Steeds meer organisaties willen aan de slag met marketing automation. Begrijpelijk, want de automatisering van marketingactiviteiten maakt je effectiever, doeltreffender én sneller. Tegelijkertijd betekent marketing automation wel een grote verandering in je digitale ecosysteem. De technologie wordt namelijk pas echt effectief als je data uit verschillende bronnen gebruikt. Marketing automation done right begint daarom met de selectie van de juiste marketing automation software. In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten!

Marketing automation- het selectieproces

Zoals met alle belangrijke zaken in het leven, bestaat er geen one-size-fits-all tool die iedere marketeer alle zorgen uit handen neemt. Wat voor jou en jouw organisatie werkt, hangt af van je wensen op het gebied van deze vijf deelgebieden:

 1. Functionaliteit
 2. Gebruiksgemak
 3. Integraties
 4. Begeleiding/ learning
 5. Budget (licentie, staffels, onboarding)

Laten we hieronder eens inzoomen op deze 5 aandachtsgebieden.

1. Functionaliteit

Natuurlijk moet je vooraf een beeld hebben van wat je straks met je software wilt kunnen doen. Vragen die hierbij helpen zijn onder andere: “Welke reis leggen je doelgroepen af van het eerste contactmoment tot aankoop?”, “Welke data wil je gebruiken om zo relevant mogelijk te communiceren?” en “Welke rapportages wil je kunnen draaien om inzicht te krijgen in je marketingactiviteiten?” Door antwoord te geven op deze vragen, ontdek je al snel welke functionaliteiten je nodig hebt om straks succes te behalen.

2. Gebruiksgemak

Dat lijkt een no-brainer, maar vergis je niet. Voor sommige automation software heb je gedegen kennis van HTML en PHP nodig. Sommige pakketten zijn ontwikkeld vanuit de developer-wereld, wat je terugziet in de interface en het gebruiksgemak. En juist dáár wil je een stap zetten: je software moet eenvoudig en overzichtelijk zijn, zodat je er als marketeer goed mee kunt werken, en niet steeds een bureau of consultant nodig hebt om verder te komen. Bij veel automation softwarepakketten zijn de e-maileditor en het beheer van automation flows nog niet zo eenvoudig dat je graag zelf aan de knoppen zit. Daarom adviseren wij organisaties om vooraf te bepalen hoe hoog het gebruiksgemak moet zijn. Het goede nieuws: gebruiksvriendelijke marketingsoftware bestaat!

3. Integraties

Je automation software komt pas écht tot zijn recht als je er de juiste databronnen aan koppelt. Met die data kun je namelijk vervolgacties in gang zetten en contacten segmenteren. Schets daarom vooraf hoe je digitale ecosysteem er nu uitziet en hoe deze er met de toevoeging van een marketing automation tool uit gaan zien. Het ene pakket koppel je namelijk veel eenvoudiger dan het andere. Hou er daarnaast rekening mee dat je automation software niet per se van dezelfde leverancier is als je CRM-pakket. Hoewel er bij CRM’s vaak “op de doos staat” dat iedere andere tool erop aangesloten kan worden, is de koppeling tussen een CRM en een marketing automation tool niet altijd ideaal.

4. Begeleiding

Werken met marketing automation betekent meestal een nieuwe manier van werken én denken. Met alleen de oplevering van je automation software ben je er dus nog niet. Je hebt – zeker in de eerste maanden – begeleiding nodig bij het begrijpen van automation principes, terminologie en best practices. Bij de selectie van je software moet je daarom ook scherp zijn op de selectie van de juiste implementatiepartij: hoe begeleiden ze je in de onboardingsfase en hoe snel kun je het je eigen maken? Mogelijkheden voor kennisdeling, webinars, en certificering zijn ook heel waardevol.

5. Budget

En natuurlijk speelt ook budget een grote rol. In de automation software lopen de prijzen veel verder uiteen dan de functionaliteiten! Het is dan ook de moeite waard om een goede berekening van de kosten te maken. Deze kosten worden opgebouwd uit:

 • Licentiekosten (de kosten die je maandelijks betaalt voor het gebruik van de tool)
 • Volumekosten* (de kosten die betaalt voor het aantal contacten, e-mails, webpage-bezoeken en koppelingen dat je gebruikt, inclusief synchronisaties met andere tools)
 • Implementatie- en onboardingkosten (eenmalige kosten dus)
 • Doorlopende begeleiding en service van een derde partij en/of de serviceprovider

*Software met een duidelijke B2B-insteek (zoals HubSpot en Marketo) kent een steile staffel in het aantal contacten dat je erin opslaat. Andere pakketten hebben meer een B2C-insteek (zoals Act-On en SharpSpring) en zijn voor dat type organisatie dan ook een veel logischere keus.

Selecteer één van de 3 niveaus

Als je bovenstaande overwegingen hebt doorgenomen, is het handig om je zoektocht te richten op een van de drie onderstaande niveaus (basic, online of platform). Zo wordt je zoektocht specifieker en besteed je geen tijd aan het beoordelen van tools die toch niet passen bij jouw organisatie.

 1. Basic automation– Dit zijn eenvoudige automation functies in marketingsoftware, zoals MailChimp (voor mail) en Hootsuite (voor social). Hiermee automatiseer je weliswaar je marketinguitingen, maar mis je de koppeling met andere tools.
 2. Online automation– Dit zijn automation softwarepakketten waarmee je je digitale marketingkanalen allemaal kunt betrekken in automation (website, e-mail, Google Ads, sociale media, chat, SMS, et cetera). Voorbeelden zijn SharpSpring, Act On en Pardot.
 3. Marketing Automation platform– Het meest geavanceerde niveau van automation software, waarin je álle databronnen bij elkaar brengt en kunt ontsluiten, ook richting offline kanalen. Voorbeelden zijn Marketo, Salesforce Marketing Cloud en HubSpot (die laatste is vooral aan te raden als je gaat starten met inbound marketing).

Niveau 1 is bij de meeste organisaties tegenwoordig wel aanwezig. In hun zoektocht naar een marketing automation tool richten de meeste marketeers zich daarom op het 2e niveau, om zo hun online marketing verder te automatiseren en professionaliseren. Niveau 3 is vooral interessant voor de wat grotere (B2B) organisaties, zeker als het eerder genoemde inbound marketing een rol speelt. Dit is vanwege het benodigde budget, maar ook vanwege de expertise die je in huis moet hebben om er goed mee te kunnen werken.

Lees je in!

Overweeg jij om met automation aan de slag te gaan en wil je weten welke software bij jouw organisatie past? Download ons white paper, waarin je leest wat marketing automation is, hoe je het optimaal voor je laat werken en welke tool je daarbij helpt. 

 

whitepaper: in 5 stappen naar automation succes

Download het whitepaper '5 stappen naar automation succes'

Wil je met marketing automation aan de slag? Gaaf! Download dan het gratis whitepaper en ontdek wat marketing automation voor jouw organisatie kan doen, waarom dat veel oplevert, en hoe je het aan moet pakken.

download het gratis whitepaper  Leave a comment