In mijn werk voor RaisingResults kom ik met veel goede doelen in contact. En wat blijft mij steeds verbazen? De strenge splitsing tussen fondsenwerving en inhoud! Het is vaak alsof er twee losse organisaties naast elkaar aan het werk zijn; één organisatie met een ideëel doel en één organisatie die alleen maar geld ophaalt. Zo hebben de collega’s van de afdelingen ‘impact’, ‘programma’ of ‘inhoud’ geen idee waar de collega’s van fondsenwerving of online marketing mee bezig zijn. En vice versa.

In dit blog lees je hoe en waarom de samenwerking tussen fondsenwerving en inhoud beter kan én moet. Er is namelijk zoveel winst mee te behalen! Ik sluit af met een tip, waarmee jij meteen stappen kunt maken richting een betere afstemming.

Voor we beginnen een lichtpunt: gelukkig zie ik ook bij een aantal van onze klanten al een mooie verschuiving gaande naar deze samenwerking. Zo zijn bijvoorbeeld bij onze projecten voor de Hersenstichting altijd experts betrokken vanuit fondsenwerving/campagne en vanuit de inhoud. Kortom: chapeau voor de Hersenstichting!

Dit is waarom fondsenwerving niet zonder inhoud kan

Waarom zouden potentiële leads hun gegevens achterlaten bij jouw organisatie? En waarom zouden zij geld geven aan jouw organisatie? Deze ‘What’s in it for me’ is een van de grootste vragen om te beantwoorden wanneer de afdeling fondsenwerving een nieuw campagne ontwikkelt. Zeker nu het aantal vaste donateurs afneemt. Een campagne moet meer dan ooit aansluiten bij de behoefte van de doelgroep en een reden geven tot actie. Hiervoor zal je een brug moeten slaan tussen de beleving van de ontvanger en de missie van de organisatie. Hiermee maak je de boodschap persoonlijk en vergroot je de kans dat je de doelgroep tot actie verleidt. Dit vraagt naast goede marketing ook om inhoud.

Wie heb je daarvoor nodig? Juist. Je collega’s van de inhoud!

En dit is waarom inhoud niet zonder fondsenwerving kan

Een campagne zonder inhoud is nergens. Maar met inhoud zonder campagne schiet je ook weinig op. Als je een boodschap over wilt brengen, heb je immers effectieve communicatie nodig. En die communicatie heeft pas kans van slagen als je de kennis vanuit de organisatie op een concrete en persoonlijke manier kan aanbieden bij je doelgroep. Dus niet -zoals nu nog vaak gebeurt- in lange beleidsstukken of jaarverslagen, maar in aantrekkelijke campagnes waarin niet jij, maar je ontvanger de hoofdrol speelt.  

De inhoudelijke kennis en verhalen over impact bij goede doelen moeten dus verpakt worden in aantrekkelijke en persoonlijke campagnes. Wie heb je daarvoor nodig? Juist. Je collega’s van fondsenwerving en marketing!

Laat de afdelingen elkaar vinden in gezamenlijke content

Fondsenwerving en inhoud hebben elkaar dus hard nodig. En gelukkig kan het! Wie de samenwerking tussen beide afdelingen wil verbeteren, moet naar mijn mening beginnen bij content. Combineer de kennis van marketing en communicatie over de doelgroep en over hóe je het beste kunt communiceren met de inhoudelijke kennis over de impact van jullie organisatie, en wát je wilt communiceren. Laat dat samen komen in mooie video’s, blogs, whitepapers, trainingen, quizjes, activaties, podcasts of andere vorm die bij jouw doelgroep aansluiten.

Zo werk je aan fondsenwervende doelstellingen én aan impact, en sla je dus twee doelstelling-vliegen in één klap.

Waar te beginnen? Simpel: bij de customer journey

Met twee afdelingen aan de slag gaan met content is nogal een brede opdracht. Begin daarom eens bij de customer journey. Die is belangrijk voor zowel fondsenwerving als collega’s van de inhoud. Persoonlijk ben ik groot fan van creatieve workshops met een multidisciplinair team. Zo zet je samen je schouders eronder en zorg je ervoor dat fondsenwerving en inhoud elkaar gaan versterken.

Mijn tip is dan ook om met collega’s uit beide (en eventueel meer) afdelingen een concrete workshop te gaan doen. Begin bij jullie gezamenlijk doelgroep: wat voor mensen zijn dat en welke route leggen zij af voordat zij een donatie doen? Wedden dat jullie direct projecten en doelstellingen samen zien komen?

Wat vind jij?

Herken je de splitsing tussen fondsenwerving en inhoud of hebben jullie de oplossing al lang gevonden? Ik vind het leuk om hierover door te praten. Stuur me een berichtje, dan gaan we eens een (virtuele) kop koffiedrinken!

 

Doorpraten? Neem contact op:

Ik HELP JE GRAAG OP WEG!


    Leave a comment