Over de mogelijke rol van de gemeente voor haar nieuwe inwoners. Hoe maak je kersverse inwoners op een efficiënte én persoonlijke manier wegwijs op een nieuwe plek?

Meer dan 750.000 mensen verhuizen

In 2017 verhuisden meer dan 750.000 Nederlanders naar een andere gemeente. Meer dan 750.000 mensen vonden dat jaar hun draai op een nieuwe plek. Ze ontdekten stapje voor stapje hun nieuwe favoriete winkels, de beste restaurants, hun ideale sportclub, de mooiste wandelroutes, de gezelligste vrijwilligers-vereniging, de plaatselijke bibliotheek, de gemeente-werf en ga zo maar door.

Welke verenigingen zijn er?

Dit jaar hoop ik 1 van de vele Nederlanders te zijn die zal verhuizen. Onze huizenjacht is sinds deze zomer officieel geopend en ik ben al druk aan het fantaseren over een splinternieuwe inrichting en een eigen moestuin. Naast uitbundige fantasieën van veel te grote pompoenen in die – hoop ik – aanstaande moestuin, steken langzaamaan ook andere verhuis-vragen de kop op. Want waar ga ik straks sporten? Waar kan ik gezellig uit eten met vrienden? Welke kroeg heeft de beste wijn? Welke verenigingen zijn er in de plaats waar ik straks zal wonen? Welke activiteiten heeft deze gemeente voor haar inwoners? Is Koningsdag nog net zo gezellig?

Allemaal vragen waar dit jaar ongetwijfeld nog meer dan 750.000 verhuizende mensen zoet mee zullen zijn.

Je draai vinden op een nieuwe plek is een leuke en soms spannende aangelegenheid waar je misschien best eens een handje mee geholpen kan worden. Zou het niet tof zijn als iemand je even tipt over die heerlijke tapasbar in dat achtersteegje of die fanatieke roeivereniging aan de plas?

‘Welkom in onze gemeente’ journey

Stel je nu eens voor dat iedere gemeente over een persoonlijk onboarding journey zou beschikken. Een customer journey die je verwelkomt (digitaal uiteraard!) in jouw nieuwe gemeente en je de highlights en toekomstige favoriete plekken laat zien die ook echt passen bij jou? Ik denk bijvoorbeeld aan een mooie ‘welkom in onze gemeente’ journey met bijvoorbeeld:

  1. Praktische tips: een checklist om na te gaan of je alles op orde hebt voor je inschrijving, een overzichtje van alle openbare gelegenheden (waar vind je bijvoorbeeld een gemeentehuis, bibliotheek, werf, kinderboerderij en wat zijn de openingstijden).
  2. Persoonlijke tips: tips en inspiratie die echt voor jou bedoeld zijn (houd je van teamsporten: dan ontvang je een reeks tips met verenigingen en activiteiten in de gemeente. Houd je van kunst en cultuur: dan sturen we je een overzicht van musea, podia, voorstellingen en tentoonstellingen. Gek op Italiaans eten? Dan zijn dit de pizzeria’s die je midden in de nacht nog kunt bellen.
  3. Een betrokken en persoonlijk tintje: een berichtje na een aantal weken: ben je helemaal gesettled? Zijn er nog vragen? Kan de gemeente nog iets voor je betekenen?

Ik voel wel voor zo’n journey en zachte landing na een aantal dagen klussen en dozen sjouwen. Wat vind jij van dit idee? Laat je het weten via een ‘comment’ onderaan dit blog?

Leave a comment