Wie zijn website vindbaar wil maken, moet content ontwikkelen. Vroeger sloeg die “content” op tekst, en dan vooral op blogs. Maar met blogs alleen red je het tegenwoordig niet meer. Google is wispelturig en past zich continue aan op de wensen van zijn gebruikers. En die gebruikers krijgen een steeds grotere voorkeur voor video: sneller (en vaak ook makkelijker verteren) dan tekst. Tegelijkertijd blijft het aantal blogs maar stijgen en werken marketeers nog steeds hard ze bovenaan Google te laten verschijnen. Heeft dat nog zin? Of moeten ze eigenlijk gewoon overstappen op video? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel.

Het aantal blogs blijft groeien- maar waarom?

Contentcreatie wordt steeds belangrijker. Het helpt bedrijven en organisaties om beter vindbaar te worden voor hun doelgroepen en hen te converteren in leads, ook als zij geen groot budget hebben voor advertenties. Daarnaast laat content (en met name informatieve blogs) zien dat je kennis in huis hebt, waardoor je jezelf positioneert als een betrouwbare partij, wat óók weer zorgt voor meer leads. Maar doordat het steeds belangrijker wordt om gevonden te worden op Google, groeit ook het aantal blogs op een rap tempo. En door al die concurrentie wordt het online vindbaar maken van je website juist steeds lastiger.

Je zou denken dat die concurrentie het schrijven van blogs afremt, omdat marketeers andere wegen naar Rome gaan zoeken. Maar niets is minder waar. Er worden iedere dag meer dan 4,4 miljoen blogs (!) gepubliceerd en dit aantal stijgt al jaren. 

Eigenlijk vreemd, want uit onderzoek blijkt dat 74% van de marketeers denkt dat video effectiever is om leads binnen te halen dan blogs.

Video & blogs= beide geen heilige graal

Meer dan 82% van het internetverkeer komt in 2020 uit video’s. Dus als je leads wilt generen, lijkt video je beste keus. Maar zo simpel is het niet. Video is weliswaar een sterke marketingtool, maar werkt niet altijd beter dan blogs. Dit bleek een aantal jaar geleden, toen een aantal organisaties groots geïnvesteerd had in video en te maken kreeg met dalende paginabezoeken. De reden: video’s zijn niet automatisch geoptimaliseerd voor zoekmachines, daar moet je het één en ander voor doen

Daarnaast laat de realiteit zien dat het succes van video’s sterk afhangt van de situatie, het type boodschap en natuurlijk je doelgroep. Het maakt hierbij niet uit of je voor meer engagement, social shares, SEO, lead nurturing of een ander doel gaat: video en blogs zijn beide geen heilige graal.

Het beste format voor jouw publiek

In je keuze tussen blogs en video is je publiek de belangrijkste factor. Je kunt het bij je eigen bedrijf of organisatie nagaan: is mijn doelgroep meer geneigd om in te gaan op een blog, een video, een combinatie of een ander type content? Kijkt mijn publiek naar mijn content op de weg naar huis op zijn telefoon, of op werk op haar laptop? Het gaat allemaal om de context- en die kan je met de juiste marketingtools (denk Google Analytics,SemRush en Moz) prima testen. 

Welke middelen heb je tot je beschikking?

Daarnaast gaat het niet alleen om welk format het beste aansluit op je doelgroep. Je moet ook rekening houden met welk format het beste binnen jouw skillset past. Als je toegang hebt tot experts, tools en apparatuur die je kunnen helpen bij het maken van goede videocontent, moet je die kans met beide handen aanpakken. Zeker als je het als middel kan gebruiken om leads te verzamelen! Aan de andere kant, als je bijvoorbeeld niet comfortabel bent met het spreken voor een camera, doe dat dan vooral ook niet! Zoek dan je oplossing in een blog of in een animatie

Blogs en video kunnen ook prima samen

Uiteindelijk is het dus vooral belangrijk dat je een medium zoekt dat bij jouw doelgroep en eigen mogelijkheden past. In sommige gevallen is er ook een combinatie van tekst en beeld mogelijk, bijvoorbeeld een blog met een infographic (scroll omlaag ). Met zo’n hybride vorm krijg je een bredere doelgroep mee, dankzij de interactiviteit van je video en de extra uitleg in tekst.

Wanneer je besluit video te ontwikkelen, is het wel belangrijk om rekening te houden met het platform waarop je de content uiteindelijk wilt plaatsen. Video’s tussen de 5 en 7 minuten werken het beste op YouTube, maar je boodschap zal korter moeten zijn voor Instagram. Hier werkt een video die korter is dan 30 seconden weer het beste voor. Eén video maken om te delen op alle platformen is dus af te raden, tenzij je deze in verschillende lengtes laat maken. Denk daarom van tevoren goed na over de kanalen waarop je de video wilt gaan delen.

Om de daad bij het woord te voegen, vind je hieronder een infographic met kerncijfers over video als marketingtool. Met onderstaande cijfers krijg je een goed beeld van het effect van video, waardoor je snel aan de slag kunt met jouw videostrategie. Zolang je ‘m maar combineert met blogs, want de hybride vorm werkt toch echt het beste. 

Meer weten over video’s versus blogs? Stel me je vraag en ik kijk met je mee!

Video infographic

Doorpraten? Neem contact op:

Thomas Vermeer helpt je bij het creëren van content die werkt
Ik HELP JE GRAAG OP WEG!


    Leave a comment