Online is de standaard! Of het nou gaat om shoppen, content delen, zoom/teams/skype- meetings, pubquizzen met je vrienden of jezelf verbinden aan een organisatie. Wij gaan als marketingbureau niet voor niets voor online en mobile first. Ook in fondsenwerving zien we deze verschuiving. Steeds meer offline fondsenwerving zoals collectes, straatwerving, telemarketing of direct marketing worden vervangen door online middelen. Vaak is deze switch heel handig, maar het brengt ook vragen mee. Want hoe weet je of je online acties écht werken? Het antwoord is simpel: vraag het je doelgroep! In dit artikel vertel ik je hoe wij “echte mensen” inzetten om de conversie van online marketingmiddelen te optimaliseren. Op locatie, maar ook op afstand. 

UX testing- wat is dat? 

Wij zijn dol op testen! Klein, groot, met doelgroep of op basis van data. Als online marketeer wil ik het liefst alles uitproberen om erachter te komen wat werkt en wat relevant is voor die specifieke doelgroep. Het fijne aan online marketing is dat dit ook gemakkelijk kan. Alles is meetbaar en alles wordt gelogd via diverse systemen en tools (natuurlijk met de juiste toestemming van de doelgroep). 

Maar waar wij eigenlijk de meest waardevolle informatie uit halen, zijn UX (=User Experience) testen onder de doelgroep zelf. Via een-op-een User Experience tests verkrijgen wij de meest eerlijke en dus waardevolle informatie vanuit (geselecteerde) personen uit de doelgroep. Dat werkt zo: in ons kantoor nodigen we een groepje mensen uit die we een specifiek online marketingmiddel laten testen: een app, website, online formulier, activatie of video. Omdat tests op locatie niet altijd mogelijk zijn, doen wij dit ook op afstand: remote testing dus. Deze online UX testen zijn net zo makkelijk en soms zelfs sneller te organiseren. Het enige verschil: we nodigen de deelnemers niet uit op kantoor maar in een online omgeving.

Waarom een UX test als je ook data hebt?

 

“Waarom moeten we onze online middelen eigenlijk testen in een UX test als we ook van data uit kunnen gaan?” Dit is een terechte vraag. Uit data kunnen we veel informatie halen. We zien bijvoorbeeld wanneer iemand interesse verliest in een online middel en wanneer deze de website verlaat (dit noemen we de bouncerate van de webpagina). We kunnen ook zien hoelang iemand op een pagina is en hoeveel tijd het kost voordat er een conversie plaatsvindt. We zien ook welke keuzes er worden gemaakt en wat er dus goed in de smaak valt bij de doelgroep. Echter ontbreekt hier de motivatie. Waarom wordt iets gekozen? Waarom ging iemand weg? Hoe wordt het design of de uitstraling van het online middel eigenlijk ervaren? En hoe zit het met de tone of voice? Spreken we de doelgroep wel goed aan? Dit zijn allemaal vragen waar data geen antwoord op heeft. Een UX test geeft deze waardevolle informatie wél. 

Wat kan ik testen met een ux test?

Eigenlijk heel erg veel. In dit artikel benoem ik het als online middel, maar dat kan echt van alles zijn. Een aantal voorbeelden van UX tests lees je hieronder:

·      Donatieformulier: heel erg belangrijk voor fondsenwerving. Wanneer iemand besluit om zich aan te sluiten als donateur bij een organisatie kan dit gemakkelijk via een donatieformulier. Deze moet ‘spot on’ zijn om de conversie te laten slagen. Heel vaak zitten er hobbels in een formulier, die we als makers van het formulier over het hoofd zien. Een aantal voorbeelden: te veel gegevens uitvragen, geen goede mobiele interface, onlogische paden, geen goede vindbaarheid binnen de website of een ontoegankelijke uitstraling.

·      Online video: je kunt de boodschap van jouw organisatie, campagne of actie goed overbrengen met beeld, audio en animatie. Daarbij kan je deze content kwijt op diverse online platformen en bereik je dus een groot publiek: social, website, e-mail en YouTube. Video’s zijn wel erg kostbaar om te maken. Test daarom jouw concept met een prototype of storyboard onder jouw doelgroep, voordat je gaat produceren.

·      Websitedesign: het verbinden van doelgroepen is voor non-profit organisaties essentieel. De oriëntatie van een doelgroep zal deels op de website zijn. Zorg daarom voor een goede eerste indruk. Het design is daarbij van groot belang. Past het bij de organisatie? Is het wat je wilt uitstralen? Is het functioneel en duidelijk? Test een websitedesign voordat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden. Anders kan het zo zijn dat je de plank goed misslaat. 

Eerlijke meningen vertellen meer dan cijfers 

In dit artikel heb ik uitgelegd waarom UX testen zo waardevol is in vergelijking met data-analyses. Eerlijke meningen vertellen zoveel meer dan cijfers! Het is niet zo dat we data moeten negeren; data en UX testen versterken elkaar. We kunnen met een UX test de juiste optimalisaties toepassen in een online formulier, dat vervolgens toetsen in de praktijk en op basis van data verder verbeteren. Het kan natuurlijk ook andersom! Analyseer bijvoorbeeld eerst de data van je online middel, optimaliseer het middel in een demo-versie en test dit bij je doelgroep om je keuzes te verifiëren. Het voordeel van eerst testen en dan online bouwen is dat het minder kostbaar is; in tijd maar ook in geld. Een gemiste kans als een donatieformulier veel minder (geld)waarde oplevert dan het had gedaan met toegepaste conversieoptimalisaties uit de UX test. 

Duwtje in de rug nodig? 

Omdat ik je graag uitdaag om echt aan de slag te gaan met het verbeteren van online marketingmiddelen met een UX test (op afstand) wil ik je op weg helpen met een drietal persoonlijke tips. Heb je hier interesse in? Vul onderstaand formuliertje in, en dan stuur ik je 3 tips voor jouw website!


    ONZE BLOGS 2-wekelijks IN JE MAILBOX? SCHRIJF JE IN:


      Leave a comment