Als je relevant wilt communiceren met iedereen in je database, dan red je het niet meer met one-size-fits-all e-mails. Want er is geen gemiddelde ontvanger: de interesses lopen enorm uiteen. Daar is de Fietsersbond zich van bewust. Waar de een graag een bijdrage levert aan meer, en veiligere fietspaden, is de ander vooral op zoek naar tips over zijn of haar e-bike. En waar de een zijn fiets vooral gebruikt voor woon-werkverkeer, is de ander vooral geïnteresseerd in tips over fietsvakanties.

Aan de slag met automation


Daarom maakt de Fietsersbond via Marketing Automation de stap naar meer relevantie. Via een grote fietsverzekeraar krijgen mensen in 2020 een gratis lidmaatschap aan de Fietsersbond (ter waarde van €30!). Maar, wanneer zo’n gratis lid binnenkomt, weten we nog niet wie dat is, wat voor type fietser hij of zij is en wat hij of zij interessant vindt. Gelukkig is daar een goede oplossing voor.

Relaties leren kennen


Nieuwe leden krijgen op een leuke, interactieve manier vragen over wat voor fiets-type ze hebben aangeschaft, en voor welk doel ze hem voornamelijk gebruiken. Een e-bike kan bijvoorbeeld vooral voor woon-werkverkeer worden gebruikt, maar ook voor dagelijks verkeer. Een racefietser gebruikt zijn of haar fiets weer heel anders. Als je dat weet, dan wil je daar ook gebruik van maken.

De Fietsersbond leert haar relaties kennen via een interactief formulier

 

Van 1 naar 9 varianten, in een handomdraai


Als de Fietsersbond e-mails wil versturen waarin iedereen met de juiste insteek en tone-of-voice wordt benaderd, dan zou ze voorheen extreem veel e-mails en verzendlijsten moeten creëren en beheren. Niet te doen. Maar via marketing automation wordt dit ineens behapbaar. Door slim gebruik te maken van bijvoorbeeld de data ‘fietstype’ en ‘voornamelijk fietsgebruik’ kunnen we al 9 verschillende e-mails laten versturen, terwijl we maar één e-mail inrichten. De software beslist per nieuwsbrief-abonnee welke content uitgeserveerd moet worden. Het resultaat: e-mails die qua inhoud al veel dichter bij ieders interesse liggen.

Die content gaat verder dan tekst, ook de foto’s en onderwerpregel worden dynamisch bepaald en verstuurd. Tot ziens, one-size-fits-all e-mails!

Leadscoring, triggers en meer


Daarnaast kan de Fietsersbond gebruik maken van leadscoring (welke contact ga je het eerst bellen? De warmste, natuurlijk!), speciale e-mailstraatjes op basis van website klikgedrag en nog heel veel andere slimme functionaliteiten. Door aan de slag te gaan met marketing automation, ontstaan er al snel veel nieuwe ideeën, die relatief eenvoudig neergezet kunnen worden.

Software-selectie


In de software-selectie hebben we gekeken naar het digitale eco-systeem van de Fietsersbond. We wilden een oplossing die te koppelen is met het CRM en andere digitale tools, waaronder WordPress CRM. Voor de Fietsersbond zijn we uitgekomen op SharpSpring. Een heel handige, flexibele, goedkope tool waar je bijzonder veel in kunt automatiseren en die heel goed te koppelen is met zo’n beetje alle gangbare digitale marketing tools (en CRM’s). Of SharpSpring ook voor jouw organisatie een logische keus is, hangt af van jullie omgeving.

Ook de vruchten van marketing automation plukken?

Wil je meer weten over marketing automation? Download dan het gratis whitepaper ‘In 5 stappen op weg naar automation succes’ hieronder!


whitepaper: in 5 stappen naar automation succes

Download het whitepaper '5 stappen naar automation succes'

Wil je met marketing automation aan de slag? Gaaf! Download dan het gratis whitepaper en ontdek wat marketing automation voor jouw organisatie kan doen, waarom dat veel oplevert, en hoe je het aan moet pakken.

download het gratis whitepaper