Wat is de juiste balans tussen vooruit kijken, terugkijken en je doelstellingen van dit jaar behalen? 4 tips voor marketing in Q4!

In het laatste kwartaal van het jaar komen er veel dingen samen op de marketingafdeling. De maanden oktober, november en december vormen de overgang naar het volgende jaar, maar dragen zelf nog bij aan de doelstellingen van het huidige. Persoonlijk houd ik daarom wel van Q4. Handen uit de mouwen! Bedenken wat er nog moet gebeuren, de balans opmaken en er nog echt doelgericht voor gaan. Tegelijkertijd vraagt het laatste kwartaal van het jaar nogal wat van jou als marketingmanager. Hoe zorg je ervoor dat jij alle uitdagingen rondom marketing in Q4 tot een goed einde brengt? In dit artikel deel ik vier praktische tips.

De twee grote uitdagingen van Q4

In de laatste maanden van het jaar staan marketeers voor twee grote uitdagingen:

1. Het jaarplan van 2021

Je moet vooruit kijken, want het volgende jaarplan moet worden gemaakt (lees in dit blog van Mark hoe je dat op één flipover doet). Voor een goed jaarplan moet je terugkijken, bijlezen en leren over komende trends en ontwikkelingen. Daarnaast heb je tijd nodig om te dromen en plannen te maken.

2. Het huidige jaar afronden met behaalde doelstellingen

In dit laatste kwartaal is er ook nog ‘gewoon’ werk aan de winkel. Sterker nog, je hebt nog 25% van het jaar over om je doelstellingen te behalen! Zeker voor de goede doelensector valt er qua marketing in Q4 nog veel te bereiken, het traditionele geefseizoen blijft immers een groot aandeel hebben in de fondsenwerving. Maar ook voor andere sectoren is het gewoon een kwart van de tijd die je hebt in een jaar.

Balanceren dus. De balans vinden tussen vooruit kijken, terugkijken én met beide benen in het “nu” staan.

“Knap team dat de focus op de doelstellingen houdt midden in het geweld van pakjesavond, dichten voor de familie, de kerstlunches, eindejaarsborrels en kerstvakanties”

“Maar ik wil ook heel graag naar die kerstborrel”

Dat “nu” brengt nog een extra uitdaging met zich mee. Al dat gebalanceer van jou vindt namelijk plaats in een kwartaal waarin Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw de kalender bepalen. De maand december wordt bij sommige organisaties daarom amper meegeteld. Knap team dat de focus op de doelstellingen houdt midden in het geweld van pakjesavond, dichten voor de familie, de kerstlunches, eindejaarsborrels en kerstvakanties.

Het goede nieuws is dat jij je niet hoeft af te zonderen van al deze gezelligheid. Zeker dit gekke jaar is het extra belangrijk dat we manieren voor ontspanning en teambuilding met beide handen aangrijpen. Dus organiseer zeker die (virtuele) borrels rondom de feestdagen. Maar houd ook rekening met je to do’s voor de rest van dit jaar! Begin op tijd en plan je laatste kwartaal goed. Zo voorkom je dat je in de week voor kerst toch weer to do’s aan het doorschuiven bent naar januari.

Goed, dat Q4 niet verloren is, moge duidelijk zijn. De vraag is: hoe pak je die drie maanden aan? Hieronder deel ik vier tips die naar mijn ervaring helpen.

Tip 1. Stel prioriteiten!

Vaak komen er nog mooie plannen langs aan het eind van het jaar. Heb voor jezelf duidelijk wat nog moet gebeuren en houd daarbij voldoende ruimte over voor je jaarplan van volgend jaar. Niet alles hoeft namelijk nu, tenzij het echt bijdraagt aan de doelstellingen van dit jaar.

Zo heb je scherp of er ruimte is voor een extra eindejaar-campagne of voor dat leuke idee van je collega.

Tip 2. Zorg voor interne duidelijkheid

Stuur eind september of begin oktober een duidelijke stand van zaken rondom de jaardoelstellingen naar je collega’s en management. Doe daarbij een realistische voorspelling van wat je dit kwartaal nog gaat doen en behalen.

Zo zorg je ervoor dat je een realistisch doel hebt om aan te werken deze maanden, ondanks dat de jaardoelen door eerdere gebeurtenissen in het jaar wellicht al gehaald zijn of juist niet meer haalbaar zijn. Met heldere doelstellingen motiveer je jezelf, je team én creëer je een mogelijkheid voor een extra feestje aan het einde van het kwartaal!

Tip 3. Sluit jezelf (en collega’s) een dag op in een tijdmachine

Neem de tijd om uit te zoomen. Dit heb je nodig om input te verzamelen voor het marketingplan van volgend jaar en geeft je ook de input voor je prioriteiten en interne duidelijkheid (zie de vorige twee punten) over het komende kwartaal.

Ga eerst terug in de tijd: waar stonden jullie vorig jaar rond deze tijd, wat stond er in het jaarplan voor dit jaar en wat is er dit jaar allemaal langsgekomen? Probeer dit eens per maand te bekijken.

Tip: ‘terugbladeren’ in je agenda geeft vaak extra houvast en herinnert je aan thema’s die toen actueel waren en je nu misschien alweer vergeten was!

Neem deze dag ook de tijd om vooruit in de tijd te gaan! Begin met het dromen voor je jaarplan, waar zou je volgend jaar willen staan, welke trends heb je voorbij zien komen die belangrijk worden, hoe gaat je team zich ontwikkelen? En jijzelf?

Tip 4. Maak een kwartaalplanning aan de hand van de AAARRR-funnel

Een kwartaalplanning is uiteraard onderdeel van je huidige jaarplanning. Heb jij dit afgelopen jaar een handige methode gebruikt voor je kwartaalplannen of plan je per maand? Houd die methode dan vooral aan voor het komende kwartaal!

Wij werken graag met een planning waarin de AAARRR-funnel (ook wel de “pirate funnel”) een grote rol speelt. Met dit model creëer je campagnes vanuit het perspectief van je klanten in plaats van jullie marketingafdeling. Zo blijf je klantgericht werken aan je doelstellingen en maak je jouw doelgroep leidend in plaats van de jaarkalender.

Scherpstellen

Kortom; stel je doelen en planning weer even scherp voor je het laatste kwartaal van dit jaar in rolt. Maak hier tijd voor vrij, zo maak je het leuker voor jezelf en je team, én behaal je betere resultaten!

Herken jij je in deze uitdagingen, zo aan het einde van het jaar? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! En wellicht heb je nog een tip voor succesvolle marketing in Q4? Leuk om over in contact te komen; stuur mij een berichtje!

Doorpraten? Neem contact op:

Ik HELP JE GRAAG OP WEG!


    Leave a comment