Hoe je de creativiteit van teams online samenbrengt en benut

En dan bestaat je dag ineens voor een groot deel uit telefoneren, videobellen, chatten en mailen. Virtuele vergaderingen waarbij we bij elkaar in de woonkamer zitten. Kinderen en huisdieren die deelnemen aan een overleg. Werkuren waren nog nooit zo flexibel en onbegrensd. Thuisblijven. Thuis werken. Voor ons allemaal de nieuwe situatie met ieder zijn eigen uitdaging. Maar als je denkt dat we stil staan, heb je het mis. Wij merken dat de huidige situatie creatieve processen juist versnelt. Er is alleen één probleem: al die creativiteit blijft binnen de muren van onze thuiskantoren. Hoe kan dat? En waar ligt de oplossing? Dat leg ik je hier uit.  

 1. Alleen zijn maakt creatiever 
Volgens een onderzoek heeft 72% van de mensen creatieve inzichten onder de douche. Waarom? Individuele activiteiten die we op de automatische piloot doen (zoals douchen of wandelen) brengen de hersenen in een creatievere stand. Het blijkt dat de fantasierijke netwerken van de hersenen gewoon beter werken als we alleen zijn. Op dat moment kunnen we ons bezighouden met wat neurowetenschappers ‘constructieve interne reflectie’ noemen, een mentale staat die cruciaal is voor het genereren van ideeën en creativiteit. Daarom leidt deze periode (misschien ook wel bij jou!) tot ontzettend veel nieuwe innovatieve ideeën. 

2. Verveling leidt tot creativiteit 
Een artikel in het World Economic Forum stelt dat de lockdown ons tijd heeft gegeven om creatiever te zijn. Ze hebben ontdekt dat verveling momenten creëert waarop je hersenen verlangen naar stimulatie. Deze staat inspireert creativiteit. Verveling, rusteloosheid en dwang (om thuis/binnen te blijven) stellen ons in staat om nieuwe ideeën te bedenken. Ideeën die ons een uitweg bieden van deze verveling. Kijk maar eens naar hoe we onze weekenden anders inrichten nu we geen uitstapjes, sport of andere activiteiten hebben. Dezelfde verschuiving zien we ook op de werkvloer. 

3. Nieuwe dingen proberen maakt je creatiever 
Het blijkt dat er een belangrijke neurowetenschappelijke basis is voor de link tussen openheid voor nieuwe ervaringen, en creatief denken. Juist nu staan we allemaal voor de uitdaging om de werkdag thuis opnieuw uit te vinden. De bekende structuren van een reguliere kantoordag moeten we op andere manieren invullen. We werken meer en meer met nieuwe online tools, we richten onze uren anders in en we leren onze collega’s op een andere manier kennen (inclusief hun huisgenoten). Maar dat is nog niet alles. Exploratie, het ontdekken van iets nieuws, is gekoppeld aan de neurotransmitter dopamine. Dopamine faciliteert psychologische plasticiteit, een neiging om nieuwe dingen te verkennen en er flexibel mee om te gaan. Met andere woorden: juist in deze tijd hebben we de kans om echte veranderingen tot stand te brengen. 

 Zet je creativiteit in actie! 

Merk jij het bij jezelf nu ook? Nieuwe ideeën komen plots bij je op. En bij je collega’s vast ook! En daar ligt meteen ook het probleem. Want in deze periode is samenwerken (even samen doorsparren op een gek idee met een collega die toevallig naast je zit) nét wat lastiger. Zou het niet zonde zijn om deze creativiteit verloren te laten gaan? Doe je voordeel met deze tips om alle ideeën te bundelen: 

  • Maak een digitaal whiteboard (dit kan al gewoon een Google sheet zijn) waarin al je collega’s tegelijk kunnen werken. Maar ook Mural en Miro zijn hele leuke tools!
  • Deel deze blog met je collega’s en vraag hen om hún creativiteit met het team te delen.  
  • Geef elkaar een weekje de tijd om ideeën (hoe gek ze ook zijn) te delen in dit document. Extra tip: Zorg dat iedereen ideeën anoniem kan toevoegen, dit haalt de kwetsbaarheid weg om ‘gewaagde’ plannen te delen.  
  • Ga na een week samen (virtueel) door deze creatieve explosie en neem de tijd om de beste ideeën samen concreet te maken.   

 Direct aan de slag? 

Samen online creatief zijn is niet makkelijk. Doe het daarom samen met ons! Met onze creatieve remote aanpak kom je vlot tot oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. We laten je graag onze aanpak ervaren op onze eerste remote editie van het Zomer-Event op 11 juni. Haak je aan? Geef je dan nu op!

Het is helemaal gratis!