Als je tijd en geld investeert in online / digitale marketing en fondsenwerving, dan wil je natuurlijk weten of je het goed doet en waar nog groeikansen liggen. Daarom hebben we dit jaar opnieuw de Goede Doelen Benchmark voor je opgesteld. En, we hebben een superhandige sheet gemaakt die je kunt downloaden om te ontdekken waar jouw organisatie staat en waar je kunt groeien.

De belangrijkste inzichten

Dit zijn de belangrijkste inzichten over 2018:

 1. Meeste donaties via smartphones/mobiel, bij de grootste goede doelen (maar liefst 60%)
 2. Bij micro-conversies zorgen smartphones en tablets samen voor de beste resultaten (57%)
 3. Het traffic-volume dat via eigen kanalen op websites komt is verder toegenomen ten opzichte van de afgelopen jaren. Deze kanalen (direct verkeer, SEO en e-mail) vormden samen zo’n 75% van het webverkeer
 4. De conversieratio’s zijn iets gedaald ten opzichte van 2017:
  > Het gemiddelde microconversie-ratio naar websitebezoek bleef 0,9%

  > Het gemiddelde macroconversie-ratio naar websitebezoek is gedaald naar 0,5%

 5. Sociale media is het kanaal met het hoogste conversieratio naar macroconversies (giften).
 6. De kanalen die voor het hoogste microconversie-ratio zorgen zijn ‘referrals’ en ‘e-mail’

1. Meeste donaties via smartphones/mobiel: 

Dit is het meest opzienbarende inzicht uit de benchmark 2018. Smartphone-verkeer neemt verder toe en zorgt intussen voor de meeste conversies naar giften. Het is dus meer dan ooit zaak om je website en donatie-proces te optimaliseren voor smartphones. Deze trend zien we overigens vooral bij de grotere goede doelen, die al hebben geïnvesteerd in mobielvriendelijke online ervaringen. Een aansporing voor de rest, dus, om te optimaliseren!

2. Micro-conversies vanaf mobiele apparaten het hoogst

Ook micro-conversies (leadwerving, e-mailnieuwsbrief inschrijvingen, petities, et cetera) scoren het beste vanaf mobiele apparaten: smartphones en tablets zorgen samen voor 57% van alle micro-conversies.

3. Traffic-volume vanaf eigen kanalen blijft toenemen

Het volume website-verkeer dat vanuit ‘eigen kanalen’ (direct verkeer, e-mail, SEO) komt, is verder toegenomen, ten opzichte van 2017. Samen zorgden deze 3 kanalen in 2018 voor maar liefst 75% van alle websiteverkeer. Voordat je dus flink gaat inzetten op advertentiebudget, is het zaak om vooral je eigen kanalen te optimaliseren! Maak je website SEO-vriendelijk, verbeter je e-mailmarketing en blijf werken aan je spontane naamsbekendheid.

4. Conversieratio’s lager dan in 2017

Websites haalden in 2018 een iets lager conversieratio dan in 2017:

 • Macroconversie-ratio daalde van 0,7% naar 0,5%
 • Microconversie-ratio bleef gelijk: 0,9%

5. Hoogste conversieratio voor webverkeer vanuit sociale media

Voor het eerst zorgt webverkeer dat vanaf sociale media de websites van goede doelen bezoekt voor het hoogste conversie-ratio: 1,0%. Dit is overigens hetzelfde ratio als in 2017, maar omdat andere verkeersbronnen minder goed converteren, stoot social verkeer e-mail als best presterende kanaal van plek 1.

6. Beste micro-conversie percentages via referral en e-mail

Referrals en e-mailverkeer op de websites zorgen voor het beste micro-conversie percentage. Zij blijken dus de beste kwaliteit webbezoekers voor het doen van een kleine interactie met goede doelen, zoals een petitie tekenen, inschrijven voor een e-mailnieuwsbrief, et cetera.

En nu jij! Doe nu zélf de benchmark:

Interessant, al die cijfers. Maar hoe doet jouw organisatie het ten opzichte van de rest? Dat kun je nu heel eenvoudig zelf ontdekken, met de Goede Doelen Benchmark sheet. Klik hier om ‘m aan te vragen, dan krijg je hem meteen in je mailbox!

Leave a comment