Op 5 oktober was ik met fondswervers van zo’n 80 organisaties bij elkaar in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, om ons te laten inspireren over de toekomst van fondsenwerving, een initiatief van Reinier Spruit en Nassau Fundraising. Gastspreker was de ervaren rot in het vak Ken Burnett. Hierbij een paar van mijn belangrijkste take aways van deze steengoede dag: 

Hoezo kijken naar de toekomst?

Allereerst: waarom is het überhaupt nodig om over de toekomst van fondsenwerving na te denken?

Omdat er issues zijn, Serieuze issues. Daar kunnen ze in Engeland over meepraten. Een paar schandalen zetten daar de fondsenwervende wereld op z’n kop, en zorgden voor een terugval van honderden miljoenen pond in donaties. Kan dat ook in Nederland gebeuren? Ja, ik denk het wel. Dit waren de problemen die achter de crisis in de UK zaten:

fundraisingproblems.jpg

De meeste van dit rijtje issues zijn ook in meer of mindere mate herkenbaar in Nederland. Dé oplossing is volgens Burnett: focus je op de ervaring van je donateur. En daar ben ik het roerend mee eens: want samen met jouw donateurs realiseer jij je missie en dus moet je ze heel nauw betrekken bij wat je doet. De tijd dat je je achterban puur om geld blijft vragen is voorbij. Het is meer dan ooit tijd om je donateurs te behandelen als mensen met behoeften, verwachtingen en een veranderende blik op jouw rol als fondsenwervende organisatie. Je zult ervoor moeten zorgen dat doneren aan jouw organisatie een geweldig goede ervaring is.

‘Vooral open deuren’

Tijdens de eerste koffiebreak hoorde ik veel mensen zeggen dat er vooral veel open deuren werden verkondigd. Helemaal mee eens. Maar waarom lukt het dan maar zo weinig organisaties om ze in de praktijk te brengen? In hoeverre is doneren aan jouw organisatie altijd een heel positieve ervaring? Daar zit ‘m de crux: hoe kom je nou concreet tot een nieuwe aanpak, waarin je de donateur écht achter het stuur laat zitten?

learnfromourdonors.jpg

Als belangrijkste obstakels in donor-gefocust fondsen werven noemden de aanwezigen in de zaal, o.a.:

    1. gebrek aan tijd/budget
    2. gebrek aan support vanuit het management

fundraisingobstacle.jpg

Veel verstandiger investeren

En dat is toch wel opzienbarend. Veel fondsenwervers begrijpen het wel en willen wel, maar het valt niet mee om er binnen hun organisaties concrete stappen in te zetten. 

Ook fascinerend vond ik de volgende slide. Veel grotere goede doelen investeren in allerlei beleggingen, die op termijn eigenlijk maar een beperkt resultaat opleveren (zie de bijna horizontale lijn ‘Stocks and bonds’ in de grafiek hieronder). Dat terwijl uit onderzoek blijkt dat investeren in je klantrelaties op termijn een véél hoger rendement behaalt. Met andere woorden: het lijkt een stuk verstandiger om meer te investeren in je bestaande relaties, omdat het zich op termijn dubbel en dwars zal terugverdienen.

fundraisinginvestment.jpg

De vraag is dan ook: hoe lang gaan we door met puur geld vragen om ‘onze missie’ te realiseren? Want de Nederlandse consument ziet goede doelen al lang niet meer als doelen. Ze zien ze steeds meer als organisaties die hen kunnen faciliteren in het bereiken van hún persoonlijke missie. En dat is een heel verschil. Hoe kun jij als fondsenwervende organisatie je achterban helpen, in plaats van alleen te beantwoorden hoe zij jou kunnen helpen?

Hoe maak jij het doneren aan jouw organisatie een geweldige ervaring? 

De Comission on The Donor Experience heeft hier enorm veel over te zeggen. Dit zijn de 7 uitgangspunten van het project:

7principles CTDE.jpg

Hoe ga jij groeien in klantbeleving?

Leave a comment