0 %

meer leads dan outbound marketing

0 %

goedkoper per lead dan outbound marketing

0 %

meer leads voor bedrijfssites met > 200 contentpagina’s

Wil je meer online leads? Dan zijn advertenties niet altijd de juiste manier. We zijn met z’n allen steengoed geworden in het vermijden van reclame. We installeren ad-blockers, skippen de ads op Google en zetten videomarketing op mute. Bovendien weten heel veel mensen in jouw doelgroep niet dat ze jouw product of dienst nodig hebben. Daar moeten ze eerst achter komen!

Wat is inbound marketing?

Veel organisaties zoeken naar een effectievere manier om leads te werven. Steeds vaker kiezen ze voor inbound marketing. Hiermee haal je onbekenden naar je website door relevante, behulpzame content te publiceren. Die content ontwikkel je voor een speciale doelgroep, waardoor de kans groeit dat je bezoekers persoonlijk aanspreekt en omzet in leads. Die leads warm je daarna op met marketing automation.

De term “inbound” is bedacht door Amerikanen Brian Halligan en Dharmesh Shah. Zij zagen dat klassieke vormen van marketing steeds minder effectief werden en dus duurder. Ze startten een tegenbeweging, waarin alles draaide om de buyer persona: de ideale klant. Als je deze ideale klant voorziet van de juiste informatie in de juiste fase, komt hij of zij vanzelf naar jou toe, was hun gedachte. Geheel volgens deze filosofie ontwikkelden ze een marketing automation tool die marketeers helpt om volgens de inbound principes te werken. Het was het begin van het wereldberoemde HubSpot.

 

De basisprincipes van inbound

Inbound marketeers verschillen op vijf punten van hun outbound collega’s. Let op: deze verschillen maken hen niet beter of slechter. Zie hier het blog over de vergelijking tussen inbound en outbound!

 1. Ze richten zich niet op een doelgroep, maar op een buyer persona (de “ideale klant”). Hier zijn er niet zoveel van, waardoor een inbound marketeer minder leads werft, maar wel leads van hoge kwaliteit.
 2. In de ontwikkeling van content draait het niet om producten of diensten, maar om objectieve informatie. Kennisblogs zijn dan ook enorm populair onder inbound marketeers.
 3. In plaats van te adverteren (SEA), maken inbound marketeers hun online content vindbaar voor zoekmachines (SEO). Ze zetten SEA wel in, maar alleen als ondersteuning.
 4. Inbound marketeers converteren leads door een content offer aan te bieden in ruil voor een e-mailadres. Na conversie worden leads niet nagebeld door sales, maar eerst nog “opgewarmd” in een lead nurturing worklow.
 5. Inbound marketeers vind je vaker in de B2B-sector dan in de B2C- of non profit-sector. Dit komt doordat hier de producten en diensten vaak kostbaar zijn en een lang aankoopproces hebben. Objectieve informatie in blogs en lead nurturing flows dragen bij aan de besluitvorming van leads en werken daarom erg goed voor B2B-bedrijven.

Bottom line: met inbound focus je op de online vindbaarheid van informatieve content die jouw ideale klant aanspoort om een content offer te downloaden op jouw website. Vervolgens voorzie je de lead van nog meer informatie, zodat sales alleen in contact komt met warme leads.

De AAARRR-funnel

De inbound methode gaat ervan uit dat klanten zeven fases doorlopen voordat zij klant worden. Deze zeven fases vormen samen de AAARRR-funnel. Hieronder zie je wat voor soort informatie wij aanbevelen per fase in deze funnel. In dit blog vind je bovendien een handig stappenplan.

Fase

Aanbevolen content

Voorbeelden

Awareness

Objectieve informatie over (zakelijke) uitdagingen van de klant.

Blogs, webinars, social posts.

Acquisition

Vergelijkbaar met de awarenessfase, maar uitgebreider en diepgaander.

E-books, white papers, zelftests, checklist, uitgebreide artikelen.

Activation

Informatie over jouw organisatie

Casestudies, demo’s, brochures

Retention

Informatie die je klant helpt om alles uit jouw product of dienst te halen

Handleidingen, how to blogs, video’s, webinars, nieuwsbrieven

Revenu

Informatie waarmee je klanten activeert om ook andere producten en af te nemen die jij aanbiedt

Brochures, 1-op-1 gesprekken met sales

Referral

Informatie die klanten activeert om positief over jou te praten tegenover hun omgeving

Reviewpagina’s, referral programma’s, social posts

Inbound lead nurturing

Als je inbound lead geworven hebt, begint het pas echt. De leads hebben iets gedownload op je website, wat betekent dat jouw content aansluit op hun informatiebehoefte. Dat is mooi, maar het wil niet zeggen dat ze zitten te wachten op een salespraatje over jouw product of dienst. In deze prille fase (awareness in de AAARRR-funnel) speelt niet sales, maar lead nurturing de hoofdrol.

Met lead nurturing “voed” je leads met relevante informatie. Wat relevant is, baseer je op het gedrag per lead. Heeft een lead bijvoorbeeld weinig webpagina’s bezocht en klikt hij niet op links in je e-mails? Dan zit je lead nog in de awarenessfase en hebben activation mails over jouw organisatie geen zin. Blijf in dit geval awareness content sturen en wacht nog even met de activation content. Is een lead vaak actief op je website en klikt hij op de links in mails? Dan is hij wél klaar om kennis te maken met je organisatie, producten en diensten.

Combineer inbound met marketing automation

Bovenstaande kan je handmatig doen, maar dat is veel werk en bovendien foutgevoelig. De meeste inbound marketeers werken dan ook met marketing automation tools. Met zo’n tool automatiseer je de lead nurturing voor je leads. Dit doe je door e-mail workflows te bouwen en leads toe te voegen op basis van triggers. Heeft een lead een e-book gedownload en zien jullie er een potentiële klant in? Dan voeg je ‘m toe aan een workflow waarin je toewerkt naar een aankoop. Heeft een lead hetzelfde e-book gedownload, maar blijkt het een student? Voeg ‘m dan toe aan je recruitment flow: wie weet is het een nieuwe collega!

Inbound marketing en marketing automation

Download het inbound marketing whitepaper!

Inbound marketing whitepaper

Hebben we je een beetje opgewarmd voor inbound marketing? Top! Dan ben je klaar voor de volgende stap. Download ons e-book, waarin we tot in detail uitleggen hoe jij zelf aan de slag kunt met inbound marketing.

download het gratis whitepaper


  Inge de Jong Inbound
  Zullen we even bellen?

  Inge de Jong

  Inbound Marketing Lead