Je hebt de klantreis helemaal in kaart gebracht. See, think, do en care fase uitgewerkt met een relevante verhaallijn, passende kanalen, triggers en next best actions. Je hebt hoge verwachtingen van je leadnurturing traject. Maar wanneer kun je je leadnurturing traject nou succesvol noemen? Afhankelijk van je doelstelling is dat bijvoorbeeld:

 1. een conversie van lead naar klant (percentage leads dat lid/donateur is geworden),
 2. een hogere retentie (aantal maanden lid/donateur),
 3. de tevredenheid van de klant (net promotor score).

Maar ongeacht hoe hoog je conversiecijfers zijn, valt er nog zoveel meer te winnen.

De comeback van ‘Vanity Metrics’

Social volgers, likes, shares, downloads, bezoekers… ‘vanity metrics’ worden ze ook wel genoemd. Waarom? Omdat deze metrics je resultaten beter (zouden) doen lijken dan de werkelijkheid. Ze zeggen namelijk niet zoveel over je doelstelling om zoveel leden/donateurs te werven. Máár, juist deze metrics worden steeds belangrijker. Met tooling die je in staat stelt om te zien wie de mensen zijn die liken, delen of volgen, heb je goud in handen. Deze slimme marketingplatformen koppelen de ‘vanity metrics’ aan personen en met deze waardevolle gecombineerde data kun je perfect richting 1-op-1 communicatie gaan.

En is het ook niet interessant om te zien of betrokken mensen (dus zij die liken, sharen of volgen etc.) op den duur ook loyaler zijn? Als je dat kunt aantonen, kun je ook de ROI berekenen van je leadnurturing trajecten.

Laten we de vanity metrics dus weer gewoon engagement metrics gaan noemen.  

Leads scoren op engagement

Bij 1-op-1-communicatie zorg je ervoor dat je de juiste boodschap op het juiste moment, via het juiste kanaal vertelt. Dan moet je wel weten wat je lead interessant vindt of raakt, wanneer dat voor hem relevant is, en of hij liever een mailtje leest, of een Instagram story bekijkt. De antwoorden op deze vragen vind je gauw genoeg als je de engagement metrics registreert. Hoe doe je dat? Een paar voorbeelden:

 • KPI: like
  Geef je social- of e-mailcontent een tag en meet welke onderwerpen bij welke personen in de smaak vallen (d.m.v. een like of buttonklik in mail). Deze persoon is dus geïnteresseerd in onderwerp X, geef hem de tag X. Probeer deze consument eens tot actie te motiveren met content over onderwerp X.
 • KPI: social share.
  Wanneer iemand een petitie tekent en daarna ook deelt met zijn vrienden via social media, mag je deze persoon wel extra bedanken. Voor zijn handtekening, maar óók voor het activeren van zijn netwerk voor jouw missie. Zo bouw je aan de relatie.
 • KPI: download
  Wanneer iemand een factsheet over de vluchtelingen in Myanmar downloadt, kun je er bij een vervolgmail best vanuit gaan dat deze persoon op de hoogte is van de problematiek, en hier een logisch vervolg op geven.
 • KPI: videoviews
  Wanneer je constateert dat niemand de welkomstboodschap helemaal uitkijkt, wat dan? Ligt dat aan het onderwerp? Het kanaal? De timing van deze video? De lengte van de video? Dat kun je eens gaan testen.

Conversie blijft King

Hoe dan ook. De conversie die leidt tot inkomsten voor je organisatie of missie is het allerbelangrijkst. Als je agile werkt wijzen engagement metrics je de weg naar de hoogste conversie, retentie en tevredenheid. Als je deze metrics niet meet, mis je behoorlijk wat inzicht die waardevol is, en steeds waardevoller wordt voor het succes van je klantervaring.

Leave a comment