Marketingboeken- wat heb je daar nog aan in het digitale tijdperk? Eer ze op je nachtkastje liggen, heeft de realiteit de bladzijden allang ingehaald. Toch? Dat valt mee! Sommige boeken blijven altijd waardevol, zelfs binnen een snel veranderend vakgebied zoals digitale marketing. Zo zijn er boeken over samenwerking die ik er nog altijd bij pak. Want hoe digitaal we ook geworden zijn als marketeers, samenwerking gaat nog altijd over mensen. En wat blijkt: we gedragen ons niet gek veel anders dan een paar jaar geleden. Daarom bespreek ik in dit blog drie boeken die jou en je team bewezen helpen om beter (online) samen te werken zodat jullie sneller innoveren.

1. Sprint- Jake Knapp

Als je organisatie blijft hangen bij mooie grote ideeën (of uitdagingen), dan is dit boek de oplossing. In “Sprint” legt softwareontwikkelaar Jake Knapp uit hoe de door hem bedachte Design Sprint methode werkt. Het boek biedt je een 5-daags programma met daarin alle ingrediënten om innovatie op gang te krijgen. In deze vijf dagen ga je van idee naar een prototype (realistisch testproduct van je oplossing) en leg je deze voor aan de eindgebruiker. De sprint geeft je in één week alles wat je nodig hebt om te bepalen hoe kansrijk een oplossing is. Zo bespaar je tijd, uren vergaderen en (heel) veel geld.

Super praktisch boek, want ook al ga je niet direct voor de 5-daagse, er zitten ontzettend veel leuke en slimme werkvormen in om besluitvorming en creativiteit te faciliteren. Ik gebruik de design sprint methode trouwens ook in online sessies!

2. Creative confidence- Tom & David Kelley

Bij een brainstorm heb je soms mensen die zeggen ‘ik ben totaal niet creatief’. Tuurlijk heb je soms je dag of moment niet. Maar iedereen is creatief. Alleen laten conventionele samenwerkingsvormen hier vaak geen ruimte toe. In het boek Creative Confidence geven de broers Kelley je hele praktische tips om een situatie en een mind-set te creëren waarin creativiteit wél kan floreren. Enne, dit boek is zeker niet alleen voor mensen waarvan verwacht wordt dat ze ‘creatief’ zijn. Creativiteit is naast een aangeboren talent ook een sfeer die je kan creëren waardoor je nieuwe oplossingen ziet. Zo doe je dingen slimmer, beter of waardevoller. Als jij verschil wilt maken, dan is dit boek voor jou!

3. Made to Stick- Chip Heath & Dan Heath

In het boek Made to Stick beschrijven Chip en Dan (ook al broers!) de 5 succesfactoren van een goed idee. Na elke brainstorm pak ik het erbij, om een idee te toetsen aan deze 6 eigenschappen:

 1. Onverwacht: zorgt dat mensen er aandacht aan schenken
 2. Concreet: zorgt dan mensen het begrijpen en onthouden
 3. Geloofwaardig: zorgt dat mensen er in geloven (of het ermee eens zijn)
 4. Met gevoel: zorgt dat mensen er om geven
 5. Met een verhaal: zorgt dat mensen in actie komen
 6. Eenvoud: helpt in allerlei stadia en vooral bij de beslissing wat je moet communiceren.

In Made to Stick leer je deze eigenschappen kennen, aan de hand van heel veel goede-ideeën-voorbeelden. Super inspirerend en leerzaam. Een must-read!

Liever praten dan lezen?

Wil jij jouw teamleden helpen om creatiever samen te werken? Laat het me weten! Dan kijken we samen hoe we jullie brainstorms (online) vorm kunnen geven.  


  IK help je graag op weg!

  Lenneke Briët

  design thinking expert

  Leave a comment