In december vliegen de trendartikelen voor het nieuwe jaar ons om de oren. Ik las onder andere over de opvallendste content trends, belangrijke social advertising ontwikkelingen, alles op het gebied van podcast én hoe we e-mailmarketing in 2021 naar een hoger niveau kunnen brengen.

Geen zorgen: wij laten onze glazen bol dit jaar in de kast. In plaats van voorspellingen te doen voor 2021, doen wij dit jaar een oproep voor creativiteit en flexibiliteit. Vooral in je marketing jaarplan. Want als 2020 ons iets heeft geleerd, is het wel dat voorspellingen zo door de gootsteen kunnen als er iets onverwachts – noem een pandemie – voorbijkomt. En wat bleek; we zijn allemaal (organisaties incluis) een stuk wendbaarder en innovatiever dan we dachten. 

2020- een jaar vol initiatieven

Al tijdens de eerste lockdown in maart zagen honderden slimme, grappige en ontroerende initiatieven het levenslicht. Denk aan Support Your Locals, een app waarin je direct bij de lokale leverancier levensmiddelen bestelt. Of de Winkel op Wielen, geïnspireerd op de nostalgische SRV wagen. Daarnaast las ik over IPad-inzamel-acties voor ouderen, zodat zij hun familie alsnog konden zien via FaceTime. Nog een mooi voorbeeld: de sportstudio die zijn materiaal uitleende en nu online lesprogramma’s aanbiedt.

Ook bij RaisingResults ging de manier van werken op de schop en niet zonder succes. Onze remote events zijn drukbezocht en voor een creatieve sessie in Mural draaien we onze hand niet meer om. Dat wil overigens niet zeggen dat we er niet naar smachten om jullie op kantoor te ontvangen of zelf op bezoek te gaan. Online events lossen veel op, maar het zal real life contact nooit vervangen. Gelukkig maar.

Ga voor een flexibel marketing jaarplan

Terug naar die oproep voor creativiteit en flexibiliteit. Wat ik me het afgelopen jaar heb gerealiseerd, is dat het gedetailleerde marketing jaarplan niet meer van deze tijd is. Nu waren we al niet zo’n fan van het standaard marketing jaarplan. Je kunt nu eenmaal niet weten hoe de wereld er over tien maanden uitziet. Natuurlijk bedenk je waar je het komende jaar naartoe wilt groeien en formuleer je meetbare doelstellingen. Maar in plaats van een vastomlijnd jaarplan te ontwikkelen, werkt het beter om verschillende scenario’s uit te werken en de belangrijkste lijnen uit te zetten. Ieder kwartaal of iedere maand vul je vervolgens de details in op basis van de nieuwe situatie en eerdere resultaten. Zo kun je snel en doelgericht meebewegen met wat er op het pad van je organisatie komt. Dat is altijd handig, maar sinds het coronavirus de scepter zwaait in Nederland, is het zelfs noodzakelijk.

Maak growth hacking belangrijk

Het flexibele marketing jaarplan komt met veel voordelen, waaronder meer mogelijkheden voor growth hacking. Normaal zou je de acties in je jaarplan één voor één afvinken en niet meer achteromkijken. Maar met een flexibel jaarplan heb je ruimte om te experimenteren en op basis van nieuwe inzichten bij te sturen. Slaat campagne A aan, maar doet campagne B niets, hoe vaak je ook aan de knoppen draait? Dan kan je campagne B gewoon uitzetten en je geld en energie in de optimalisatie van campagne A steken. Hierdoor stop je met het simpelweg uitvoeren van je plannen, maar kijk je waar jouw doelgroep écht behoefte aan heeft en waar je potentiële klanten op aanslaan. En geloof me: dat ga je zien in je resultaten.

Een paar lijstjes omdat het kan

Omdat ik het niet kon laten, sluit ik dit jaar toch af met twee lijstjes. Allereerst een paar niet-zo-vitale dingen die veranderd zijn in 2020:

  1. De pandemie zorgde voor een afgelast EK en dat maakte van 17 miljoen bondscoaches minstens net zoveel virologen. Wat zal daar aankomende zomer van over zijn?
  2. Aan het begin van de maand kwam er ander opmerkelijk nieuws. Bohemian Rhapsody staat niet langer aan kop in de Top2000, want het nummer is verstoten door Rollercoaster van Danny Vera. Critici discussiëren of een nummer van een paar jaar oud wel het beste nummer allertijden kan zijn. Persoonlijk ben ik wel blij met een ander geluid om 23:55 uur.

En dan als uitsmijter: een overzicht van de meest wonderlijke woorden van het jaar!

Fijne feestdagen en tot in 2021!

Nu rest mij niets anders dan jou fijne feestdagen en een goed 2021 te wensen. Wees trots op de bergen die je het afgelopen jaar hebt verzet en de obstakels die je hebt omzeild. De aanleiding mag dan flink vervelend zijn geweest- de weerbaarheid en veerkracht die ik bij ons en onze klanten heb gezien, vind ik bewonderenswaardig en hoopvol. Hou dat vast, zorg voor elkaar en tot over een paar weken!

Heb jij nog een opvallend (corona)-woord toe te voegen aan het lijstje? Of wil je met me sparren over 2021? Stuur me een berichtje!

Doorpraten? Neem contact op:

Neem contact op met Mijke de Vette
Ik HELP JE GRAAG OP WEG!


    Leave a comment