Ik zal het maar meteen toegeven: ik ben een inbound warrior. Inbound marketing is in mijn ogen de ideale manier om een specifieke doelgroep naar je website te halen op hun eigen voorwaarden. Dat vind ik eerlijk, integer en vooral erg effectief. Niet zo gek dat ik dit vind: ik kom uit de B2B-wereld. Daar helpt het als je je kennis deelt en je doelgroep niet stoort. Maar steeds vaker kom ik erachter dat inbound niet zaligmakend is. Zo heeft een organisatie die strijdt voor een onterecht veroordeelde vrouw in Saoedi-Arabië weinig aan een lange termijnstrategie. En moet een B2B-organisatie eerst wat naamsbekendheid opbouwen om op de lange termijn te kunnen bestaan. Een wijze les, die de zaken er niet makkelijker op maakt. Inbound versus outbound: hoe zit het nou? Je leest het in dit artikel. 

Wat is precies het verschil tussen inbound en outbound? 

Outbound betekent letterlijk “uitgaand”. Een outbound marketingcampagne zoekt de doelgroep actief op, bijvoorbeeld met advertenties en e-mails. Het onderwerp van outbound campagnes gaat vaak over de organisatie zelf. Het doel kan zijn om meer naamsbekendheid te krijgen, maar ook om de doelgroep over te halen een bepaald product of een dienst af te nemen of hier informatie over op te vragen. Inbound betekent letterlijk “inkomend” en werkt precies andersom. Door waardevolle content te delen op hun eigen website, zorgen inbound marketeers ervoor dat hun doelgroep zelf in actie komt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een potentiële klant via Google bij een blogartikel uitkomt en vervolgens een white paper aanvraagt. Het onderwerp van inbound campagnes gaat dan ook over problemen en oplossingen van de doelgroep; niet over de organisatie zelf. 

Wat verwijten de warriors elkaar? 

 

Inbound en outbound campagnes hebben vaak hetzelfde doel (meer en betere klanten binnenhalen) maar verschillen dus nogal in aanpak. Welke aanpak beter is? Dat is een gevaarlijke vraag die de gemoederen al een tijdje bezighoudt. Aan zowel de outbound als de inbound zijde zijn er namelijk fanatiekelingen die hun eigen methode beter vinden dan die van de ander. Zo vinden inbound warriors dat outbound een ouderwetse en dwingende methode is die geen rekening houdt met de mens achter de (potentiële) klant. “Door te praten over jezelf krijg je echt geen nieuwe klanten”, zo stellen zij. Op hun beurt vinden outbound warriors de inbound methode een trage, tijdrovende en omslachtige manier om meer klanten te krijgen. “Als je gaat lopen wachten op je doelgroep, krijg je echt geen nieuwe klanten,” zo stellen zij weer.

Welke methode is beter- inbound of outbound? 

Superfijn, zo’n discussie (niet dus) maar hoe zit het nou? Gelukkig zitten alle warriors ernaast. Ja, inbound en outbound verschillen, maar ze zijn allebei effectief. De keuze voor een van de twee hangt alleen af van de situatie:
 

In het algemeen doet inbound marketing het erg goed in de B2B-markt. Producten en diensten zijn hier vaak kostbaar en complex, waardoor potentiële klanten zich willen inlezen voor ze een beslissing maken. Hier is een pull-strategie met veel behulpzame content dus een slimme keuze. Heel anders wordt het als je voor een B2C organisatie werkt en een simpeler product verkoopt zoals frisdrank of kleding. Deze producten spelen veel meer in op smaak en emotie en zijn daarom makkelijker aan te prijzen met een mooie advertentie in Google of een paid social post. Hetzelfde geldt voor non-profit organisaties: potentiële donateurs moeten eerst op het idee gebracht worden om te doneren en dat doe je veel effectiever met outbound dan met inbound.

Outbound en inbound als combinatie 

Om nog wat olie op het vuur te gooien: inbound en outbound kunnen niet meer zonder elkaar! Zo is het voor marketeers in dit moderne tijdperk heel lastig om 100% inbound te werken. Allereerst kost het tijd voordat content gevonden wordt door je doelgroep, soms maanden. Ten tweede publiceert praktisch iedere organisatie tegenwoordig blogartikelen (sommige van hogere kwaliteit dan andere) waardoor potentiële klanten al snel de weg kwijtraken. Advertenties zijn daarom een heel handige aanvulling op een inbound campagne. Ze overbruggen de tijd die nodig is om content vindbaar te maken én zorgen voor dat fijne plaatsje bovenin de zoekresultaten. En andersom werkt het ook. Een outbound campagne met Google Ads en social advertising valt prima te combineren met behulpzame blogs en een lead nurturing campagne die je websitebezoekers genoeg informatie geeft zodat ze uiteindelijk zelf contact met je opnemen. 
 

Welke methode past bij jou? Een aantal vuistregels 

Hoewel vuistregels altijd gevaarlijk zijn, ga ik je er wel een paar meegeven. Aan de hand van de vijf onderstaande richtlijnen krijg je zo snel een idee van jouw ideale aanpak.

  1. Inbound marketing is vooral geschikt voor B2B-bedrijven (en in mindere mate B2C-bedrijven en goede doelen waarbij kennisdeling een belangrijke rol speelt, denk aan gezondheidsorganisaties) 
  2. Outbound marketing is vooral geschikt voor B2C-bedrijven en non-profits 
  3. Outbound marketing betaalt zich uit op de korte termijn; inbound op de lange termijn 
  4. Inbound kan worden aangevuld met outbound als de campagne ook op korte termijn resultaten moet boeken 
  5. Outbound kan worden aangevuld met inbound als kennisdeling bijdraagt aan de bereidheid van de doelgroep om te kopen of doneren. 

Hou bij deze vuistregels altijd in je achterhoofd dat een duidelijke omschrijving van je doelgroep en goede content een campagne kunnen maken of breken. De keuze voor inbound of outbound is slechts de keuze voor de auto; de juiste benzine is bepalend voor het eindresultaat. 

Aan de slag met betere online vindbaarheid en meer leads!

Wil jij aan de slag met inbound marketing of een combinatie van outbound en inbound? Dan raad ik je onderstaande startersgids aan. Hierin lees je wat inbound marketing je oplevert, hoe je het aanpakt en ook belangrijk: hoe je een snelle start maakt. 

 

DOWNLOAD DE GRATIS INBOUND MARKETING STARTERSGIDS