Een persona is een gedetailleerde en levensechte beschrijving van een doelgroep-segment, compleet met naam, achtergrond, foto en persoonlijke behoeftes. Bij RaisingResults gebruiken we persona’s om grip te krijgen op klanten en prospects. Dit doen we omdat doelgroepen gebaseerd op slechts demografische segmentering vaak te vaag zijn om gedetailleerde beslissingen, effectieve campagnes of relevante content voor te maken.

Het omvormen van een abstracte doelgroep tot een goed en concreet uitgewerkte persona heeft vele voordelen:

  • het geeft je een meer neutrale blik, zodat persoonlijke veronderstellingen buiten beeld blijven
  • het helpt je je klanten te visualiseren
  • je kunt je content strategie erop afstemmen
  • een persona is een model, dat je kunt testen en optimaliseren
  • het is een verzamelpunt van bestaande kennis binnen je organisatie over klanten en andere relaties

Binnen RaisingResults ontwikkelen we persona’s op basis van focusgroepen, klantonderzoek én in een workshop met medewerkers binnen de organisatie die veel in contact staan met klanten. Op basis van deze gegevens ontwerpen wevoor alle belangrijke doelgroepen diverse persona’s.

Het ontwerpen van persona’s kan een heel karwei zijn

We moeten eerlijk toegeven dat we al heel wat exotische manieren hebben gezien om te komen tot persona’s. Af en toe hadden we het idee dat het doel meer het invullen van een lastig canvas was, dan dat het canvas zelf nog bijdroeg aan praktische toepasbaarheid. We hebben heel veel persona mapping sessies gefaciliteerd, en we hebben een tijd geleden al besloten om een eigen Persona Mapping Canvas te ontwikkelen die we altijd gebruiken bij onze workshops. En ons Canvas kan je nu gewoon downloaden en zelf gaan gebruiken. 

Hoe werkt het Canvas?

Het Canvas bestaat uit 3 hoofdonderdelen: ‘Persona Insight’, ‘Persona Needs’ en het onderdeel ‘Served by’, waar we creatieve ideeën vanuit de organisatie koppelen aan specifieke behoeften van de specifieke persona.

Persona Insight

De eerste stap is de demograpfische kenmerken van de persona te beschrijven. Leeftijd, leefomgeving, levensstijl, opleiding, beroep, inkomen, activiteit op sociale media, activiteit in vrije tijd, ga zo maar door. Wees hier creatief want het laat je ‘voelen’ dat je de persona een keer hebt ontmoet en dat je een emotionele connectie hebt. We houden er ook van een foto of een tekening van de persona toe te voegen. We zien het bij elke workshop: na 10 minuten heeft iedereen opeens de persona voor ogen. Dat is het moment om door te gaan. 

Bepaal daarna wat de meest relevante aspecten zijn van jouw concept/project. Digitale vaardigheid, social media gebruik, tijd beschikbaarheid, etc. Gebruik vervolgens de sliders om de persona hierop te mappen.

Zodra je voelt dat de persona vorm heeft gekregen in het hoofd van alle deelnemers aan de workshop, schrijf je het gedrag van je persona op. Deze keer omvatten de gedragingen die alleen betrekking hebben op jouw product/dienst/concept, dus probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Niet te ingewikkeld, een eenvoudige lijst is meer dan genoeg.

Persona Needs

Geef post-its aan de deelnemers en vraag hen na te denken over de behoeften van de persona. Besteed wat tijd aan het brainstormen en vraag je team om één behoefte op elke post-it op te schrijven en te delen met de rest van het team. Als je eenmaal genoeg behoeften hebt, geef je 3 stickers aan elke deelnemer en vraag je om te stemmen op de belangrijkste behoeften van die gebruiker. De vijf behoeften met de meeste stemmen bewaar je (verplaats ze naar de Top-5 behoeften), de overige negeer je voor de rest van de workshop.

Served by

Nu zijn we aan het laatste deel van het Persona Canvas. Hier vindt de connectie plaats tussen de Persona-behoeften met jouw product/dienst/concept. Beschrijf hiervoor per relevante behoefte hoe ze beantwoord kunnen worden middels jouw concept/project. En herhaal dit per behoefte. Nadat je enige tijd hebt besteed aan ideeën voor één behoefte, kun je de ideeën rangschikken van meest relevant naar minst. Gebruik de stemstickers als dat nodig is, maar het zou gemakkelijk moeten zijn om een beslissing te nemen door gewoon met elkaar te discussiëren. Gooi de minst relevante weg. Herhaal dit ideatieproces voor elk van de behoeften. Wat wij altijd goed vinden om te doen is daar een Persona pitch te maken. Een pitch wat je voor deze persona kunt betekenen en wat het de persona en jou oplevert. Handig voor interne communicatie vinden we!

Hoe verder?

Het is belangrijk je een paar dingen te realiseren. Ten eerste moet je jouw persona’s integreren in customer journeys. Met andere woorden: wat ervaart je persona tijdens de interactie met jouw organisatie en welke communicatie en content wil je aanbieden aan welke persona op welk moment. Je bent dus nog lang niet klaar na je Persona Workshop. Ten tweede: een persona vanuit het Canvas is een construct gebaseerd op aannames van jou en je collega’s. Dat is prima, maar als vervolg stap is het aan te raden om, als hier belangrijke beslissingen op gebaseerd worden, het Persona Canvasuit te werken en te toetsen aan echte klanten. Ten slotte: deel de persona! Ga naar buiten met het eindresultaat en laat mensen reageren en bijstellen. Een persona is immers nooit af en kan altijd beter. Hang posters op van de persona, betrek mensen via workshops, laat mensen reageren op de inhoud van de persona en verbeter dan ook de persona wanneer dat kan.

We hopen dat je met ons Canvas een basis hebt gelegd voor het succesvol kunnen ontwikkelen van je eigen persona’s. Heel veel succes en plezier!

Download het Canvas

Vul hieronder je gegevens in en we sturen het canvas direct naar je toe!

Download het:

Persona Mapping Canvas


    ONZE BLOGS 2-wekelijks IN JE MAILBOX? SCHRIJF JE IN: