Mural is een digitaal whiteboard, en een virtuele workshopruimte in één. In een ‘Mural’ kun je samen met je team op een visuele manier complexe uitdagingen beetpakken – zonder dat je met elkaar in dezelfde ruimte bent. Dit canvas kun je zelf inrichten. Alle teamleden kunnen er tegelijkertijd post-its plakken, tekst, foto’s en iconen toevoegen, je kunt erin tekenen, matrixen en diagrammen plaatsen. 

En de facilitator van de sessie krijgt extra super-powers om de meeting gestructureerd, snel en leuk te laten verlopen. We gebruiken deze tool dus graag! En ook de deelnemers zijn vaak enthousiast over deze manier van remote samenwerken. In dit blog geef ik 5 redenen waarom dit een winnende manier van remote samenwerken is. 

1.  OUTPUT GEGARANDEERD

 

Werken in Mural dwingt je om vooraf goed na te denken over de gewenste output, en hoe je daar komt. Voor de meeting, brainstorm of sessie richt je je canvas in met een aantal werkvormen om gestructureerd de juiste stappen te zetten richting de gewenste output. Mural biedt veel ready-to-use templates met verschillende werkvormen voor verschillende doeleinden. Maar je kunt ook je eigen canvas vormgeven. 

Voor een creatieve brainstorm gebruik je andere werkvormen, dan voor een customer journey map sessies. Handig: de uitgebreide template-bibliotheek van Mural bespaart je tijd, en het inspireert om er je eigen draai aan te geven. 

Tip: Kijk bijvoorbeeld eens naar dit template. Het doel is hier om elkaar te inspireren met goede ‘thuiskantoor’ tips. Maar dit template kun je net zo goed gebruiken om elkaar te inspireren rond succesvolle campagnes.   

2. EFFICIËNT REMOTE SAMENWERKEN MET IEDEREEN

De verplaatsing van het Teams/Zoom beeld met alle gezichten in je scherm naar deze virtuele ruimte waarin iedereen samenwerkt, is nodig! De galerijweergave van video-software, waarbij alle deelnemers alleen met hun hoofd in beeld verschijnen, is een grote uitdaging voor je centrale gezichtsvermogen. De hersenen moeten zo veel mensen tegelijk ontcijferen dat niemand er zinvol doorheen komt, zelfs de spreker niet. Dit komt niet ten goede aan een efficiënte samenwerking. Door samen te werken in Mural is iedereen 100% gefocust op hetzelfde scherm, en op dezelfde taak. 

Het is bij remote sessies juist slim om ook input te verzamelen via een korte brainwriting opdracht (iedereen schrijft zijn input op post-it’s). Op die manier komt iedereen aan het woord, en dus ook de mensen die moeite hebben om tijdens een groeps-videogesprek te spreken. 

3. GESPROKEN WOORDEN + GESCHREVEN TEKST + TEKENINGEN = EFFECTIEVE COMMUNICATIE

Werken in een Mural voegt een visuele dimensie toe aan de samenwerking tussen de teamleden. We gaan met elkaar in gesprek – net zoals bij alle andere online meetings, maar we kijken niet naar elkaars gezichten in verschillende huiskamers. We kijken naar hetzelfde beeld, waarin iedereen kan schrijven en tekenen. Wist je dat 75% van onze zintuigelijke neuronen visuele neuronen zijn? Dat betekent dat we de informatie beter verwerken wanneer het gevisualiseerd is (geschreven tekst of tekeningen). Deze visuele samenwerking in Mural stimuleert daarmee de snelheid, creativiteit en effectiviteit van samenwerken.

4. NIETS GAAT VERLOREN

Een groot voordeel van deze virtuele manier van samenwerken, is dat de ruimte nooit opgeruimd hoeft te worden voor de volgende sessie. Alle post-its blijven net zo lang hangen totdat je ze niet meer nodig hebt. Het geeft je de mogelijkheid om teamleden voorafgaand aan een sessie vast ideeën, inzichten of agendapunten in een Mural te laten zetten. Maar even handig is het dat teamleden ook na een nachtje slapen ideeën aan de muur kunnen hangen. 

En ook – de ideeën waar je in de sessie geen tijd voor had, zijn niet verloren. Notuleren verloopt heel organisch in Mural.

5. VERRASSENDE ONLINE-VERGADERING

Tenslotte: werken in Mural is echt leuk! Je hebt geen account nodig om in een Mural te werken. Als je de ruimte binnenkomt, krijg je automatisch een dierennaam: in eerste instantie zijn alle deelnemers anoniem. Je kiest of je jezelf kenbaar maakt door je beestje een naam te geven. En als facilitator krijg je ‘superpowers’ om de sessie wat leuker en sneller te maken. Denk aan een handige timer die voor iedereen zichtbaar is, een voting-mechanisme voor snelle besluiten en een confetti-knop voor succesmomenten.

AAN DE SLAG?

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw vergaderingen en meetings? Bel of mail me en ik laat je graag zien hoe we je kunnen helpen. 

Leave a comment