We hebben te maken met een nieuwe generatie, die nogal lastig te vangen is. Jongeren tussen de 14-22 jaar worden ‘digitieners’ genoemd: 78% van deze jongeren zit op Instagram, 71% zit op Snapchat, nog maar 63% zit op facebook én 93% gebruikt YouTube.*

Online gedrag van jongeren: 

Het is een kritische doelgroep met een korte aandachtsspanne. Als iets niet interessant genoeg is wordt dit heel gemakkelijk genegeerd (niet gezien) of geuit in een openbare online reactie. Aan de andere kant, als iets wél relevant is wordt dit massaal gedeeld en is de interactie onder deze jongeren super hoog. Ze communiceren vooral met elkaar en delen hun verhaal openbaar of met vrienden. Een heel dagprogramma wordt bijvoorbeeld vastgelegd via een Story op Instagram of Snapchat, veel jongeren zetten vlogs online op YouTube en er wordt veel getoond in livestreams. Daarnaast worden vrienden en merken getagd en is
er een nieuwe taal ontwikkeld met emoji’s. 

Klinkt als een aantrekkelijke en ontvankelijke doelgroep om online mee aan de slag te gaan, vind je niet? Ze zijn actief, delen graag en zijn in grote getalen aanwezig op het internet. Maar hoe betrek je ze nu bij jouw organisatie?

Wees je er allereerst bewust van dat deze doelgroep, zeker online, heel ander gedrag vertoont dan de doorsnee structurele donateur. We zien nu weinig jongeren tussen de 18-30 jaar die zich überhaupt aanmelden als structureel donateur. Waarom niet? Ze zijn kritisch, relevantie is meer dan ooit van belang en ze krijgen zo veel keuzes voorgeschoteld op een dag (online en offline) dat het daadwerkelijk een keuze maken uit al die opties heel lastig is. Daarbij is flexibiliteit super belangrijk en dit is niet het geval bij structureel donateurschap. Jonge mensen willen niet meer gebonden zijn aan een jaarabonnement, ze willen iets ‘uit’ en ‘aan’ kunnen zetten wanneer zij willen.

Cijfers zijn afkomstig van het Ruigrok Netpanel onderzoek, 2019

Investeer in je toekomstige ambassadeurs!

Wij zien dat veel kansen niet worden gegrepen om deze jongeren nu te betrekken bij een merk of organisatie. De opmerking ‘de personen uit onze database zijn een stuk ouder, dus dit is niet relevant voor ons’, horen we dagelijks terug. Maar als de leeftijd 18-30 jaar nu zo goed als onvindbaar is in jouw database, is het dan niet júist relevant er nú wel aandacht aan te besteden? Dit zijn je donateurs, vrijwilligers, ambassadeurs of bezoekers van de toekomst die je juist nu warm moet maken voor je merk en organisatie. Toch?

electronics-gadget-internet-768332

Wat je kunt doen om jongeren te betrekken:

  • Zet nieuwe kanalen in waar jongeren wél te vinden zijn. Zo kun je een groot bereik creëren onder jongeren via SnapChat met een klein budget, je merk laden via Instagram Stories, de interactie aangaan via Whatsapp of storytelling inzetten via YouTube.
  • Test je content: wat vinden ze interessant (op welke inhoud reageren ze, waar klikken ze op?) en in welke vorm willen ze dit zien? Videovlogs, Instagram posts of SnapChat Stories. Met het continu testen kan je ontdekken wat jongeren echt relevant vinden.
  • Vraag niet direct om geld, een lidmaatschap of donateurschap maar betrek ze bij je organisatie: laat ze meedenken, motiveer ze om actie te ondernemen, laat ze iets delen onder hun vriendennetwerk. Ontdek welke journey zij bewandelen en wanneer zij écht onder een warme doelgroep vallen. Dan pas is het tijd om te kijken of zij ook eens iets willen ‘geven’ in geld.
  • Start een jongerenpoule die écht kan meedenken met jouw organisatie. Je kunt klein beginnen met een focusgroepsessie!
  • Wees niet bang om onderuit te gaan. Jongeren zullen reageren op jouw online benadering – vaak in het openbaar. Dat is best wel eng, want dit kan negatief zijn. Bedenk ook dat er zo veel online boodschappen zijn tegenwoordig, dat reputatieschade niet meer zo snel voorkomt. Daarbij kun je met een passende reactie en aanpak dit vaak ook weer naar iets positiefs draaien. Wil jij daar eens over brainstormen of meer over weten? Neem gerust contact op.

Wacht niet te lang met het betrekken van jongeren want zij zijn de toekomst van je organisatie. Of je nou nieuwe donateurs wil aantrekken, personeel wil werven, iets nieuws in de markt wil zetten, het maakt niet zo veel uit. Als je als organisatie toekomstbestendige marketing wil voeren, biedt deze doelgroep je alle kansen. Ze kunnen je daarbij een hoop leren over de nieuwe online wereld en ze zijn zeer geschikt als online ambassadeur, mits je ze op de juiste manier weet te motiveren en bij jouw organisatie weet te betrekken. 

Wees niet bang, ga onderuit, ga in gesprek, leer de taal van deze doelgroep en je zult snel merken dat het van toegevoegde waarde zal zijn (ook op de korte termijn)!

ONZE BLOGS 2-wekelijks IN JE MAILBOX? SCHRIJF JE IN: