Als je effectief marketing wilt bedrijven, dan moet je weten wat de behoeften van je (potentiële) klanten zijn. Als je met jouw product of service een of meer behoeften kunt vervullen, dan gaat je marketingmachine ineens draaien. Een van de manieren om erachter te komen wat die behoeften zijn, is door met je (potentiële) klanten in gesprek te gaan. Wij hebben veel focusgroep-sessies gehouden en 100% van die sessies zijn heel waardevol gebleken.

  1. Selectie: wie nodig je uit?
  2. Zoek individuele én groeps-input
  3. Creëer een optimale sfeer
  4. Wees en blijf een luisteraar

Tip 1: Wie nodig je uit?
Het lijkt voor de hand liggend, maar de selectie van mensen die je in je focusgroep wilt, is cruciaal. Als je je hele klanten- of donateursbestand uitnodigt, dan krijg je waarschijnlijk een vast groepje mensen dat vaker van zich laat horen. Maar de kans is groot dat je veel waardevollere input krijgt van een andere groep, zoals ex-klanten, of mensen die je nog nooit bereikt hebt. Denk dus vooraf goed na over de input die je wilt, en welke groep mensen jou die het beste kan geven (en vermijd dus dat je de ‘harde kern’ van je relatiebestand krijgt).

Tip 2: Zorg voor individuele én groeps-output
In onze ervaring vinden mensen het altijd leuk om in een groepssessie mee te denken. Echter, als je zo’n avond alleen als groepsgesprek laat plaatsvinden, dan zal een handjevol mensen het gesprek dicteren. Maar meestal zijn het niet de meest articulerende, verbaal overtuigende mensen die de meest waardevolle input geven; juist de wat meer verlegen, stillere mensen hebben heel veel te vertellen. Daarom is het belangrijk dat je een werkvorm kiest waarbij mensen individueel input geven, én je een groepsgesprek laat plaatsvinden.

Tip 3: Zorg voor een optimale sfeer!
Als je je focusgroep bij elkaar hebt kunnen krijgen, dan wil je dat op dát moment de beste input gegeven wordt. Daarvoor is het een voorwaarde dat iedereen zich zoveel mogelijk op zijn gemak voelt. Een corporate kantoorsetting gaat daar niet bij helpen. De mensen die naar je sessie komen, geven er vrije tijd voor op, dus behandel hen zo gastvrij mogelijk – immers, ze bewijzen jou een belangrijke dienst. Een huiskamer-sfeer stelt mensen op hun gemak, en als je zorgt voor wat te eten en drinken, zodat de sfeer informeel blijft, helpt ook enorm.

Ook belangrijk is hoe je de inleiding van de avond aankleedt. Maak duidelijk dat elke eerlijke mening van harte welkom is, en dat het niemand beledigt. Zo’n avond heeft namelijk als belangrijkste doel: leren van de ervaringen. Geef in je inleiding dan ook aan hoe de avond bedoeld is, dat er geen goed of fout is, en dat input niet verder naar buiten toe wordt gedeeld.

Tip 4: Wees en blijf een luisteraar
Dit is misschien wel de lastigste. Als je een focusgroep bij elkaar hebt gehaald en om hun input vraagt, dan is wat zij vertellen goud waard. De kans is bijna 100% dat ze dingen vertellen die feitelijk helemaal niet kloppen. Als je zelf bij het gesprek aanschuift, is het heel verleidelijk om dan in te springen en een en ander recht te zetten.

Niet doen.

Stel je op als luisteraar, en blijf luisteraar tot het eind. Want je leert er enorm veel van door te observeren hoe iemand tot een bepaalde mening of idee is gekomen. Als je gaat modereren, dan gaat dat vaak ten koste van de openheid. Hierom raden we altijd aan om nooit zelf gespreksleider te zijn: laat een externe persoon de avond faciliteren, waarbij jij toeschouwer blijft. Wellicht kun je in een borrel na afloop nog in gesprek met individuele groepsleden.

Wil je eens doorpraten over focusgroepen?
Boek een call met Lenneke of download het whitepaper hier.

ONZE BLOGS 2-wekelijks IN JE MAILBOX? SCHRIJF JE IN: