Je website is het online podium van je organisatie. Het is de plek waar je bezoekers ontvangt, informeert en omzet in leads zodat je salescollega’s aan de slag kunnen. Maar die bezoekers verschijnen niet als bij toverslag; je moet ze ergens vandaan halen. Advertenties in Google en posts op social media zijn twee veelgebruikte manieren om verkeer naar je site te halen. Maar er is een derde optie die op de lange termijn de meeste bezoekers aantrekt: SEO! Hiermee optimaliseer je webpagina’s en blogs voor zoekmachines en zorg je ervoor dat je vindbaar wordt voor de juiste doelgroep. Good stuff dus! In dit blog deel ik de belangrijkste SEO-tips met je. 

Tip: scroll omlaag voor een handige SEO-checklist.

SEO zorgt voor online vindbaarheid

Je wordt vindbaar in zoekmachines door de content die je op je website publiceert. Denk aan tekst en beeld op je homepage, About Us en productpagina’s, maar ook aan blogs en informatiepagina’s waarop je jullie kennis deelt. Hoe beter je content aansluit op de behoeftes en vragen van je ideale klanten of donateurs, hoe beter zij je content kunnen vinden via zoekmachines. Dat zit zo. Google houdt goed in de gaten waar mensen naar zoeken en op welke sites ze blijven hangen en op welke niet. Heb jij een mooi contentaanbod dat past bij de Googelaar in kwestie? Dan scoor je punten en verschijn je bovenaan de zoekresultaten. Gevolg: je haalt de juiste mensen naar je website.   

Het verschil tussen SEO en SEA

Je kunt de vindbaarheid van je webcontent verbeteren. Deze verbeterslag noemen we SEO (Search Engine Optimisation). SEO is niet hetzelfde als SEA (Search Engine Advertising) waarmee je bezoekers naar je website haalt met advertenties in Google. SEO draait om het op gang brengen van organisch zoekverkeer. Dit houdt in dat je in de zoekresultaten van een zoekmachine verschijnt (zoals Google of YouTube) en je hiervoor niet betaald hebt.

SEO is niet beter of slechter dan SEA (net zoals inbound marketing niet beter of slechter is dan outbound marketing). Met SEA breng je snel een stroom aan websitebezoek op gang, iets wat SEO meer tijd in beslag neemt. SEA-campagnes verliezen echter alle effect zodra je ze uitzet. Een SEO-tekst zoals een blog hoef je maar één keer te schrijven en blijft daarna altijd vindbaar. Om die reden zijn SEO en SEA prima te combineren. Met SEA geef je het websiteverkeer een zetje; met SEO bouw je aan online vindbaarheid voor de langere termijn.  

De 8 belangrijkste SEO-tips

Webcontent wordt niet zomaar vindbaar. Daar zal je één en ander voor moeten doen! Hieronder deel ik 8 tips op het gebied van keywords, kwaliteit en structuur.

Keywords

Tip 1. Start met een zoekwoordenonderzoek

De meeste blogs met SEO-tips beginnen met het advies om een uitgebreid zoekwoordenonderzoek te doen. En terecht! Met een zoekwoordenonderzoek ontdek je de termen waar jouw doelgroep op zoekt. Check hoe populair deze keywords zijn en hoe groot de concurrentie is. Het is de kunst om de balans te vinden tussen een zo groot mogelijk bereik en een zo laag mogelijke concurrentie. Maar let op: ook keywords waar weinig op gezocht wordt, kunnen effectief zijn. Ze trekken een zeer specifieke groep zoekers aan die jij van informatie kunt voorzien op je website, waardoor de kans op conversie relatief hoog is. Dit soort keywords heten longtail keywords, niet per se om hun lengte, maar om hun plek in onderstaande infographic.

Long tail keywords

Tip 2. Focus!

Focus je per webpagina of blog op één keyword. Zo dwing je jezelf om to the point te schrijven en maak je het makkelijk voor zoekmachines om je webpagina te indexeren. Goed nieuws: tegenwoordig hoeven keywords niet meer letterlijk te worden herhaald. “Online vindbaarheid” en “online vindbaar worden” kun je dus door elkaar gebruiken. Dit is te danken aan diverse Google algoritmes, waardoor Google tegenwoordig “weet” wat het verband is tussen vergelijkbare termen. 

Tip 3. Verwerk je keyword

Google mag dan steeds slimmer worden; ik raad je toch aan om (varianten van) je keyword op meerdere plekken te verwerken, voor én achter de schermen. Een aantal wenken:

  1. Verwerk het keyword in de titel, de URL, de metabeschrijving en natuurlijk een aantal maal in de tekst zelf.
  2. Kijk uit voor keyword stuffing (het volproppen van een tekst met een of meerdere keywords): dit straft Google af én het irriteert je lezers. 
  3. Geef in je CMS aan welk keyword bij de webpagina hoort. In WordPress geeft de SEO plug-in Yoast tips om je tekst zo SEO-vriendelijk mogelijk te maken. In HubSpot zit deze functie ingebouwd. Beide werken goed!

Kwaliteit

Tip 4. Ga voor relevantie

Boven alles moet je content relevant zijn. Dat betekent: waardevol voor een specifieke doelgroep. Voor de hele wereld relevant zijn, dat kan niet. Je zal dus keuzes moeten maken! Dit heeft alles met SEO te maken, omdat Google optimale resultaten wil laten zien aan zijn individuele gebruikers (de zoekers). Met dank aan een leger aan algoritmes heeft Google weten te achterhalen waar zoekers precies behoefte aan hebben als ze bepaalde zoektermen invoeren. Op basis van die kennis stelt Google vervolgens zijn SERP’s (Search Engine Results Pages) samen, met het meest relevante zoekresultaat bovenaan.

Tip 5. Maak van leesbaarheid je nieuwe religie

Naast relevantie heeft Google algoritmes ingezet om te achterhalen waarom mensen de ene webpagina wel lezen en een andere pagina juist weer verlaten. Dit heeft naast de eerdergenoemde relevantie te maken met leesbaarheid. Hoe beter de leesbaarheid van je content, hoe meer bezoekers blijven plakken en hoe blijer Google is. Besteed daarom aandacht aan voldoende witregels, structuur, bullet points en een goede balans tussen tekst en beeld. Dit is goed voor je vindbaarheid, maar natuurlijk ook gewoon voor de conversie op de pagina!

Tip 6. Ga voor lang

Over de ideale lengte van pagina’s bestaat veel discussie. Uit veel onderzoeken blijkt dat lange pagina’s (>2000 woorden) vaker beter scoren dan korte pagina’s. Zo meldt HubSpot dat de best gelezen blogs in 2019 gemiddeld tussen de 2.200 en 2.400 woorden bevatten. Een belangrijke kanttekening bij dit verhaal: kwaliteit wint het van lengte! Ontwikkel dus niet meer content als dat eigenlijk niet nodig is. Daar komt bij dat lange homepages helemaal niet goed werken, omdat bezoekers in één oogopslag willen zien wat een organisatie doet en waar ze welke informatie kunnen vinden. 

Structuur

Tip 7. Creëer pillar pages

Uit onderzoek is gebleken dat de samenhang tussen je webpagina’s een grote invloed heeft op je online vindbaarheid. Wat het beste werkt, is verschillende pillar pages te creëren waarop je een bepaald thema uitdiept. Aan de die pillar page verbind je vervolgens blogs en andere webpagina’s die over datzelfde onderwerp gaan. Zo creëer je een zogeheten topic cluster die als geheel “groeit” in vindbaarheid (zie hieronder voor een voorbeeld).

Pillar page

Tip 8. Optimaliseer je websitenavigatie


Maak de websitenavigatie zo makkelijk mogelijk voor je websitebezoekers. Maak hen duidelijk waar ze zich bevinden en hoe ze bij die andere pagina’s terechtkomen. Hierdoor vergroot je de kans dat websitebezoekers op de website blijven en meer over jou en je organisatie te weten komen. Dit verhoogt niet alleen de kans op conversie; ook Google ziet het als een goed teken.

SEO- de checklist

Samen vormen bovenstaande SEO-tips een mooie basis om de online vindbaarheid van je website te verbeteren. Om het je wat makkelijker te maken, vind je hieronder een handige checklist. Vink ze af per webpagina!

1

Keyword onderzoek is gedaan

2

De pagina is geschreven rondom één keyword

3

Het keyword komt terug in de titel, de URL, de metabeschrijving en in de tekst

4

Het keyword komt niet irritant vaak voor

5

In het CMS is de webpagina voorzien van het juiste keyword

6

De content is relevant voor een specifieke doelgroep

7

De content is goed leesbaar

8

De lengte van de pagina past bij de inhoud- uitgebreid maar niet langdradig

9

De webpagina is aangesloten bij een topic cluster en een pillar page

10

Het is duidelijk waar de bezoeker zich bevindt op je website

Gratis white paper over inbound marketing

SEO maakt deel uit van een overkoepelende marketingmethode: inbound. Hiermee haal je de juiste mensen naar je website (met SEO) en leid je deze bezoekers op hun eigen tempo naar een aankoop (profit) of donatie (non-profit). Meer weten? Download de gratis white paper!

DOWNLOAD DE GRATIS INBOUND MARKETING STARTERSGIDS


    Leave a comment