Ik zei gisteren tegen mijn zoontje: “ik heb goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws voor jou: je hoeft de komende drie weken niet naar school. Het slechte nieuws: papa en mama zijn jouw nieuwe leraren.” Hij vond het beide slecht nieuws. Op 15 maart hebben het kabinet en het RIVM vergaande voorzorgsmaatregelen genomen ter vertraging van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hebben voor bedrijven en organisaties veel impact. 

Al een week hoor ik van verschillende klanten hoe zij in meer of mindere maten getroffen worden door de impact van het coronavirus. Een van onze klanten is actief in de evenementenbranche; zij zijn hard getroffen. Anderen worstelen met hoe je nou effectief thuis kunt werken en weer anderen willen op dit moment niet teveel op de voorgrond treden met hun marketing en communicatie. Als online marketingbureau werken wij voor een diversiteit aan organisaties; van non-profit tot profit, B2C en B2B en iedereen zal in meer of mindere mate de impact van het coronavirus voelen. Wij als RaisingResults ook. Een aantal klanten heeft hun marketingbudgetten tijdelijk moeten terugschroeven en activiteiten verminderd. Er zijn daarentegen ook klanten die de kansen zien en juist nu extra actie willen ondernemen voor op de korte termijn of lange termijn.

Waar kun je je als marketeer in deze periode op focussen?

Tip 1: Ga adverteren, maar dan nét even anders

Er zijn de afgelopen dagen aardig wat campagnes on hold gezet, met name door organisaties binnen branches die het hardst zijn getroffen. Dat zorgt er direct voor dat de advertentiekosten lager worden (want er wordt minder geadverteerd). Dat kan voor andere branches juist gunstig zijn: zij krijgen ineens meer podium. Met name advertenties in de Awareness fase van de funnel zijn op dit moment een stuk voordeliger. Als we de dagen voor 12 maart vergelijken met nu, dan zien we een daling van de CPM kosten van zo’n 50% (voorbeeld: voor 12 maart was de CPM prijs € 2,20, daarna daalde deze naar € 1,11).

Daarom zien wij het als een goed moment om hier gebruik van te maken met advertenties die zich meer richten op de lange termijn. Denk aan gated content campagnes om nieuwe leads te werven of aan awareness campagnes om retargeting poules op te bouwen. Hoe meer leads je nu binnenhaalt, hoe sneller je straks weer kunt opschalen. 

Tip 2: Genereer nieuwe content

Voor de eerste tip heb je wel goede content nodig. Vaak schiet het schrijven van een whitepaper, een blog, het ontwikkelen van video’s en animaties of het posten van content op jouw Social Media kanalen erbij in. Nu is het een goed moment om vooruit te werken aan mooie content. Denk aan tijdloze kennisblogs die het ook goed doen voor de vindbaarheid van je website. Je kunt gewoon lekker vooruit werken!

Tip 3: Neem je activatie-funnel eens onder loep

In navolging op de eerste twee punten is het ook verstandig om naar je activatiefunnel te kijken. Dat is de funnel waarbij je de stappen van een prospect uitzet in verschillende fases. Hoe zorg je voor awareness, hoe zorg je voor acquisitie (hoeveel gaan naar een tweede pagina op je website), hoe zorg je voor activatie (het achterlaten van een e-mailadres) en hoe zorg je voor een aankoop of donatie? Wij gebruiken hier onze AAARRR funnel voor. Waar zitten de afhaak momenten, zijn er stappen in de funnel die wat aandacht kunnen gebruiken? Of stappen die je altijd al wilde toevoegen maar geen tijd voor had? Nu is het moment.

Tip 4: Marketing automation laat je focussen

Tijden als deze vragen extra veel van jou als marketeer. Op dit soort momenten is het dubbel zo fijn als je een groot deel van je marketingprocessen hebt geautomatiseerd, zodat jij je focus kunt leggen op wat nu belangrijk is (en waar jouw kennis en ervaring extra voor nodig zijn). Via automation kun je heel veel standaard-processen en delen van customer journeys automatiseren. Een heerlijk idee dat deze gewoon doorgaan, terwijl jij in crisis-beraad met andere dingen bezig kunt zijn!

Tip 5: Pak je website weer op – optimaliseer!

Er wordt vaak vergeten om de website continu te optimaliseren. Wij maken ons er zelf ook schuldig aan, want klanten gaan steeds voor. Nu je misschien even tijd hebt, kun je een paar uurtjes vrijmaken om alle teksten aan te (laten) scherpen, om formulieren te laten verbeteren en de conversie van je website na te (laten) kijken. Kan dit beter? Slechts een paar kleine optimalisaties kunnen je straks flink meer conversie opleveren.

Tip 6: En last but not least; denk vooruit en innoveer!

Het is een vervelende tijd, maar met z’n allen komen we er ook weer uit. Zorg ervoor dat jij klaar staat met een gedegen plan zo gauw als de markt het weer toelaat en ga er dan vol voor, zodat je de schade van deze weken/maanden zo snel mogelijk kunt inhalen. Innoveer, denk na over nieuwe oplossingen en concepten. Zorg er dan ook voor dat de nieuwe content die je hebt gemaakt, aansluit bij je plan voor na deze periode. Bovendien is het eerste kwartaal bijna ten einde. Goed voor een evaluatie. Maar nog belangrijker is om je forecast voor dit jaar bij te stellen nu de impact op jouw organisatie duidelijk wordt.

Ja, we gaan de impact hoe dan ook allemaal voelen. Bovengenoemde tips helpen je echter om niet bij de pakken neer te zitten, maar je organisatie voor te bereiden op de periode nadat de corona-storm is gaan liggen en ervoor te zorgen dat je dan sneller en beter je slag kunt slaan.

Ben je benieuwd hoe wij je hierbij kunnen helpen? Neem dan contact op en we plannen een vrijblijvende sparringsessie in – geheel passend in deze periode – via Skype. 

ONZE BLOGS 2-wekelijks IN JE MAILBOX? SCHRIJF JE IN: