In de ochtend twee koffieafspraken met leuke klanten in Den Haag, tussen de middag even de administratie bijwerken in dat koffietentje dat zo handig op de route ligt, dan door naar de andere kant van het land voor een pitch bij een prospect. En aan het einde van de dag nog ergens aanhaken voor een netwerkborrel. Heerlijk. Onderweg zijn en nieuwe mensen spreken (‘lekker op schoolreisje’ zeg ik altijd) vind ik het allerleukste aan mijn werk. En toen kwam corona…

Die koffie op locatie werd een Zoom-call, de administratie moest aan de eigen keukentafel, die pitch werd via Teams gepland en die netwerkborrel kan ook gewoon remote. Goed, laat ik vooropstellen dat ik enorm blij ben dat we ons allemaal zo snel aan hebben kunnen passen en dat ik het geluk heb dat ik veel van mijn werkzaamheden digitaal gewoon voort kan zetten. Maar toch is en voelt het anders. Vooral als het gaat over het aantrekken van nieuwe potentiële klanten.

Ik mis het ‘buiten spelen’ en merk bovendien dat het opbouwen van een nieuwe relatie op afstand niet zo soepel verloopt als ik gewend ben. Meer dan ooit merk ik hoe belangrijk f2f contact en lichaamstaal eigenlijk is in die prille sales-fase. Elkaar écht ontmoeten is zo enorm belangrijk bij nieuwe leads. En dat gaat nog niet zoals eerder dit jaar. Hoewel veel kantoren inmiddels weer open zijn, valt het me op dat nog veel organisaties minder open staan voor extern bezoek, al helemaal van een partij die ze nog niet kennen.

Het aanvullen van de voorkant van de sales pijplijn is dan ook een pittige uitdaging in deze remote-era.

Hoe kun je, nu ‘schoolreisjes’ een stuk lastiger zijn, toch op een leuke en effectieve manier aan de slag met nieuwe leads? Hieronder geef ik je 4 tips die voor mij goed werken!

Tip #1. Organiseer interactieve remote events

Voor ons als bureau zijn de seizoens-events op de Westergasfabriek hele mooie momenten om bestaande klanten weer te spreken én om nieuwe prospects te verwelkomen. Gelukkig kan dat ook gewoon remote! Er zijn wel een paar voorwaarden voor een geslaagd remote event. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het event interactief maakt. Dat betekent dat je het event live doet (lees: een opgenomen webinar is echt wat anders!) en dat je het aantal deelnemers beperkt houdt. Zo ontstaat er geen chaos en hoef je niet streng te handhaven bij vragen.

Tip #2. Houd het menselijk

We zitten allemaal nog steeds met regelmaat thuis, met gillende kinderen, ons eigen koffiezetapparaat, 100 video-calls, een driftig bellende partner op de achtergrond en een rommelige keuken. Een zakelijke meeting zoals we die kenden, is er niet meer echt. Ik wil echt niet zeggen dat je nu als slons voor je webcam moet gaan zitten tussen de vaat van de week. Maar dat jouw prospect toevallig ziet dat je thuis met een tuinverbouwing bezig bent op de achtergrond, of jouw echtgenoot voorbij ziet schieten, is echt niet erg. Sterker nog: en gebruik het als ijsbreker! Het laat zien dat ook jij gewoon een mens bent. En dat is precies hoe je een nieuwe relatie wilt beginnen.

Tip #3. Ga aan de slag met je huidige klanten

Niet alleen jij zit thuis- ook je klanten leven in een nieuwe werkelijkheid waarin privé en werk op een vreemde manier door elkaar lopen en niets meer hetzelfde is. Geef ze in deze tijd daarom wat meer aandacht! Ook jouw klanten zijn zich opnieuw aan het uitvinden. Los van het feit dat je gewoon eens wat vaker kunt intunen en vragen hoe het gaat, heb je misschien ook zelf wel tips, tools of andere leuke ideeën om het leven van een remote werker net wat leuker te maken. Wie weet welke nieuwe initiatieven er uit dit soort “check ups” komen!

Tip #4. Start een referral strategie

Heb je al eens echt goed nagedacht over een referral strategie? Dit is een manier om jouw organisatie of bedrijf via mond-tot-mondreclame te laten groeien. De grootste troef hier is je bestaande klantenkring. Jouw meest enthousiaste klanten willen en kunnen misschien best eens met je meedenken en jou als organisatie aanbevelen of introduceren bij hun connecties! Vraag klanten eens naar partners of andere netwerken die ze hebben. Een warme aanbeveling van ervaringsdeskundigen is de beste manier om ergens binnen te komen.

Hoewel ik de ‘schoolreisjes’ stiekem wel blijf missen, helpen deze 4 tips mij enorm om remote sales leuk en effectief te houden. Ben je op zoek naar meer tips, advies over remote leads werven of heb je zelf misschien een leuke tip die je wilt delen? Ik prik graag eens een (remote) momentje met je! ;-


Doorpraten? Neem contact op:

Ik HELP JE GRAAG OP WEG!


    Leave a comment