Heel blog-land staat weer vol met de lijstjes: welke trends staan er in 2020 op ons te wachten? Waar moet ik als marketeer mee aan de slag voor mijn merk of organisatie? Veel van dat soort lijstjes staan vol met termen waar de meesten van ons nog ver vanaf staan. Wij kiezen daarom voor een praktische en veel meer bereikbare aanpak. Ons team van specialisten is hier ingedoken en heeft de voor ons meest relevante en praktisch toepasbare trends op een rijtje gezet; stuk voor stuk trends waar je direct mee aan de slag kunt. 

Hier ZIJN ZE – 5 Digital Marketing Trends:

TREND #1 – Conversational marketing – Ga de conversatie aan met jouw doelgroep. 
Dit is iets wat al jaren wordt geroepen en ook op kleine schaal al wordt gedaan. Wellicht doe jij dit door een poll te plaatsen op Facebook of om interactie aan te gaan via Insta Stories. Dit is een goede start! Echter is het lastig om vanuit hier jouw doelgroep écht te voorzien in zijn of haar behoefte. Het is een push-methode van interacteren. Jij stelt de doelgroep een vraag en de doelgroep zit hier misschien helemaal niet op te wachten. Wij geloven in het principe dat je jouw doelgroep van de informatie moet voorzien op het moment zij daar om vraagt of dat deze behoefte wordt geuit in online gedrag. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een Chatbot op jouw website te integreren, waar websitebezoekers een vraag kunnen stellen; of soms nog effectiever jij het gesprek start wanneer hier aanleiding toe is (dus niet bij irrelevante pagina’s). 

Chatbot of social messaging apps
Chatbots zijn een mooie oplossing voor het webverkeer op jouw website. Social messaging apps liggen meer in de lijn der behoefte, aangezien er al veelvuldig gebruik van gemaakt wordt door diverse doelgroepen, onder andere Whatsapp for Business of Facebook Messenger. Voor de consument is het een laagdrempelig middel om contact te zoeken met jouw organisatie. Hier kan je als organisatie slim op in spelen, waardoor je echt waarde kunt leveren aan je doelgroep en uiteindelijk aan de organisatie. Van klantenservice tot sales, wat resulteert in hogere tevredenheid onder de doelgroep tot upselling!

De consument is kritisch
Let op, consumenten zijn hierin kritisch, ze hebben hoge verwachtingen waar je als organisatie echt rekening mee moet houden wanneer je aan de slag gaat met conversational marketing. Snelle antwoorden, bereikbaarheid van 24/7, persoonlijk en vriendelijk gesprek, het juiste antwoord en het niet hoeven herhalen van (klant)informatie. Een chatbot installeren of automatische antwoorden in Facebook Messenger instellen, is niet meer voldoende. Ga aan de slag met een volledig plan en aanbod op basis van jouw doelgroep(journey).

TREND #2 – Geautomatiseerde personalisatie – Content op basis van de interesses door middel van hyper personalisatie 
Dit klinkt best spannend, maar is zeker mogelijk wanneer je dit automatiseert aan de hand van de juiste tools. Marketing Automation is niet meer weg te denken bij de topmerken en groeit nu ook bij kleinere organisaties. 79% Van de top-performing organisaties gebruikt al 2 of meer jaar marketing automation. Organisaties die hun websitebezoeker nurturen creëren 50% meer sales voor 33% minder kosten dan non-nurtured leads (bron: strategic IC). 

Marketing automation is realistisch
Anno 2020 is het heel haalbaar om marketing automation goed te implementeren in elke organisatie. De doelgroep communiceert met jouw organisatie via verschillende kanalen, maar de ontvanger maakt geen onderscheid: hij of zij communiceert met één organisatie. Of dit nou via de website of via een social media kanaal gaat en welke afdeling het betreft. Daarom is het van belang dat je deze kanalen en afdelingen met elkaar verbindt. De digitale omgeving moet een sluitend geheel zijn, zodat je de volledige klantreis in kaart kunt brengen en direct kunt inspelen op de actuele (content)behoefte van jouw potentiële klant, donateur of misschien wel werknemer. Met automation kun je als organisatie direct en relevant communiceren! 

TREND #3 – Mobile marketing – Bewust worden van de kansen van mobiel
Tegenwoordig zie je in de supermarkt steeds meer mensen met hun telefoon of smartwatch betalen. Geen enkel ticket wordt meer geprint als je op vliegvakantie gaat, of wanneer je een concert of event bezoekt. De Christelijke Hogeschool Ede ontwikkelde onlangs samen met ons een slimme manier van mobile ticketscanning van open dag bezoekers en legde zo dit stukje van de journey van haar bezoekers vast. De ontwikkelingen op het gebied van mobile gaan enorm hard en dit moeten we als marketeers heel serieus nemen. Het is hét hoofditem van het dagelijks gebruik van je doelgroep. Een slim voorwerp wat minimaal elke 5 minuten wordt vastgepakt om een actie te ondernemen. Hoe speel je hier op in als marketeer? Door je allereerst bewust te worden van de kansen van mobile. 

 

Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van Mobile Marketing?
Ontwikkelingen om nu echt op in te spelen zijn voice search en visual search, waarbij men op de smartphone alleen een stem of beeld gebruikt. Ook gaan de organische resultaten er anders uitzien door de opkomst van Voice Search. De SERP-positie neemt veel ruimte in de organische zoekresultaten in: dit zijn vaak de antwoorden op de “Hoe kan ik”-vragen. Geef jij al informatie op je website op basis van een “Hoe kan ik”-vraag? Hoe kan ik iets doen tegen dierenleed? Hoe kan ik mijn steentje bijdragen aan de noodsituatie in Australië? Hoe kan ik mijn online bestelling volgen? Probeer te achterhalen welke “Hoe kan ik”-vragen jouw doelgroep stelt en ga aan de slag met de antwoorden. Social messaging en chatbots zijn ook het beste toegankelijk via de mobiele wegen. Augmented reality wordt nu ook ingezet door Ikea of Flexa om jouw kamer in te richten vanaf je smartphone. 

Begin bij het begin: eigen platformen
We kunnen een los artikel wijden aan Mobile Marketing. Als organisatie kan je en moet je niet overal aan mee willen doen, maar kijken waar de behoefte ligt van jouw doelgroep op het gebied van mobile. Een online conversie (inschrijving, donatie, aanvraag) zal in de meeste gevallen online worden gemaakt. Als je hierbij de mobiele weergave van jouw conversiepunt op de website nog niet hebt getest en geoptimaliseerd, dan is dat stap 1.

TREND #4 – Content in 2020 – Schrijf supergoede content..
Contentmarketing domineert in conversie 6x beter dan andere methodes. Maar we merken dat veel organisaties worstelen met alle richtlijnen en regels als het gaat om SEO. Dit kan het ook wat ingewikkeld maken en een hobbel zijn om eraan te beginnen. Ons advies: vergeet hierbij de SEO-regels en besteed je tijd beter door aan de slag te gaan. Het belangrijkste is: geef echt antwoord op vragen die onder je doelgroep leven. 

En maak je content interactief!
Er zijn veel content-opties: infographics, blogartikelen, e-books en ga zo door. Hierbij is zenden een manier om content over te brengen. Maar,  interactieve content is nóg relevanter, denk aan: quizjes, calculators, online keuzehulp en interactieve video. Wil je snel resultaat uit je content halen? Kies dan voor video! Wat ons betreft levert dit jouw organisatie de meeste waarde op. Het resulteert in 50x meer organische zoekresultaten, in vergelijking met tekst. Begin klein en behapbaar – je kunt bijvoorbeeld je eigen vlog opnemen met een ‘Hoe kan ik’-vraag 😉 

TREND #5 – Social media advertising – Social media advertising wordt breder! 
Facebook, Instagram en LinkedIn zijn misschien wel de bekendste platformen als het gaat om online advertising en het bereiken van jouw doelgroepen. Waarschijnlijk heb je hier zelf ook campagnes in opgezet. SnapChat, TikTok en Pinterest zijn social media kanalen die je vast niet onbekend zijn, maar de kans is heel groot dat je dit nog niet als advertentie-optie ziet, terwijl deze platformen steeds meer markt winnen. Pinterest opende in 2019 haar eigen advertentieprogramma. Jongeren zijn in de ban van SnapChat en TikTok, en ja, ook hier kun je adverteren (TikTok nog niet in Nederland). Welke interessante doelgroepen zijn hier te vinden? Wat denken je van Millennials en Generatie Z? Verder zien we ook andere kenmerken in deze platformen die ze interessant maken. Zo heeft Pinterest een heel hoge attentiewaarde en SnapChat een enorm bereik, voor een relatief lage advertentieprijs. 

Durf te experimenteren
Het is heel verleidelijk om in een tunnelvisie te raken op advertentiegebied: hetzelfde kanaal, dezelfde type advertenties en misschien ook wel dezelfde doelgroep. Door hierin verder te experimenteren zul je zien of er kansen liggen binnen een voor jou nieuw social platform of een nieuwe manier van je boodschap overbrengen in een advertentie (video-ads, Stories, shoppable posts). Probeer het eens uit met een klein budget en kijk wat je dit oplevert: nooit (met je advertenties) geschoten is altijd mis!

WAT IS JOUW EERSTE STAP? KOPPEL JE TOOLS EN TEAMS!

Het uitgangspunt is achter de behoeften van jouw klanten te komen, waardoor je het juiste aanbod kunt doen. In content, conversaties of misschien wel in concreet aanbod. Breng hiervoor je tools en datastromen samen, zodat je echt de reis van jouw klant, lead of doelgroep kunt volgen. Wijk zo nu en dan af van de gebaande paden om nieuwe doelgroepen en journeys aan te boren. Verbind het marketing-team met sales én met klantenservice om de volledige customer journey goed te kunnen faciliteren. Wij gebruiken voor dit ‘koppelen’ van teams altijd een Design Sprint. Ten slotte:  experimenteer! Maak het klein, begin en start met kleine experimenten op het gebied van mobile, advertising, chatbots/social messaging apps en video(content) om vervolgens de succesjes groter uit te rollen binnen jouw organisatie.

Heb je een vraag over dit artikel?
Neem contact op met Dania:


    ONZE BLOGS 2-wekelijks IN JE MAILBOX? SCHRIJF JE IN: