Een website vindbaar maken: dat kunnen de meeste marketeers wel. Search Engine Optimization (SEO) is inmiddels een standaard onderdeel van hun takenpakket, om de simpele reden dat een website niet bijdraagt aan marketingdoelen als mensen ‘m niet kunnen vinden. Maar hoe zit dat als jouw organisatie ook een app aanbiedt? Kan je apps überhaupt vindbaar maken? Het antwoord is ja! We noemen dit App Store Optimization (met de heerlijke afkorting ASO). In dit artikel vertel ik je hoe ASO in z’n werk gaat!

Wat is App Store Optimization (ASO)?

App Store Optimization (ASO) is het verbeteren van de zichtbaarheid en de conversieratio van apps in de app stores. De belangrijkste App Stores zijn de Apple App Store voor iOS en de Google Play Store voor Android. Naast het verhogen van de ranking in de zoekresultaten van de app store, verhoogt ASO ook de doorklikratio (CTR). Dit betekent dat meer mensen ook daadwerkelijk op jouw app store-vermelding klikken zodra ze deze hebben gevonden. Het mooie aan ASO is dat de optimalisaties je in een opwaartse spiraal brengen. Zichtbaarheid leidt tot meer downloads, en meer downloads leiden weer tot meer zichtbaarheid.

Het verschil tussen SEO en ASO

ASO wordt vaak app store SEO (Search Engine Optimization) genoemd. SEO kennen we van het optimaliseren van websites voor zoekmachines zoals Google. ASO heeft overeenkomsten met SEO, zoals zoekwoordoptimalisatie, backlinking en conversie-optimalisatie. De belangrijkste verschillen tussen ASO en SEO zijn de rankingfactoren. Deze zie je in de tabel hieronder.

SEO versus ASO

Wat zijn de voordelen van App Store Optimization?

Heel fijn dat je jouw app beter zichtbaar kan maken, maar wat levert dat precies op? In mijn ogen zijn dit de vier grootste voordelen:

 1. Je wordt op het juiste moment vindbaar voor je doelgroep (namelijk als die zoekt naar een bepaalde app)
 2. Je verhoogt het aantal organische app-downloads op een duurzame manier
 3. Je verlaagt de kosten voor werving van gebruikers
 4. Je verhoogt conversieratio’s

Aan de slag met ASO

Nu je weet wat App Store Optimization is en wat de voordelen zijn, kan je starten met optimaliseren! Dat doe je op zeven onderdelen:

 1. App naam
 2. Screenshots & video’s
 3. App icon
 4. App beschrijving
 5. App beoordeling en recensies
 6. App locatie
 7. Keywords

Hieronder neem ik de elementen één voor één met je door.

1. App naam

De naam van de app is het eerste dat de gebruiker ziet. Naamkeuze is dus enorm belangrijk! Zorg ervoor dat de naam:

 • Past bij het app-onderwerp
 • Past bij de app-categorie
 • Gemakkelijk te lezen is
 • Uniek is

Momenteel kun je voor de titel 50 tekens gebruiken in de Google Play Store en 30 tekens in de Apple App Store. Belangrijk om mee te nemen is dat de zoekwoorden in de app-naam het sterkste rankinggewicht hebben.

2. Screenshots & video

Ongeveer 50% van de gebruikers baseert zijn downloadbeslissing op een eerste indruk. Met schermafbeeldingen en video’s van de app kun je die eerste indruk verbeteren. Gebruik ze dus om te pronken met de beste features van de app!

Voor screenshots kun je kiezen tussen portret lay-out (verticaal) en landschap lay-out (horizontaal). De manier waarop gebruikers de app gaan gebruiken, is hier leidend. Bijvoorbeeld, voor een game die gebruikers in een landschap lay-out spelen, kan je het beste horizontale screenshots gebruiken. Besteed veel aandacht aan de kwaliteit van de screenshots. Licht de belangrijkste functies uit: dit zijn de USP’s van je app.

Denk er ook aan om visuele verhalen te gebruiken in de vorm van app video’s. Deze video’s kunnen tussen de 15 en 30 seconden in lengte zijn, lang genoeg om een eerste indruk van de app te geven. Neem gebruikers mee door de fases die ze doorlopen als ze de app hebben gedownload en voor het eerst gebruiken. In de Apple App store heten deze preview video’s de App Previews en in de Google Play Store zijn dat de Promo Video’s.

3. App Icon

Het app-pictogram trekt veel aandacht en is één van de belangrijkste redenen dat gebruikers op een zoekresultaat klikken. Hoewel het pictogram dus doorslaggevend kan zijn, is het helaas niet meetbaar, omdat we de precieze motivatie achter een klik niet kunnen meten. A/B-testen bieden hier uitkomst. Een verschil in kleur of stijl van het icoon kan meer verschil maken dan je voor mogelijk houdt, en A/B testen onder de doelgroep kan aanwijzen welke variatie van het icoon jouw ideale klant het meest aanspreekt.

4. App beschrijving

De app beschrijving is een ander essentieel onderdeel van de metadata van de app. Het biedt gebruikers informatie over waar de app over gaat en geeft een overzicht van de belangrijkste functies.

De app beschrijving is vooral belangrijk voor Google Play. De beschrijving is hier namelijk één van de belangrijkste gebieden waar Google de zoekwoorden vindt om je app op te rangschikken. Probeer je zoekwoorden op een natuurlijke manier in zinnen op te nemen. Op deze manier is je beschrijving zowel aantrekkelijk voor de lezers als voor het algoritme. 

Apple indexeert geen trefwoorden uit de beschrijving van jouw iOS-app. Dat betekent niet dat je dit meta-dataveld moet negeren. Je kunt het nog steeds gebruiken om mensen de voordelen en waarde van de app te laten zien. Dit kan net voldoende motivatie zijn om tot een download over te gaan. Elke download draagt bij aan een goede conversieratio, en je conversieratio wordt wel degelijk geïndexeerd.

Emoji’s zijn een leuke manier om de beschrijving wat speelser te maken. Wij raden aan om een mix van relevante emoji’s te gebruiken. Let er wel op dat het geen poppenkast wordt. Less is more!

5. App beoordeling en recensies

Feedback van jouw gebruikers is een integraal onderdeel van App Store Optimization. Beide app-stores houden namelijk rekening met de opmerkingen en recensies die de gebruiker voor jouw app achterlaat. 

Hoe beter de beoordeling, hoe relevanter de app is voor de stores en hoe hoger ze ‘m ranken. Bovendien leest 80% van de mobiele gebruikers minstens één recensie voordat ze een app downloaden. Daarom is het ook essentieel om te reageren op reviews. Met de online tool App Radar beantwoord, analyseer en beheer je eenvoudig Google Play- en App Store-recensies.  

6. App locatie

Als je een app wilt internationaliseren, moet je de taal aanpassen aan de juiste geo market. Denk aan apps die nuttig zijn voor toeristen, zoals (OV) routeplanners of tips voor toeristen à la Tripadvisor. Deze vorm van optimalisatie wordt ook wel lokalisatie genoemd. Je stelt een app dan beschikbaar in de moedertaal van gebruikers. Gebruikers ervaren een app in hun moedertaal als betrouwbaarder en daarom is de downloadkans groter. Ook verbeter je de zichtbaarheid van de app store-zoekopdracht én vergroot je het bereik van je app. Lokaliseren betekent niet dat je vanaf nul moet beginnen. Je kan bestaande metadata, keywords of screenshots gebruiken en deze in andere talen vertalen.

7. Keywords

Een keyword is een term (zin of woord) die mensen gebruiken om naar apps te zoeken in de App Store en Google Play. Je kent dit soort termen van de zoekwoorden voor SEA en SEO.

Voor de juiste inrichting van de app en de content is het belangrijk om te weten op welke keywords je gevonden wilt en kan worden! Belangrijk is om woorden te kiezen die de doelgroep gebruikt én die aansluiten bij de app.

Het doel is om een set van keywords vast te stellen waarop je wilt dat jouw app gevonden wordt. Deze set vormt de basis voor de verdere acties op het gebeid van App Store Optimization. De keywords baseer je op de volgende factoren:

 • Wat zijn de belangrijkste kenmerken van je app of game? 
 • Wat zijn synoniemen die de functies beschrijven? 
 • Hoe worden vergelijkbare apps genoemd? 
 • Wat is de categorie van de app? 
 • Welke termen gebruiken mensen vaak in deze categorie? 

Keywords zijn in zowel Google Play als de Apple App Store essentieel voor ASO. Wel worden ze verschillend beoordeeld. Het indexeringsproces voor Google Play werkt op dezelfde manier als dat van Google Zoeken. Dit betekent dat Google alle tekstuele elementen in overweging neemt bij het indexeren van zoekwoorden voor de app. Om goed te ranken, moet je zoekwoorden dan ook 3-5 keer herhalen in alle velden. 

De Apple App Store biedt daarentegen een specifiek veld voor je zoekwoorden. Voor iOS-apps moet je zoekwoorden dus juist niet herhalen in alle velden. 

Aan de slag met App Store Optimization

Zo, dat is een hele bak aan informatie. De ASO implementatie kan intimiderend overkomen door de hoeveelheid onderdelen en de manier waarop deze onderdelen met elkaar samenwerken. Ik adviseer je daarom om flink wat tijd in de voorbereiding te steken. Als de trein eenmaal loopt, is het alleen een kwestie van bijsturen en ga je veel profijt hebben van je inspanningen. Met tools als App Radar kan je de resultaten van ASP bovendien op een overzichtelijke wijze bijhouden. Klinkt dit nog te veel als een ‘te-ver-van-mijn-bed-show’ of ben je op zoek naar een specifiek ASO advies voor jouw app? Stuur me een berichtje, dan kijk ik met je mee!

Leave a comment