Steeds meer organisaties willen aan de slag met marketing automation. Een goede ontwikkeling, als je ’t mij vraagt. Een marketing automation tool geeft je marketing- en salesactiviteiten een enorme boost én bespaart tijd. Tegelijkertijd zet de methode een organisatie flink op z’n kop. Allereerst haal je natuurlijk een nieuwe tool in huis. Daarnaast vraagt marketing automation om een andere, meer professionele manier van werken. De methode wordt immers pas echt effectief als je data uit verschillende bronnen gebruikt in je marketingcommunicatie. Starten met marketing automation is dus best een ingrijpende verandering. Des te belangrijker dat je een tool kiest die bij je past! In dit blog praat ik je door het selectieproces.

De 3 niveaus van marketing automation

Voordat je verschillende marketing automation tools gaat vergelijken, is het belangrijk om te bepalen met welk niveau je aan de slag wilt. We onderscheiden 3 niveaus van marketing automation software:

 1. Basis automation – Dit zijn eenvoudige automation functies in e-mailmarketingsoftware, zoals MailChimp. Eigenlijk is dit geen marketing automation, maar e-mailmarketing automation.
 2. Online automation – Dit zijn automation softwarepakketten waarmee je je digitale marketingactiviteiten samenbrengt en automatiseert (website, e-mail, Google Ads, sociale media, chat, SMS).
 3. Marketing Automation platform – Dit is het meest geavanceerde niveau van automation software, waarin je álle databronnen bij elkaar brengt en ontsluit, ook richting offlinekanalen.

De meeste organisaties willen hun online marketing automatiseren en professionaliseren, en gaan daarom aan de slag met het 2e niveau. Niveau 3 is op dit moment vooral interessant voor corporates en bedrijven in de B2B-sector. Dit is vanwege het benodigde budget, maar ook vanwege de expertise die je in huis moet hebben om er goed mee te kunnen werken.

5 aandachtsgebieden

Wanneer je weet welk niveau van marketing automation bij je past, kan je starten met de selectie van de software. Ik raad je aan om je toolkeuze te baseren op deze vijf aandachtsgebieden:

 1. Functionaliteit
 2. Gebruiksgemak
 3. Integraties
 4. Begeleiding/ learning
 5. Budget (licentie, staffels, onboarding)

1. Functionaliteit

Natuurlijk moet je vooraf een beeld hebben van wat je software moet kunnen. Hoe zien de journeys er straks uit voor al je doelgroepen? En welke data wil je gebruiken om zo relevant mogelijk met hen te communiceren? Door antwoord te geven op deze vragen ontdek je al snel welke functionaliteiten je nodig hebt om straks succes te behalen.

“Gebruiksvriendelijke marketing automation software bestaat!”

2. Gebruiksgemak

Dat lijkt een no-brainer, maar vergis je niet. Voor sommige automation software heb je gedegen kennis van HTML en PHP nodig. Sommige pakketten zijn ontwikkeld vanuit de developer-wereld, wat je terugziet in de interface en het gebruiksgemak. En juist daar wil je een stap zetten: je software moet eenvoudig en overzichtelijk zijn, zodat je er als marketeer goed mee kunt werken, en niet steeds een bureau of consultant nodig hebt om verder te komen. Bij veel automation softwarepakketten is de e-maileditor en het beheren van automation flows nog niet zo eenvoudig dat je graag zelf aan de knoppen zit. Daarom adviseren wij organisaties om vooraf te bepalen hoe hoog het gebruiksgemak moet zijn. Het goede nieuws: gebruiksvriendelijke marketing automation software bestaat!

3. Integraties

Je automation software komt pas écht tot zijn recht als je er de juiste databronnen aan koppelt en deze data gebruikt voor je triggers en segmentaties. Schets daarom vooraf hoe je digitale ecosysteem er nu uit ziet en hoe je wilt dat die eruit gaat zien. Het ene pakket koppel je in de praktijk veel eenvoudiger dan andere. Daarnaast hoeft je automation software niet per se van dezelfde leverancier te zijn als je CRM-pakket. Want wat er ook ‘op de doos staat’, integraties tussen twee systemen uit dezelfde stal zijn niet per definitie naadloos.

4. Begeleiding

Werken met marketing automation betekent meestal een nieuwe manier van werken én denken. Met alleen de oplevering van je automation software ben je er dus nog niet. Je hebt – zeker in de eerste maanden – begeleiding nodig bij het begrijpen van automation principes, terminologie en best practices. Bij de selectie van je software én de implementatiepartij moet je daar dan ook scherp op zijn: hoe begeleiden ze je in de onboardingsfase en hoe snel kun je je het je eigen maken? Mogelijkheden voor kennisdeling, webinars, en certificering zijn ook heel waardevol. 

“In de wereld van automation software lopen de prijzen veel verder uiteen dan de functionaliteiten”

5. Budget

Natuurlijk speelt ook budget een grote rol in je keuze. In de wereld van automation software lopen de prijzen veel verder uiteen dan de functionaliteiten! Het is dan ook de moeite waard om een goede berekening van kosten te maken. Deze kosten worden opgebouwd uit:

 • Licentiekosten
 • Volumekosten (aantal contacten, e-mails, webpage-bezoeken, koppelingen, synchronisatie)
 • Implementatie- en onboardingkosten
 • Doorlopende begeleiding en service

Software met een duidelijke B2B-insteek (zoals HubSpot en Marketo), kent een steile staffel in het aantal contacten dat je erin opslaat. Andere pakketten hebben meer een B2C-insteek (zoals Act-On, SharpSpring) en zijn voor dat type organisatie dan ook een veel logischere keus. 

Meer weten? Download het white paper!

Overweegt jouw organisatie met automation aan de slag te gaan en heb je vragen over de pakketselectie? Download dan gratis onderstaand white paper. Na het lezen kan je goed geïnformeerd starten met de selectie van jouw ideale marketing automation tool. 

 

whitepaper: in 5 stappen naar automation succes

Download het whitepaper '5 stappen naar automation succes'

Wil je met marketing automation aan de slag? Gaaf! Download dan het gratis whitepaper en ontdek wat marketing automation voor jouw organisatie kan doen, waarom dat veel oplevert, en hoe je het aan moet pakken.

download het gratis whitepaper  Leave a comment