Social campagnes vergroten de kans om jouw marketingdoelen te behalen. Of je nou op LinkedIn, Facebook of Instagram adverteert: je brengt een stroom van websitebezoekers op gang, je komt meer te weten over welke doelgroepen voor jou interessant zijn én je ziet waar nog kansen liggen. En ook handig: je weet precies wat je terugkrijgt voor elke euro die je besteedt. Als ik het zo zeg, klinken social campagnes best makkelijk. Toch weten veel organisaties niet precies waar ze moeten beginnen. Om jou op weg te helpen, heb ik een aantal stappen op een rijtje gezet waardoor je gelijk al aan de slag kan. 

 

Hoe kies je je social mediakanaal?

Voordat je begint aan jouw eerste social campagne, moet je jezelf een belangrijke vraag stellen: op welk social kanaal ga je adverteren? Het antwoord hangt af van je doelgroep. Zijn dit andere bedrijven aan wie je iets wilt verkopen? Dan is de kans groot dat je scoort met een social campagne op LinkedIn. Wil je donateurs werven voor je goede doel? Dan is Facebook meestal een betere keuze. Verkoop je een product dat mooie beelden oplevert (bijvoorbeeld bloemen)? Dan is Instagram weer heel geschikt. Let op: dit zijn vuistregels. Als je nog nooit een social campagne hebt ontwikkeld, zal je moeten testen wat werkt. Je ziet snel genoeg of je campagne op Facebook betere resultaten oplevert dan die op LinkedIn!

Stap 1: bepaal je doel en budget 

Voordat je begint met het inrichten je campagne is het belangrijk om te bepalen wat je uiteindelijke doel is. Denk aan meer leads of meer betrokken klanten. Bepaal ook hoeveel budget je daarvoor nodig hebt. Vervolgens ga je de doelstelling bepalen van de social campagne zelf. Een aantal voorbeelden voor jullie op een rij:

 • Meer clicks naar je website
 • Meer videoviews
 • Groter bereik (waarbij je nieuwe mensen aanspreekt die jouw organisatie nog niet kennen)
 • Conversie verhogen (meer mensen een bepaalde actie laten uitvoeren op je website)

Stap 2. Bepaal je doelgroep

Je hebt je doelstelling en budget bepaald. Nu wordt het tijd om na te denken over je doelgroepen. Hierbij is bepalend wat precies het doel is van de campagne. Om een voorbeeld te geven: stel dat je zoveel mogelijk personen wilt bereiken met je campagne. Dan past een interessedoelgroep daar perfect bij. Hiermee creëer je een groot bereik bij een groep personen die een interesse heeft die aansluit je campagneonderwerp of je organisatie.

Wil je niet zozeer meer bereik, maar het aantal conversies op je website verhogen? Richt je dan op warmere doelgroepen zoals jouw Facebookvolgers die er klaar voor zijn om die conversie uit te voeren. Die doelgroep heb je al aan je gebonden en krijgt dankzij jouw social campagne een extra zetje.  

Stap 3. Bepaal je boodschap en contentvorm

Nu je weet wie je wilt aanspreken met welk doel, kun je gaan nadenken over je boodschap. Wat ga je over brengen naar je doelgroep en in welke vorm wil je dat gaan doen? Let op: de doelgroep is hierin leidend, want zij moeten zich uiteindelijk aangesproken voelen door je boodschap.

Begin met het realiseren of verzamelen van content. Welke teksten en welk beeldmateriaal passen bij de boodschap en het doel van je campagne? Ga je voor een video, vergeet dan niet de ondertiteling. Het komt steeds vaker voor dat mensen hun geluid automatisch uit hebben staan. Door de ondertiteling komt je boodschap ook zonder geluid goed over. Vind jouw doelgroep de video ontzettend boeiend? Dan heb je kans dat zij alsnog het geluid aanzetten. 

Wat zijn je opties op het gebied van content?

 • Wat al eerder is genoemd: de video.
 • Afbeeldingen
 • Korte, heldere teksten
 • Wil je een heel verhaal vertellen aan de hand van diverse afbeeldingen of video’s? Dan is de carrousel advertentie heel erg geschikt.
 • Een combinatie van bovenstaande

Stap 4. Meten is weten

Alles is uitgedacht en staat klaar in jouw advertentieaccount, top! Maar wat je zeker niet moet vergeten, is de achterkant van het hele systeem. Om te weten hoeveel conversies, klanten of donateurs die campagne nu écht oplevert, is het van belang dat aan de achterkant ook alles op de juiste manier is ingericht. Stel: je hebt gekozen voor een Facebookcampagne. De eerste stap is dan zorgen dat je in de Businessmanager een Facebook Pixel hebt aangemaakt. Als je deze pixel in je html van je website hebt geplaatst, kan jij je conversies gaan meten. Voor alle sociale platformen geldt: vergeet niet een UTM-code aan te maken zodat je ook in je Google Analytics kan zien wat de campagne precies teweegbrengt aan verkeer op je website!

Niet alleen voor campagnes met een conversiedoelstelling is het van belang om al je meetinstrumenten op de juiste manier in te richten. Eigenlijk is dit voor alle doelstellingen belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat jij goed inzicht hebt in de resultaten van jouw campagne en in de impact die je hebt gehad.

Stap 5. Marketing automation

Alles is goed ingeregeld en je monitort alles in de juiste tools. Dan komt Marketing Automation om de hoek kijken. Om toch nog even een voorbeeld te geven voor een campagne met een conversiedoelstelling: wil jij die doelgroep later nog opvolgen met bijvoorbeeld een mail? Dan wil je die wel op het juiste moment via het juiste kanaal versturen. Dan heb je software nodig die dat voor je doet: marketing automation software. Zo levert je social campagne niet alleen aan de bovenkant van de marketing funnel wat op, maar begeleid je jouw gegenereerde leads naar een beslissingsmoment (kopen, doneren).

Conclusie

Waar het eigenlijk op neerkomt, is dat een social campagne valt of staat bij de som van alle stappen die je zet. Bepaal je doel, definieer je doelgroep, formuleer een boodschap en bepaal welke content daarbij past. Zorg ervoor dat alles aan de achterkant goed wordt gemeten zodat je precies weet wat je social campagne heeft opgeleverd. Daarna is het een kwestie bij van optimaliseren en het vieren van je successen!

Sta jij op het punt om te starten met je eerste social campagne? Laat het me weten! Ik kijk graag met je mee.  

ONZE BLOGS 2-wekelijks IN JE MAILBOX? SCHRIJF JE IN:


  Leave a comment