In marketing wordt héél veel geld verspild. Soms wel meer dan 50%. Door een aantal fundamentele misvattingen wordt 60% van de mediabudgetten verkeerd uitgegeven en verspillen marketeers meer dan 50% van hun dag aan.. tja, wat eigenlijk? Maar geen zorgen. Aan de hand van onderstaande 7 zonden kun je jouw marketing stapsgewijs verbeteren.

1. Vergaderen

Eindeloos vergaderen is plaag nummer 1. Managers besteden ongeveer de helft van hun werktijd aan vergaderingen. Waarvan maximaal de helft effectief is. Ofwel, vergaderen staat op 1, met ongeveer 40 uur per maand aan waste. Dat kan beter.

2. E-mailen

De e-mailplaag is verspilling nummer 2. Na het behandelen van een e-mail kost het je ongeveer 15 minuten om te re-focussen. Als je dus elk uur je mail checkt, is dit eveneens goed voor 40 uur waste per maand. En dan hebben we het nog niet eens over de onbeschrijflijke waste van de zogenaamde CC-cultuur. Moet iedereen écht bij álles betrokken zijn?

3. Raden

Raden, gokken of bidden dat je campagne aan zal slaan. Verreweg de meeste organisaties denken nog in 1 of 2 grote campagnemomenten per jaar. Na het uitdenken van een grote nieuwe strategie komt een reclamebureau pitchen. Vervolgens wordt het nieuwe reclameconcept (dat met dichte deur en veel cappuccino tot stand is gekomen) zorgvuldig ‘platgepolderd’. Pas als iedereen (behalve de klant) er zijn plas over heeft gedaan, gaat het naar de afdeling media-inkoop.

Gek genoeg kan er nooit worden voorspeld wat de media euro’s gaan opleveren. Dat blijft raden. Alsof je je geld in een casino op rood zet; óf verdubbelen óf verliezen. Als je op die manier roulette speelt, heb je 50% kans. Als je van tevoren niet 100% zeker weet of je campagne aan zal slaan, verspil je je mediabudget (zie paid media focus). Doordat je niet systematisch leert, verspil je daarnaast ook de kans om jaarlijks in omzet te verdubbelen.

4. Stil zitten

Stil zitten is een zonde. Moet je eerst nog je communicatie-guidelines aanscherpen? Wacht je nog even op de uitslagen van het onderzoek? Wil je komende maand eerst nadenken wie je doelgroep is? Een plan maken? Moet je nog een Yak scheren? Dan ben je kostbare tijd aan het verspillen!

Traditionele marketingplannen zijn steeds minder effectief. Daarom adopteren meer en meer marketeers ‘The Lean Startup’ methode van Eric Ries (en Ash Maurya, die vind ik makkelijker leesbaar).  Een principe achter deze methode is ‘fail-fast’. Net als met de scrum-methode in de IT-industrie wil je zo snel mogelijk een (MVP) product voorleggen aan de klant. Waarbij het helemaal niet erg is als het niet aanslaat. Door falen kom je erachter wat werkt. Daarom wil je de “time-to-fail” juist enorm verkorten. Falen is beter dan dralen.

Pas ook op dat je als tegenreactie op het wachten niet gaat stapelen; het lanceren van nieuwe projecten zonder daar iets anders voor te schrappen. Opmerkingen als: ‘Er komt alleen maar werk bij’, ‘Het één is nog niet af of het volgende staat alweer voor de deur’ komen veel marketeers vast bekend voor. Zo krijgt 1 op de 8 werknemers last van werkstress.

Stapelen is ook het werken aan meerdere projecten tegelijk. Gemiddeld zouden projecten 10x sneller af kunnen zijn als je ze behandelt als onderdelen in een moderne ‘auto-fabriek’. In de lean-management theorie mag nergens voorraad ontstaan. Een motorblok dat af is, moet meteen naar de volgende proces stap. Maar als een marketeer ergens 3 dagen aan werkt, kost dat idee al meer dan het motorblok. En toch kan het weken duren voordat de volgende in de keten het oppakt. De netto contante waarde van dit soort werkvoorraad schat ik op duizenden euro’s per marketeer per jaar.

5. Paid Media Focus

Teveel besteden aan Paid Media, oftewel potverteren is de volgende verspiller. Paid Media werkten goed tot 2003. Als je voor 2003 aan mensen vroeg waar ze informatie haalden over een product of dienst, dan zei de meerderheid: bij de producent. In 2003 kwam daar een scherpe kentering in. Producenten en instituten worden sindsdien nauwelijks nog geloofd. Tegenwoordig zoekt nagenoeg iedereen (die na WOII geboren is) informatie bij ‘someone like me’.

Vroeger werkte roepetoeteren; het verkrijgen van een ‘brein-positie’ via market-getting; advertsing. Nu werkt het alleen nog als je je als organisatie menselijk gedraagt en zorgt dat er positief over je gesproken wordt. We moeten dus van roepetoeteren naar een sublieme klantervaring. En dat zou een enorme shift in mediabudgetten moeten geven.

Jan Driessen, opperhoofd van de Bond van Adverteerders zei in 2012 al: ‘Over drie jaar gaat 80% van het budget van adverteerders naar owned en earned media.’ Van 80% paid naar 80% owned en earned betekent dat. Die shift heeft niet plaatsgevonden. Door een fundamentele misvatting blijven de totale bestedingen aan advertising al jaren gelijk.  60% Van je mediabudget gaat via potverteren ‘down the drain’.  Potverdikkie.

6. Ikke-ikke-cultuur

Ikke ikke gaat over een gebrek aan klantgerichtheid. Ben jij op borrels wel eens gegijzeld door zo iemand die alleen maar over zichzelf kon praten? Die de hele avond voorbeelden gaf over zijn eigen kwaliteiten? Die helemaal niets aan jou heeft gevraagd? Iemand die loopt te ikke-ikke-nen dus. Hoe voelde je je bij iemand die zo vol is van zichzelf? Niet heel prettig. Zo iemand ga je proberen te ontlopen.

Dat doen je klanten ook als je blijft product-denken. Echte klantgerichtheid verhoogt de langetermijnwinstgevendheid door hogere cross-sell, word-of-mouth communicatie en lagere operationele kosten. De beurskoers van de meest klantgerichte bedrijven stijgt jaarlijks meer dan 2 keer zo hard als die van minder klantgerichte bedrijven.

7. Labbekakken

Labbekakken, officieel geen werkwoord, maar wel een samenvatting van zonde nummer 7. Een prachtig woord, dat weer bekendheid kreeg na de uitspraak van VNO voorzitter Hans de Boer. Labbekak (beter bekend als slapjanus) heb ik erbij gehaald om iets te zeggen over de medewerkers. Zij zijn, meer dan enige andere factor, bepalend voor het succes van de marketingafdeling. De output van die medewerkers wordt enerzijds beïnvloed door de organisatiestructuur en aansturing. Anderzijds is de medewerker zelf oorzaak van de ongelooflijke verspilling van talenten en tijd.

In zijn meesterlijke betoog “Is er nog carrièreperspectief voor marketeers ouder dan 35 jaar?” zegt Sander van den Blonk hier het volgende over.

Moderne marketeers:

  • Werken niet meer in functies, maar in omni-functionele rollen
  • Laten planmatig werken los en gaan experimenteren
  • Leren op de werkvloer; casual learning in plaats van formal learning

Dat vergt durf. ‘Het gaat om ondernemend vermogen, een scherpe digitale neus en executiekracht. Carrièrekansen zijn daarom gekoppeld aan het vermogen om innovaties en digitale transities succesvol in gang te zetten.’  

Vroeger was de levensduur van een aangeleerde competentie (skill) 30 jaar. Nu minder dan 5 jaar. Het zegt daarom niets over je carrièrekansen of je een ‘paint by numbers’ achtige opleiding als Nima A, B of C hebt gedaan. Het gaat erom of je innovaties en digitale transities in gang durft te zetten. Marketing is niet voor klagers, plakkers of labbekakken.

Leave a comment