Elke marketeer kent Google Analytics. En dan bedoel ik de “oude” Universal Analytics variant. Zelfs jouw leidinggevende heeft er waarschijnlijk in een ver verleden mee gewerkt. Als je m’n blogs een beetje in de gaten houdt, weet je dat ik groot fan ben en wáárom. Hoewel het een geweldige tool is, heeft Google Analytics sinds de livegang van Universal Analytics (GA3) in 2012 geen grote update meer gehad. Pas in juli 2019 werd de betaversie van Google Analytics Web + App geïntroduceerd. En in november 2020 was het zover: de officiële lancering van de geheel nieuwe versie GA4! Tijd om het daar samen over te hebben, dus.

Zijn we niet een beetje laat met dit blog?

Ik hoor je denken: waarom deze blog dan nu pas? Bij de lancering van een nieuw product komen er in de eerste paar maanden altijd nog bugs naar voren, zo ook bij GA4. Vanwege deze bugs liep GA4 eigenlijk nog niet optimaal. Daar komt nog bij dat er weinig over GA4 bekend was en nog bijna niemand met de nieuwe versie werkte (ook de experts niet). Daar komt bij dat na jarenlang gebruik de Universal Analytics omgeving vaak helemaal customized en afgestemd is op jouw organisatie. Door al deze redenen verliep de adoptie van GA4 op z’n zachtst gezegd langzaam. Maar nu er meer bekend is en er meer mee gewerkt wordt, kunnen we vooruit gaan kijken! Ik neem je graag mee in de grootste verschillen met Universal Analytics en praat je door de nieuwste features.

Wat is GA4?

Allereerst is het goed om te weten dat GA4 geen upgrade is van Universal Analytics. GA4 is een compleet nieuwe versie van Google Analytics. Het grootste en voornaamste verschil zit ‘m in het measurement model: de manier waarop data gemeten, verwerkt en gerapporteerd wordt. GA4 werkt namelijk event-gedreven, wat betekent dat data wordt gemeten en verwerkt aan de hand van Events (Gebeurtenissen). Daarover later meer.

Cookies, AVG & privacy

Als echte datagedreven marketeer moet je problemen rondom privacy vóór zijn en hier slim op inspelen. Google doet dat, bijvoorbeeld door middel van het nieuwe measurement model. Door bepaalde data (events) steeds aan elkaar te koppelen, kunnen ze (zonder eerder opgeslagen informatie) toch verbanden tussen data leggen. In de toekomst zal hier ook steeds meer machine learning bij komen kijken, maar vooralsnog lijken ze zich goed te hebben aangepast op ‘the cookie-less world’.

Universal Analytics versus GA4

Hieronder vind je een opsomming van de meest relevante verschillen tussen Universal Analytics en GA4.

App + Web in één overzicht

Voorheen diende je een aparte property aan te maken voor het tracken van data afkomstig uit een app. Dat is verleden tijd. GA4 biedt de mogelijkheid om de data van web en app in dezelfde property/view weer te geven.

Nieuw measurement model: van Page Views naar Events

Het measurement model van Universal Analytics was gebaseerd op sessies en page views. De tool gebruikte een sessie-gedreven model om data te tracken. Dit houdt in dat Analytics gegevens als page views, events en transacties bijhield op basis van de specifieke tijdsperiode waarin ze plaatsvonden (de sessie).

GA4 gebruikt een measurement model dat gebaseerd is op events en parameters. In GA4 is bijvoorbeeld een page view ook een event. Elke actie die de gebruiker onderneemt, wordt als een event gemeten en dit specifieke event heeft vervolgens weer extra informatie over dat event, genaamd een parameter. Voorbeeld: stel dat er een page view als event wordt gemeten, dan komt daar als extra informatie bij: title of page, User Location en ga zo maar door. Een waardevolle toevoeging!

GA4

Event Tracking Setup & Event Tracking Automation

 

In mijn vorige blog vertelde ik nog uitgebreid over Events. In GA4 gaat de bekende setup van Event Category, Action & Label weg. GA4 heeft in de basis een flexibelere setup: door middel van Event Parameters kun je extra gegevens aan een specifiek Event meegegeven. Zie voorbeeld hieronder:

Verder zijn Events verdeeld over 4 categorieën:

 • Automatically collected events
 • Enhanced Measurement events
 • Recommended Events
 • Custom Events

De eerste twee categorieën vereisen geen aanpassing aan de Analytics code (of tag in GTM, oftewel Google Tag Manager). Per Event kunnen er maar liefst 25 parameters worden meegegeven, dus genoeg ruimte om veel uit dit nieuwe meetmodel te halen!

DebugView 

Eén van m’n favoriete features van Google Tag Manager is de Debugmode: de ruimte om je setup te testen en te verifiëren voordat je deze live zet. GA4 beschikt nu ook over deze feature. Dit geeft ons als marketeers meer handvatten om onze setup meteen te testen.

Advanced Analysis Reports

Tot slot biedt GA4 ons een nieuwe feature met rapporten: “Analysis”. In deze rapporten kunnen we customer journeys en funnels over alle marketingkanalen (en web + app) analyseren om nog betere inzichten te vergaren. Het gaat om de volgende rapporten:

 • Exploration
 • Segment overlap
 • Funnel analysis
 • Path analysis
 • User explorer
 • Cohort analysis

Waar moet je op letten als je over gaat op GA4?

Let er tijdens de overgang van Universal Analytics naar GA4 goed op dat je snapt hoe het nieuwe measurement model werkt. Pas dan gaat de data die je ziet je de inzichten geven die je nodig hebt, omdat je zo begrijpt waaróm je die data ziet. Daarnaast raad ik je aan om nooit zomaar ‘volledig’ over te stappen naar GA4: hou ten alle tijden, en zolang het nog kan, Universal Analytics ernaast.

M’n laatste tip is misschien nog wel de belangrijkste: ga gewoon met GA4 aan de slag. Door te klikken, features en uit te proberen en fouten te maken ga je uiteindelijk je weg vinden. En voordat je het weet, is dit ‘de’ nieuwe manier van werken.

Heb je vragen over GA4 of wil je gewoon even sparren? Stuur me een berichtje!

IK help je graag op weg!

Dick Mozer

Growth Hacker


  Leave a comment