We maken veel video animaties voor onze klanten. Maar wat is nou het kenmerk van een goede animatie? Het uitgangspunt is daarbij altijd, weet voor wie je hem maakt! Door helder voor ogen te hebben wie jou doelgroep is en wat zij nodig hebben. Om uit te leggen hoe je dit voor elkaar kan krijgen, gebruiken we de animatie die we voor Stichting Lezen en Schrijven hebben ontwikkeld. Een animatie waar we trots op zijn, want deze animatie bleef niet onopgemerkt door de media. Zo is er in het televisieprogramma 5 uur live aandacht aan besteed, berichtte het Algemeen Dagblad over onze animatie en is het honderden keren gedeeld op Social Media. We waren trots!

Eerst even dit: wat voor soort animaties zijn er?

Bij animatie is geen one size fits all van toepassing. Er zijn meerdere variaties en elke animatiestijl heeft zijn eigen kracht. Je hebt de photo en tekst-based animatie: deze stijl wordt echt gebruikt voor het vertellen van verhalen. Er wordt gewerkt met vaste objecten en voorwerpen gesneden uit foto’s. Dus denk aan invliegende foto’s, tekstblokken, toewerkend naar een heldere call-to-action. Wil je een stapje verder gaan heb je de optie voor een Basic Motion animatie. Complexe onderwerpen op een gemakkelijke en begrijpelijke manier uitleggen. Dat is je doel als je voor deze animatie kiest. De uitdaging is de aandacht van de doelgroep grijpen en vast te houden. Een ‘oh ja’ effect creëren!  Het heeft bewegende grafische elementen, maar nog niet in een stripverhaal vorm. Wil jij nog meer animatie laten zien? Dan is de Advanced Motion animatie wat voor jou. Denk hierbij aan het animeren van objecten zodat ze bewegen in een stripverhaal-vorm.

Een goede animatie begint bij jouw doelgroep.

Je moet jezelf afvragen welke behoefte heeft mijn doelgroep? Waar houden zij zich op dit moment mee bezig of wat speelt er in hun levens? Zodra je dat hebt bepaald kan je aan de slag met content die past bij de situatie en de doelgroep. Om het voorbeeld voor Stichting Lezen en Schrijven erbij te pakken: Stichting Lezen en Schrijven zorgt er samen met haar partners voor dat zoveel mogelijk mensen in Nederland kunnen lezen, schrijven, rekenen en digitaal vaardig zijn. In Nederland zijn dat maar liefst 2,5 miljoen mensen. Met dat in het achterhoofd, wat speelt er op dit moment bij die doelgroep als het gaat om het coronavirus?

Video afspelen

Het is voor personen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen heel moeilijk om al het nieuws te volgen en te begrijpen wat er nu echt aan de hand is. Waar komt het virus vandaan? Wat is het precies? Hoe zij kunnen voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden? De doelgroep van Stichting Lezen en Schrijven zijn personen die alle berichtgeving in de media minder goed begrijpen. Dus waar zijn zij nu echt mee geholpen? Een video die in begrijpelijke taal uitlegt wat er in moeilijke taal in de media wordt besproken. Zo ontstond het idee van een animatie waar (in begrijpelijke taal) wordt uitgelegd wat de huidige situatie is en hoe iedereen kan voorkomen dat het virus zich verspreidt. Hiermee speel je direct in op de behoefte van de doelgroep.

Onze animatie op TV en in het AD.

Vanuit alle hoeken werd er positief op deze animatie gereageerd! Deze animatie bleef niet onopgemerkt door de media. Zo is er een item in 5 uur live aan gewijd met een extra video van Anita Witzier die ambassadeur is voor de stichting. De animatie is honderden keren gedeeld op Social Media waardoor het bereik alleen maar bleef groeien, dagbladen (zoals het Algemeen Dagblad) en nieuwswebsites hebben er stukken aan gewijd. Dit is het ultieme voorbeeld hoe je met een animatie toch zichtbaar bent tussen al het nieuwsgeweld met als uitgangspunt jouw doelgroep.

Wil jij hier nu meer over weten? Of andere animatie zien? Kijk dan op onze Video & Animatie pagina.

ONZE BLOGS 2-wekelijks IN JE MAILBOX? SCHRIJF JE IN: