Leadwerving blijft tricky, voor profit organisaties maar zéker ook voor veel non-profits. Marketingmanagers krijgen de taak om zoveel mogelijk donateurs binnen te halen, maar kunnen deze mensen weinig teruggeven. Hoe scoor je dan tóch veel en kwalitatieve leads? Bij RaisingResults zijn wij fan van de kennisquiz. Met een paar leuke, korte vragen neem je potentiële leads mee in een verhaal, en omdat ze nieuwsgierig zijn naar de juiste antwoorden, is de bereidheid om een e-mailadres achter te laten hoog. En fijne bonus: deze leads zijn kwalitatief vaak erg sterk omdat je ze interactie én informatie hebt geboden. Dat moet goed klinken! In dit artikel lees je hoe je een kennisquiz inzet voor leadwerving én wat de gouden formule is.

Leads werven met een kennisquiz – hoe werkt dat?

Met tools als Typeform en Survey Monkey kan je leuke quizjes en zelftesten maken. Maar in diezelfde tools kan je deelnemers ook vragen om hun persoonsgegevens achter te laten. Denk aan een e-mailadres of een telefoonnummer. En dan zijn deelnemers opeens leads! De truc is wel om een deelnemer aan de quiz een reden te geven om zijn persoonsgegevens achter te laten. Dit doe je weer door middel van een incentive. Kunnen leads een prijs winnen? Persoonlijk advies ontvangen? Kunnen ze hun score ontvangen in een e-mail? Dit zijn allemaal goede redenen om je persoonsgegevens achter te laten. Toegevoegde waarde creëren voor een lead: zo krijg je automatisch hogere conversies.

Waar kun je de kennisquiz allemaal voor gebruiken?

De kennisquiz is op zoveel manieren in te delen dat je ‘m voor een scala aan marketingdoelen kan inzetten. Hier een paar voorbeelden op een rij:

#1. Fondsenwerving

Bij fondsenwerving zien we dat de belangrijkste en meteen ook de moeilijkste vraag is hoe je een potentiele donateur het belang in laat zien van een donatie. Confrontatie met het onderwerp is vaak de beste manier om dit te doen, maar is ook lastig omdat het een gevoel van ongemak kan creëren waardoor mensen juist wegkijken. Dan is er ook nog het belang van bewustwording van het probleem. Want waarom zou je doneren als je de ernst van de situatie niet inziet? De kennisquiz is een luchtigere manier om de deelnemer te informeren over een onderwerp wat misschien niet zo gezellig is om mee in contact te komen. Confrontatie met het onderwerp zonder op een schuldgevoel in te spelen, dus. Je houdt de aandacht van deelnemers vast doordat ze na moeten denken over de vragen en informeert ze zo over de feiten achter een bepaald goed doel. Hierbij is bewustwording het doel, want door bewustwording voelen mensen meer binding met een onderwerp. Meer binding met het onderwerp zorgt weer voor motivatie en inderdaad: motivatie zorgt weer conversie! 

#2. Personalisatie B2B communicatie

Voor non-profits is de kennisquiz dus een uitstekend middel voor leadwerving. Maar voor B2B-bedrijven geldt dit ook! In de wereld van business to business gaan potentiële klanten vaak zelf Googelen als ze een probleem of wens hebben. Als B2B-bedrijf is het de kunst om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen, zodat de zoeker op jouw website uitkomt. Dit betekent dat je veel content moet creëren over alle mogelijke problemen en wensen die jouw doelroep heeft. Maar het kan ook andersom. Stel eens een quiz op waarmee je deelnemers ondervraagt over hun situatie en uitdagingen. Wie zijn ze en welke informatie zoeken ze? Op basis van de antwoorden kan je vervolgens een gepersonaliseerd advies geven en per e-mail versturen. Dit is een win-win situatie. De lead heeft het gevoel dat er naar hem geluisterd wordt en ontvangt persoonlijk advies, het B2B-bedrijf heeft er een nieuwe, kwalitatieve lead bij.

#3. Inschrijvingen voor een (online) event

Een kennisquiz is een verzachtende tussenstap om mensen te enthousiasmeren voor een (online) concert of voorstelling. Deelnemers hoeven niet direct een ticket te boeken, maar worden eerst nog even warm gemaakt voor het onderwerp. Dit werkt stukken beter dan lappen tekst met informatie over het evenement, die door veel mensen geskimd of helemaal niet gelezen worden. Een kennisquiz trekt meer aandacht omdat de deelnemer na moet denken over de vragen en de antwoorden, waardoor de informatie die je over wilt brengen beter blijft hangen. De antwoorden van de kennisquiz verstuur je vervolgens per mail, waarmee je gebruik maakt van de nieuwsgierigheid van de deelnemers. Mensen willen tenslotte weten welke antwoorden ze wel of niet goed hadden! In de antwoordenmail plaats je vervolgens weer een CTA voor de (online) voorstelling. Zo maak je de drempel naar die daadwerkelijke inschrijving zo laag mogelijk.

Een aantal voorbeelden uit de praktijk

De kennisquiz is dus een behoorlijke allrounder: je kunt ‘m inzetten voor meerdere soorten conversies binnen de profit én de non-profitsector. Wij gebruiken de kennisquiz dan ook vaak en graag. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze voorbeelden:

  • Kennisquiz over Mozart en het bombardement in 1941 in Rotterdam, gemaakt voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Door deelnemers te herinneren aan de impact van het bombardement en de link die het Philharmonisch concert hiermee heeft, activeerden we de doelgroep om zich in te schrijven voor het online herdenkingsconcert van het Requiem van Mozart
  • Kennisquiz ALS. Hiermee vergroten deelnemers hun kennis van ALS en maken zij kennis met de stichting. Aan het einde van de quiz wordt een donatievraag gedaan. Doordat de impact van ALS vers in het geheugen staat van de deelnemer, zien we dat het aantal donaties relatief hoog ligt.
  • “Wat voor type fietser ben jij” van de Fietsersbond: deze quiz draait om personalisatie van informatie. De vragen gaan over persoonlijke voorkeur en fietsgedrag, waardoor de Fietsersbond per lead weet welke informatie voor hem of haar relevant is. De belofte: persoonlijke tips die passen bij het fietsgedrag van de lead. Dit is wederom een win-win. De lead ontvangt de juiste info; de Fietsersbond genereert kwalitatieve leads.

De gouden formule

Door de aandacht vast te houden en de keuze voor een conversie aan de deelnemer te laten, kom je al een heel eind met je kennisquiz. Maar welke inhoudelijke trucjes zijn er om die conversiegraad toch nog wat hoger te krijgen? Hier volgen de belangrijkste tips!

  • E-mailadres: wanneer vraag je om een e-mailadres? Onze tip is om deze zo laat mogelijk in de test te vragen, wanneer je de toegevoegde waarde van het achterlaten van je e-mailadres duidelijk hebt gemaakt. Maak duidelijk wat de deelnemer hiervoor terugkrijgt: de score van de test bijvoorbeeld, of persoonlijk advies.
  • Hou het kort: het is aantrekkelijk om een kennisquiz propvol vragen en informatie te stoppen, zodat de deelnemer een breed beeld krijgt van het onderwerp. Maar houd er rekening mee dat er een beperkte aandachtspan is voor online uitingen en dus ook voor een kennisquiz. Met een vraag of vijf ben je gemiddeld 3 minuten bezig: perfect om even in de lunchpauze te doen. Als regel vallen er bij elke vraag een aantal mensen af omdat de belangstelling er toch niet is. Na een vraag of vijf hou je de deelnemers over die voldoende geïnteresseerd zijn voor een eventuele activatie. Maak je ‘m langer, dan loop je het risico om kwalitatieve leads mis te lopen.
  • Design: Met tools als Typeform kun je prachtige kennisquizjes maken. Besteed aandacht aan een mooie lay-out, want dit straalt kwaliteit uit naar gebruikers en enthousiasmeert hen om mee te doen. Gebruik bijvoorbeeld afbeeldingen voor verschillende antwoordopties, maak een achtergrond in de stijl van de campagne, gooi er een leuk gifje in om een vraag wat luchtiger te maken en maak gebruik van verschillende achtergronden voor verschillende vragen. Met deze toevoegingen hou je de aandacht vast en vergroot je uiteindelijk de kan op die conversie.
  • Koppelingen met marketing automation tools: de kennisquiz is de perfecte ingang voor een campagne. Met de informatie die je verzamelt, kan je met tools als Zapier, MailChimp en SharpSpring een complete gepersonaliseerde customer journey uitstippelen. Adviezen, scores van de quiz, activaties voor bepaalde acties: het is allemaal informatie die tot een hoge open rate van vervolg e-mails leidt. Met campagnes die volgens het “kennisquiz-met-e-mail-opvolging-principe” zijn opgezet bereiken wij open rates tussen de 70%-90%. Ver boven de meeste open rate benchmarks! Dus volg je kennisquiz op met een e-mailflow die specifieke, relevante content heeft voor het individu dat de kennisquiz in heeft gevuld.

Marketing automation is onmisbaar

Wat de juiste kennisquiz en marketing automation opvolging is verschilt per organisatie, aanbod en doelgroep. Wat ze gemeen hebben, is dat marketing automation onmisbaar is om de gegenereerde leads op te volgen. Meer weten? Download onderstaand whitepaper over de mogelijkheden van marketing automation software. Verder nog vragen over de mogelijkheden van dit leadwervingswonder? Neem contact met me op om er een keer over te sparren!

 

whitepaper: in 5 stappen naar automation succes

Download het whitepaper '5 stappen naar automation succes'

Wil je met marketing automation aan de slag? Gaaf! Download dan het gratis whitepaper en ontdek wat marketing automation voor jouw organisatie kan doen, waarom dat veel oplevert, en hoe je het aan moet pakken.

download het gratis whitepaper    Leave a comment