Growth Hacking: iedereen heeft het erover. Maar wat is het precies? En waarom zweren markerteers er opeens bij? Twee redenen: het is snel en levert toch veel op. Op deze pagina lees je hoe Growth Hacking je kan helpen groeien én delen we het behulpzame Growth Hacking Canvas.  

Wat is Growth Hacking?

“Growth Hacking is een proces van snel experimenteren over verschillende marketingkanalen en product development, om de meest efficiënte en effectieve manier te vinden om een userbase te laten groeien.” 

In bovenstaande zin zitten een paar kernwoorden: proces, experimenteren en groei. Als je verder leest, kom je er vanzelf achter waarom deze zo belangrijk zijn. Growth Hacken gaat om groeien, zo snel en zo efficiënt mogelijk. Nu kun je denken: tja, iedereen is bezig met snel groeien. Wat maakt Growth Hacking zo speciaal?

Bij Growth Hacking draait het om het ontwikkelen van experimenten op basis van een klantreis. Op basis van deze klantreis zoek je uit waar de grootste winst te behalen valt en ga je testen. Vervolgens analyseer je de resultaten, leg je verbanden en maak je een verbeterslag. Snel en zonder al te veel manuren.  

 

Waarom is testen en experimenteren zo belangrijk?

Het gedrag van klanten verandert steeds sneller- een trend die elk decennium doorzet en waarvan wij niet verwachten dat deze af zal nemen. Er kan steeds meer, sneller en beter, waardoor klanten met de dag veeleisender worden. Op zich is dat helemaal niet erg, zolang je hier maar op in blijft spelen!

In de praktijk is het inspelen op de behoeften van je klant een enorme opgave. Of toch niet? Hoe zouden we er snel achter kunnen komen wat wel en vooral wat niét werkt? Experimenteren! Vaak doen marketeers al jaren hetzelfde zonder zeker te weten dat ze goed inspelen op de leefwereld van hun doelgroep. Dit heeft vaak tot gevolg dat campagnes wel aanstaan, maar niet per se goed werken. Precies om deze reden is het zo belangrijk om te willen leren van data structureel in je werkproces in te bouwen.

 

Maar…. waar begin je nou met experimenteren? En hoe doe je het? 

Experimenteren is gericht op groei en groeien kan alleen als je weet wie je klanten zijn en welk probleem jij voor hen oplost. Door hier een goede basis in te leggen, kun je er door te experimenteren achter komen wat nou precies voor wie en waar werkt. Ons advies? Vul ons Growth Hacking Canvas in! Hieronder lichten we toe wat dit canvas voor je kan doen en hoe je ermee aan de slag gaat.

 

Zo werkt het Growth Hacking Canvas

Growth Hacking draait om overzicht en structuur. Daarom hebben wij alle belangrijke onderdelen op een rijtje gezet zodat jij goed voorbereid aan de slag kunt met experimenteren. Het Growth Hacking Canvas bestaat uit 5 onderdelen: ‘North Star’, ‘Persona’, ‘Waardepropositie’, ‘AAARRR funnel’ en uiteraard: het Experiment!

 1. North Star

De North Star bestaat uit twee onderdelen: de droom & de uitdaging:

 • De droom is de stip op de horizon van jouw bedrijf: wat is jullie ultieme droom over, zeg, 5-10 jaar? Waar willen jullie staan?
 • De uitdaging is jullie grootste uitdaging voor aankomend jaar om dichter bij die droom te komen. Welke challenge hebben jullie? De experimenten dienen hieraan bij te dragen.

 

 1. Persona

De persona (=omschrijving van je ideale klant) is het beginpunt van alles, want uiteindelijk moet je je klanten gaan aanspreken, niet jezelf of je collega’s. Het bouwen van een goede persona doe je niet van de ene op de andere dag, maar ontwikkel je na uitgebreid onderzoek. Hulp nodig? Ons buyer persona canvas vind je hier. Als je gaat beginnen met Growth Hacking, hoeft je persona natuurlijk nog niet perfect of af te zijn, want experimenteren helpt je juist om deze te finetunen!

 

 1. Waardepropositie: UBR’s

Leuk als je al veel klanten hebt of leuke feedback van ze krijgt, maar weet je ook echt waarom zij voor jou kiezen? Deze “koopredenen” noemen wij de UBR’s: de Unique Buying Reasons en deze tezamen met de persona’s dienen zo’n sterke match te zijn, dat er niks meer tussen kan komen. Hoe kun je erachter komen wat jullie UBR’s zijn en waarom klanten voor jullie kiezen? Eigenlijk heel simpel: vraag het aan de klant! Naast het feit dat feedback belangrijk is, is in gesprek gaan met je doelgroep misschien nog wel veel belangrijker. De eindgebruiker laten beslissen, zorgt voor een grotere vervulling van de behoefte. Wij raden onze klanten daarom altijd aan om in gesprek te gaan met hun doelgroep: dit kan door een User Experience – testing of een Focusgroep

Verzamel de klantdata en spar met je collega’s over de verschillende antwoorden. Selecteer er uiteindelijk 3 en focus je experimenten daar op.

4. AAARRR funnel

We begonnen dit verhaal met het belang van het bouwen van een goede klantreis. De AAARRR funnel is een funnel waarmee je deze klantreis van begin tot einde in kaart brengt. Vanaf het moment dat bezoekers voor het eerst in aanmerking komen met je bedrijf totdat zij zelf weer nieuwe klanten voor jou binnenhalen. De AAARRR funnel staat voor 6 klantfases en elke fase dient met de juiste metric (=het juiste cijferl) ingevuld te worden. Voorbeelden van metrics zijn bezoekers, downloads, kliks, aankopen, aanvragen etc. Dit verschilt natuurlijk per funnelfase, maar is essentieel! Als al deze metrics bepaald zijn, kunnen de ratio’s van elke fase worden uitgerekend: zo weet je waar je het snelst kunt groeien! Hieronder zullen ze allen kort worden toegelicht:

 • Awareness: mensen komen voor het eerst in aanraking met je organisatie.
 • Acquisition: bezoekers komen voor het eerst op je platform, oftewel je website.
 • Activation: bezoekers worden leads.
 • Revenue: leads worden omgezet naar betalende klanten
 • Retention: je klanten komen bij je terug voor een herhaal aankoop of het verlengen van een abonnement.
 • Referral:  bestaande klanten brengen weer nieuwe klanten of leads binnen.

 

 1. Vul de RR Test Cards in

Nu de klantreis is bepaald en de funnel is gevuld met cijfers, weten we waar het grootste lek zit (en dus de meeste groeipotentie ligt). Dat is waar je begint met experimenteren! Vul de RR Test Card in, bepaal je hypothese, ontwerp je experiment en bepaal met je team wanneer het experiment geslaagd is. Want: Growth Hacking is een team effort!

 

 Hoe verder?

We snappen dat dit veel informatie is, maar de enige manier om Growth Hacking onder de knie te krijgen, is door het te doen! We hebben ons Growth Hacking Canvas zó ontworpen dat je ‘m aan de muur kunt hangen, waardoor je hele organisatie of bedrijf kan zien waar je mee bezig bent. Dus print het canvas uit, pak je post-its en begin met brainstormen!

Als het goed is, helpt het Growth Hacking Canvas je niet alleen bij je eerste experiment, maar helpt het je ook om een basis te leggen voor toekomstige experimenten. Zo word je zelf een Growth Hacker en kan je optimaliseren wat je meer wilt. Heel veel succes en plezier!

Wees snel!

Download het Canvas

Vul hieronder je gegevens in en we sturen het canvas direct naar je toe!

Download het:

Growth Hacking Canvas


  ONZE BLOGS 2-wekelijks IN JE MAILBOX? SCHRIJF JE IN: