne wordt geactiveerd op verkeerde zoekopdrachten. Tip: sluit zoektermen van een bestaande campagne uit bij nieuwe campagnes. Zo voorkom je onderlinge concurrentie. En last but not least: blijf altijd testen.

4. Verfijn de targeting van je campagne

Richt jij je op de juiste doelgroepen? En ben jij wel zichtbaar op de locatie waar je aanwezig wilt zijn? Verfijn jouw targeting om onnodige klikken tegen te gaan. Dit doe je door  doelgroepen uit te sluiten, zoals huidige klanten, doelgroepen die al zijn geconverteerd of bijvoorbeeld werkzoekenden. Ook kan je heel gemakkelijk locaties uitsluiten die niet relevant zijn of juist targeten op locaties die wel waarde opleveren. Zorg ervoor dat jouw budget zo optimaal mogelijk wordt besteed.

5. Bied de juiste waarde en verbind websitebezoekers

De zoektocht van jouw doelgroep begint met een specifieke zoekvraag binnen Google. Als adverteerder zorg je ervoor dat de ads op de juiste keywords worden geactiveerd met een geschikt aanbod in de vorm van een landingspagina. Maar let op: je biedt pas écht waarde aan de doelgroep als de landingspagina voldoet aan hun behoefte. De landingspagina moet niet alleen een antwoord op de zoekvraag bevatten, maar ook gebruiksvriendelijk zijn, zowel op mobiel als via de desktop. De laadtijd van de webpagina is ook essentieel voor een goede gebruikerservaring.

Ook wil je dat de bezoeker getriggerd wordt om op je website te blijven. Dit doe je door de pagina te verrijken met content (video, beeld, gamification) en ze naar de ‘volgende stap’ in de buyer’s journey te leiden. Dit kan een doorklik zijn naar een andere pagina met een relevant thema, of een formulier waarmee de doelgroep nog meer interessante content verkrijgt.   Hiermee verbind je jouw bezoekers aan je organisatie door het uitvragen van een e-mailadres (of een ander gegeven). Neem ook de statistieken van je landingspagina mee in je analyse om te beoordelen of je echt waarde biedt aan jouw doelgroep. Let hierbij met name op pagespeed, bouncerate en conversieratio. Dit is na de update van Google’s algoritme in juni 2021 nog belangrijker geworden. De journey van jouw doelgroep stopt niet bij de klik op de zoekadvertentie, het begint pas op de website!

Ik zou een boek kunnen schrijven over Google Ads optimalisaties. Er is namelijk wel altijd iets te verbeteren op optimaliseren! Met bovenstaande 5 tips kom je echter een heel eind. Heb je vragen of wil je eens sparren? Stuur me dan een bericht.

Neem contact op:

IK help je graag op weg!
Digital Marketing Lead

Dania Bakker


    Leave a comment