Marketing automation is al jaren een buzzword. En terecht, want door te automatiseren, geef je je digitale marketingcommunicatie (en sales) een flinke boost. Daarnaast is marketing automation software tegenwoordig beschikbaar voor elke organisatiegrootte en ieder budget. Een goede ontwikkeling, want de automatisering van marketingactiviteiten neemt marketeers veel werk uit handen. En dat is juist voor de niet-reuzen onder ons een groot voordeel! Maar wat kán je nou precies met marketing automation software? In dit blog een paar concrete ideeën om je te helpen ontdekken waar kansen liggen voor jouw organisatie.

1. Segmenteer en (hyper-)personaliseer

Marketing automation software helpt je om je profielgegevens én online engagement data bij elkaar te brengen. Profielgegevens gaan over naam, bedrijf en functie, terwijl online engagement data je inzicht geeft in iemands gedrag op jouw website en in mails. Door deze twee soorten informatie samen te voegen, kan je ál je contacten veel persoonlijker benaderen. Zo kan je een contact dat al je e-mails opent en op links klikt prima een extra mail sturen, terwijl voor slapende contacten een andere methode beter werkt. Waar je voorheen misschien met hagel aan het schieten was (al hopende dat je iets raakte), schiet je hierdoor ineens met scherp. De juiste persoon krijgt de juiste boodschap op het juiste moment, via het juiste kanaal. Een voorbeeld: wij maken voor klanten regelmatig e-mails met dynamische content, die er in meer dan 40 varianten uit kan gaan. Dat is met een marketing automation tool zo gepiept. Bye, bye, one-size-fits-none!

Snelle tip

Ga jij beginnen met het segmenteren van je mails? Begin dan bij die van klanttype (of donateurtype, voor non-profits). Elk contentblok dat je toevoegt, segmenteer je op basis van lead, klant, loyale klant, et cetera. Als non-profit kan je de indeling  lead, eenmalige donateur, structurele donateur en major donor aanhouden. Zo krijgen je contacten weliswaar dezelfde kernboodschap, maar wel op basis van de relatie die zij hebben met jouw organisatie. Een echte no-brainer!

2. Automatiseer je ‘always-on’ campagnes

Stel, je hebt een goed lopende wervingscampagne bedacht, waar dagelijks leads op binnenkomen. Dan is het heel prettig om het lead nurturing proces te automatiseren. Zo voorkom je dat je handmatig je nieuwe leads de juiste berichten moet sturen. Dit is niet alleen veel werk; bij veel organisaties worden lead-lijsten op een gegeven moment zelfs vergeten. Met automation maak je die fout nooit meer: je vangt elke nieuwe lead op in een lead nurturing journey die je steeds optimaliseert, om meer conversie te halen.

Je werkzaamheden verschuiven zo langzamerhand van het handmatig campagne-uitingen versturen naar het monitoren van campagnes die je van A tot Z goed hebt uitgedacht. Zo kun jij je energie steken in meer complexe zaken en het ontdekken van mogelijke optimalisaties.

3. Versterk je 1-op-1 relaties

Marketing automation software is ijzersterk voor B2B organisaties. Want van elke individuele contactpersoon kun je met automation software heel goed zien waar interesses liggen, of er actuele vragen leven en wat iemand op je website aan het bekijken is. En je kunt hier vervolgens via automation heel slim op inspringen door de juiste follow-up te sturen, mensen op een bellijst te plaatsen, of je collega een taak te geven om iemand te contacten. Veel non-profits doen hier hun voordeel mee bij zakelijke relaties, institutionele fondsen, nalatenschappen en andere 1-op-1 relaties.

4. Gebruik slimme, dynamische lijsten

Binnen marketing automation software kun je werken met dynamische lijsten. Dit zijn lijsten die 24 uur per dag up-to-date zijn en mensen bevatten die aan bepaalde kenmerken voldoen. Dat kunnen persoonskenmerken zijn, maar ook interesses, of klikgedrag en conversies. In plaats van steeds opnieuw selecties te moeten maken, lijsten te moeten exporteren en importeren in je e-mailmarketingtool, laat je je automation software dit denkwerk voor je verrichten, en heb je áltijd een up-to-date klantlijst klaar staan!

5. Verbeter je klantervaring door actueel en relevant te zijn

Het belangrijkste doel van marketing is het aantrekken van leads en hen klaarstomen voor een gesprek met sales. Marketing automation kan daar enorm aan bijdragen, want:

  • Contactmoment worden relevanter
  • Actueel zoek- en klikgedrag van mensen helpt je om je communicatie op hen af te stemmen
  • Contacten voelen dat je hen kent en begrijpt
  • Je verwaarloost geen leads en nieuwe klanten meer

6. Koppel je marketing automation software

Om actueler en relevanter te communiceren, is het zaak om te weten met wíe je communiceert. Online gedrag zegt veel, maar door profielen te verrijken met wat je al van iemand weet, krijg je een nog veel nauwkeuriger beeld. Moderne marketing automation software is goed te koppelen aan je (moderne) CRM. Daarmee kun je transacties, klantprofielen en andere klantkennis die je hebt opgeslagen meenemen in je automation en segmentaties.

Naast het koppelen van je marketing automation tool met je CRM, is het slim om je software ook te koppelen met andere digitale tools die je gebruikt. Denk aan software voor webinars en enquêtes, en een chatbot. Deze koppelingen zijn echt niet meer ingewikkeld – je hoeft er zelfs geen code voor te kunnen schrijven.

7. Boost je marketingcommunicatie

Welke marketing automation software bij je past, hangt af van je budget, je digitale ecosysteem, je team én natuurlijk je ambitie. Waar ga je de tool voor gebruiken? Wie gaan ermee werken? En moeten jullie extra kennis of handjes in huis halen? Voor elk type organisatie is er software die aansluit op hun mogelijkheden en doelen. Zo is HubSpot geliefd onder veel B2B-profits met veel ambitie en budget, en kiezen veel B2B en B2C organisaties (profit én non-profit) voor het goedkopere maar solide SharpSpring. Dit betekent dat er ook voor jouw organisatie een goede match bestaat.

Wil je meer weten over marketing automation? Download dan het gratis whitepaper ‘In 5 stappen op weg naar automation succes’ hieronder!

 

whitepaper: in 5 stappen naar automation succes

Download het whitepaper '5 stappen naar automation succes'

Wil je met marketing automation aan de slag? Gaaf! Download dan het gratis whitepaper en ontdek wat marketing automation voor jouw organisatie kan doen, waarom dat veel oplevert, en hoe je het aan moet pakken.

download het gratis whitepaper    Leave a comment