Design thinking is een creatieve benadering om problemen op te lossen waarbij de mensen waarvoor je ontwerpt centraal staan. In de praktijk merk ik dat het toepassen van de principes van design thinking niet altijd even eenvoudig is. Er wordt vaak gedacht dat je gewoon een stapel post-its, een whiteboard, pennen en stiften aan een groepje mensen geeft en na een paar uur lekker brainstormen dan de innovatieve ideeën vanzelf tevoorschijn komen. Maar helaas is het niet zo gemakkelijk. Daarom, uit eigen ervaring; 4 praktische tips om deze manier van denken en experimenteren toe te passen in je organisatie. Wij zijn tenslotte de ‘hoe dan’ club….:-) 

Wat is design thinking nou precies?

De basis van design thinking is eigenlijk heel simpel. Het gaat om het ‘leren door creëren’. In kleine stapjes ga je van een schets naar het eindproduct. Het is een human centered, iteratief ontwerpproces dat bestaat uit 5 stappen: Empathize, Define, Ideate, Prototype en Test. Bij deze stappen ga je voortdurend heen en weer tussen het ontwikkelen van het inzicht van jou en je team (abstract inzicht) en het maken en testen van prototypes bij gebruikers (concrete oplossingen) waarbij je juist dat maakt waar je eindgebruiker op zit te wachten! 

Tip 1: focus jezelf niet te snel op de doelgroep …. ehhh, wat zeg je nou?

De eerste stap ‘empathize’ doet anders vermoeden. En natuurlijk moet je je doelgroep betrekken bij het proces (denk aan co-design en interviews), maar niet te vroeg. Ik zie vaak dat de vraag “wat wil de doelgroep?” veel te vroeg wordt gesteld en ook vaak belangrijker wordt gevonden dan de vraag: “wat kunnen we doen om het leven van ons doelgroep beter te maken?”. De eerste vraag gaat ervan uit dat een doelgroep vrij goed weet wat ze wil en hoe. Dat is niet zo. Door direct het vizier op de doelgroep te richten, beneem je het zicht op allerlei andere perspectieven. Daarmee snij je allerlei andere wegen al af voordat je die hebt verkend. De wortels voor een blije klant liggen niet bij die klant, maar bij jezelf, je eigen organisatie en de manier waarop je nadenkt over je dienstverlening en producten.

Tip 2: begin klein, heel klein
Het mooie van design thinking is dat je al vrij snel resultaat ziet. Zo kun je in een design sprint al gauw binnen een week iets van waarde laten zien. Aan de hand van een prototype dat gevalideerd is met gebruikers neem je vervolgens de beslissing of je verder wilt met de ontwikkeling of dat je iets moet aanpassen. Er is bijna niemand die een project van een jaar met ongelofelijk veel uren arbeid de nek omdraait omdat het niet goed is. Bijsturen is dan ook al niet meer mogelijk. Maar een weekje werk aanpassen, bijsturen of stoppen, is een no brainer. 

Tip 3: laat design thinking doorsijpelen in je organisatie

Zorg voor een brede scope door meerdere afdelingen erbij te betrekken. Zo overstijg je het ‘afdelingsdenken’ en ga je kijken naar de klantbeleving over de verschillende afdelingen heen. Zoals de klant hem ook ervaart. 

Multi disciplinaire teams zijn van levensbelang voor het slagen van je oplossing of innovatie. Dat betekent dat je design-team bestaat uit collega’s van de afdelingen marketing, klantenservice, IT en management. Je zult ervaren dat er een inspirerende dynamiek ontstaat!

Tip 4: Durf los te laten
Als je design thinking goed toepast, ontstaat er een ecosysteem waarin alle partijen het gemeenschappelijke doel hebben om maximale klantwaarde te bieden. Daarom is het een cruciale stap om de regie te durven loslaten. Dat betekent niet dat je doelloos en ongestructureerd te werk gaat. Wij helpen altijd bij het formuleren van een ‘north star’. Bij RaisingResults hanteren we een 5-stappen methode die structuur biedt en tegelijkertijd de noodzakelijke vrijheid om te leren en te experimenteren. We zorgen ervoor dat je ‘al doende leert’ en je je oplossing of innovatie tijdens het bedenk- en ontwerpproces nog kunt aanpassen, bijsturen, verfijnen en verrijken.

Wil je meer weten over design thinking? Schrijf je nú in voor de training Design Thinking in 1 dag >

ONZE BLOGS 2-wekelijks IN JE MAILBOX? SCHRIJF JE IN: