6 tips voor een campagne met een harde deadline

Soms moét een campagne op een bepaalde datum live. Je wilt inspelen op een actualiteit, of je weet dat jouw doelgroep juist in een bepaald seizoen op zoek gaat naar jouw dienstverlening. Dan is een deadline extra belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor dat deze ook echt wordt gehaald? Hoe krijg je jouw team en externe partijen goed aan het werk? En hoe zorg je ervoor dat je uiteindelijk de kwaliteit levert zoals je die vooraf hebt bedacht? In dit blog geef ik 6 tips om een campagne met een duidelijke deadline ook echt op die deadline live te krijgen. 

1. Bepaal jouw visie en bewaak die

Een duidelijke visie en doelen zijn essentieel voor een goed werkende campagne. Dat weten we als marketeers allemaal wel en vaak starten we daar dus ook mee. Maar wat ik steeds weer zie gebeuren, is dat de visie en doelen alleen worden gebruikt voor de conceptontwikkeling en daarna aan de kant worden geschoven. Hiermee loop je het risico dat je in de uitvoering weer verdwaald raakt in alle mogelijkheden en winden die er waaien. Zo raak je jouw doelgerichtheid kwijt met als gevolg dat je je concept verzwakt en daarmee (zeer waarschijnlijk) de resultaten van je campagne.

Een bureau kan je natuurlijk helpen met het bepalen en bewaken van je doelstellingen. Maar deze doelstellingen moet je ook intern uitdragen! Zorg daarom dat je de doelen altijd bij de hand hebt om je collega’s bij te sturen als ze afwijken van de plannen.

Schrijf je doelen op de muur, zet ze groot op het dashboard waar je mee werkt en herhaal ze in elke meeting. Voor mijn part scandeer je ze elke ochtend als een mantra! Hoe je het ook doet, houd je doelen bij iedereen top of mind. Dat is wat mij betreft jouw grootste taak als campagneleider. 

Vind je het lastig om die visie ook intern te verkopen? Maak voor jezelf een pitch met drie (onderbouwde) argumenten waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en houd ze paraat. Zo laat jij je niet van de wijs brengen bij het koffieapparaat of in een teamvergadering. Resultaat? Jij staat persoonlijk sterk én je campagne blijft op de rit.

 

2. Neem op tijd afscheid van inhoudelijke experts 

Het betrekken van inhoudelijke experts (programmamanagers, productspecialisten) is belangrijk bij het bepalen van je campagnevisie en doelen, voor je draagvlak en zeker voor de kwaliteit van je campagne. Neem aan het begin van het proces daarom voldoende tijd om input bij de inhoudelijke afdelingen op te halen zodat je later niet voor verrassingen (en de bijbehorende) vertraging komt te staan.

Bijna net zo belangrijk als het betrekken van inhoudelijke experts: neem op tijd weer afscheid! Als je de input hebt verzameld, wordt het namelijk tijd voor jouw expertise. Jij vertegenwoordigt de input en maakt afwegingen om iets wel of niet mee te nemen. Dankzij deze duidelijke rolverdeling voorkom je verwarring en zorg je ervoor dat je keuzes niet steeds (onnodig) ter discussie worden gesteld.

Willen je collega’s echt graag weten hoe je project loopt? Plan dan eventueel een tussentijdse update en reviewronde in. Laat hierbij ook betrokken (externe) uitvoerende partijen aansluiten, om ruis te voorkomen.

Natuurlijk wil je de inhoudelijke experts na livegang weer met veel trots betrekken! Lanceer je campagne intern, loop bij je collega’s langs of klim op de zeepkist bij jullie vrijdagmiddagborrel. 

3. Vraag feedback maar waai niet met alle winden mee 

Feedback is zeer waardevol en des te waardevoller als je die uit verschillende hoeken krijgt. Plan dus voldoende momenten in om collega’s en externen mee te laten kijken, maar wees hierbij bewust van jouw rol als poortwachter. Wees de filter van alle (interne) feedback en bepaal zelf of je het er echt mee eens bent voor je het laat uitvoeren door bijvoorbeeld een externe partij. Dit voorkomt dat je verzeild raakt in eindeloze feedbackrondes die jouw zorgvuldig opgebouwde concept verslappen of afbreken.

Plaats daarom alle input en feedback in het licht van jouw concept. Dat kan lastig zijn, omdat je soms moet uitleggen waarom je de feedback van een collega niet meeneemt. Maar dat je feedback nu niet meeneemt, betekent niet dat het waardeloos was! Maak voor jezelf en je collega’s een parkeerlijst waar je alle goede ideeën opschrijft die niet in deze campagne of niet in de eerste livegang passen. Voor een volgende campagne of voor een optimalisatieronde kan je deze lijst er weer bij pakken.

4. Planning – heb je rekening gehouden met uitloop? Houd rekening met meer!

Hoe goed jij ook kunt plannen, er is altijd uitloop bij de ontwikkeling van een campagne. Dit komt door onvoorziene hobbels op de weg, maar ook vaak genoeg doordat je nog meer goede ideeën had dan je op voorhand dacht (let op dat het wel bij het concept en je doelen blijft passen!).

De laatste fase van je campagne-ontwikkeling is essentieel, daar gaat het ook het vaakst mis. Zorg daarom voor voldoende ruimte en rust om de boel zelf meerdere keren door te nemen, om de feedback van andere te filteren en om de puntjes op de i te zetten. 

Mijn stelregel: vanaf het moment dat je halverwege je project bent, heeft elke stap een extra uitloop nodig van 1 dag tot 1 week (afhankelijk van de grootte van het project).

Deze ruimte in je planning maak je om je deadline te bewaken, maar vooral ook voor de kwaliteit. Het geeft je namelijk tijd zodat je niet gaat afraffelen of keuzes maakt die gekleurd zijn door tijdstress. 

5. Stuur je bureaus goed aan! (en je collega’s ook)

Wees in je briefings overduidelijk, zowel naar collega’s als naar externe partijen. Zo voorkom je ruis en extra feedbackrondes. Het grote risico van een te snelle briefing is dat de ontvanger een andere interpretatie heeft van jouw input. Daarmee kan het gebeuren dat een eerste opgeleverde versie niet goed bij je campagne past. En let op! Een tegenvallende eerste versie naar het gewenste niveau halen is heel veel moelijker (en kost je veel meer tijd) dan een goede briefing maken.

Herhaal daarom regelmatig je doelen en zorg dat je tijd hebt om te sparren met je collega’s en bureaus. Zorg voor heldere feedbackrondes en -again- houd de regie (voor zover je dit niet hebt weggelegd bij een bureau). Laat de collega’s of het bureau regelmatig aan jou vertellen wat het idee is en doe dit niet steeds zelf (dan kan steeds datzelfde verschil in interpretatie blijven bestaan).

6. Testen – betrek je doelgroep (en houd er rekening mee in je planning)

Testen is spannend en heeft potentieel een groot effect op je planning. Maar ondanks die bezwaren is het toch essentieel voor het beste resultaat. 

Daarom: test je campagneplannen. Het liefst in het begin van je proces met een prototype én later als je campagne zo goed als staat met gebruikerstesten. Staar je niet blind op één onderdeel van je campagne maar houd steeds de totale flow in gedachten en leg die zo volledig mogelijk voor aan je doelgroep.

Daarnaast kan je natuurlijk ook veel optimaliseren als je campagne al live staat. Daarmee verbeter je de campagne gaandeweg. Denk bijvoorbeeld door verschillende varianten van je social ads in te zetten of A/B-testen in te zetten op je landingspagina’s. Dit levert je veel op, maar heeft geen invloed op je planning omdat je campagne toch al loopt. 

Houd rondom je livegang ook rekening met een testperiode! Zet bijvoorbeeld de eerste paar dagen slechts een klein deel van je mediabudget in om te leren. Daarna kan je het grootste deel van je mediabudget gerichter inzetten. Zorg in je planning voor ruimte om bij te sturen na die eerste test-livegang.

richt je eerst op regie, dan op planning

Wat mij betreft gaat goed campagnemanagement dus maar voor een deel om een goede planning. Belangrijker? Jouw visie bewaken en regie behouden. 

Onthoud: jij bent de expert! Je bent de spil van deze campagne. Het kruispunt waar veel stromen informatie aankomen én weer door moeten naar (externe) partijen. Wees je ervan bewust dat dat een rol an sich is en own it!

Heb jij een campagne met deadline op de planning staan? Klopt dan gerust even bij me aan. In 30 minuten kijken we dan naar jouw doelstellingen en help ik je met een plan van aanpak! 

Doorpraten? Neem contact op:

Ik HELP JE GRAAG OP WEG!


    Leave a comment