De lockdown heeft een enorme impact gehad op de theaters en podia. Niet één maar twee keer ging alles op slot: “We moeten dicht, we sluiten letterlijk de deuren. Onze artiesten blijven voorlopig thuis”. De veerkracht van de culturele sector heeft zich bewezen in het afgelopen jaar. Zo zagen we allerlei (online) initiatieven opkomen. Livestreams, online Q&A’s met artiesten, bezoekjes achter de schermen, de grootste online kroeg van Nederland en ga zo door. Deze initiatieven zijn natuurlijk opgestart als tijdelijke oplossing. Tegelijkertijd denk ik dat organisaties tijdens de lockdown een basis hebben gelegd voor een blijvende online tak. Natuurlijk: als de deuren weer opengaan, weet ik zeker dat de zalen weer volstromen. En ik ben blij als ik weer eens in een fluweel rode theaterstoel mag zitten. Toch geloof ik in het voortbestaan van het online het theater. Er zitten namelijk nogal wat voordelen aan!

Een aantal voorbeelden uit de praktijk

Wat gebeurde er in het afgelopen coronajaar eigenlijk op de online podia van de culturele sector? Hier een aantal spraakmakende voorbeelden:

 • Vrienden van Amstel live 2021: 1,7 miljoen mensen vierden dit jaar feest in de grootste online kroeg van Nederland – de grootste livestream ooit in Nederland.
 • Nationale opera en ballet: de online balletlessen onder leiding van artistiek coördinator Ernst Meisner.
 • Rotterdam Philharmonisch Orkest: online herdenken van het bombardement op 14 mei met een kennistest ter voorbereiding van het online Requiem van Mozart concert.

De online stream zit vol voordelen

Er gaat niets boven de aanwezigheid van live publiek en het geluid van echt applaus. Toch heeft het online streamen van optredens genoeg voordelen om ze voort te zetten als onze samenleving weer opengaat. Dania neemt ze met je door!

Voordeel #1. Van lokaal naar nationaal naar internationaal

Een theater of podium is vaak toch gelinkt aan de standplaats. Natuurlijk is iedereen wel eens in een andere stad naar een concert of theaterstuk geweest, maar toch zie je dat de lokale toestroom het grootst is. Nu we in een “online” samenleving leven en het aanbod van de theaters vooral online te vinden is, maakt het voor de doelgroep niet uit of het nou in Groningen of Utrecht uitgevoerd wordt. De optredens zijn online beschikbaar, dus overal toegankelijk. Dit biedt een kans om naast de lokale doelgroep, nationale of misschien wel een internationale doelgroep te bereiken. Maak daarom gebruik van online streaming om de doelgroep te verbreden! En wie weet, als de theaters weer open zijn en reizen makkelijker wordt, komt er misschien wel een internationaal of regio-overstijgend publiek naar de voorstelling.

Voordeel #2. Meer feedback van de doelgroep

Natuurlijk kan je na een fysieke voorstelling in gesprek met mensen uit je publiek. Dit kost echter veel energie en je krijgt lang niet iedereen te spreken. Tijdens, voor en na een livestream is het mogelijk om in gesprek te gaan met veel mensen tegelijk. Ga de interactie aan op een luchtige manier (bijvoorbeeld met een Instagram poll), maar vraag jouw doelgroep ook om inhoudelijke feedback (via e-mail of na de livestream binnen het platform). Je zal zien dat mensen online sneller geneigd zijn om feedback te geven dan als je hen een fysieke enquête meegeeft bij de uitgang. Handig, want zo verzamel je in korte tijd veel informatie over de voorkeuren van je doelgroep en kan je jouw aanbod hierop aanpassen.

Voordeel #3. De kracht van het delen & user generated content

Naast jouw bestaande fans wil je natuurlijk ook nieuw publiek blijven aantrekken. Op dat gebied werkt niets beter dan mond-tot-mondreclame. En dat kan uitstekend online! Via social media kan je jouw doelgroep activeren om jouw event te delen met hun netwerk. Dit is een mooi voorbeeld van user generated content: inhoud die niet door jouw organisatie wordt gedeeld, maar door je fans. Deze vorm van reclame is goud waard, maar voor niets gaat de zon op natuurlijk. Denk daarom na over iets waardevols om terug te geven aan de deler. Een klein “cadeautje” in het thema van de livestream, bijvoorbeeld. Het cadeau hoeft niet van grote waarde te zijn, maar het moet een deelfactor hebben; online quiz, tips ter voorbereiding van de livestream of een grappige Instagram filter. Het kan van alles zijn.

Ook handig:

 • Roep een #hashtag in het leven en vraag bezoekers om hun ervaringen te delen tijdens de livestream.
 • Maak je publiek onderdeel van de online performance. De mogelijkheden hiervoor zijn groter online dan in de zaal! Denk aan een poll waar je publiek de onderwerpen kiest voor een stand up comedian.
 • Doe een live Q&A na het optreden, zodat je publiek vragen kan stellen aan de artiesten.

Voordeel #4. Je bouwt een (internationale) online community

Mocht jouw online voorstelling of livestream een enorm succes zijn, dan kan je dit publiek vasthouden door een online community op te zetten. Dit is relatief makkelijk, omdat je volledige publiek al online was voor de livestream. Met een online community bereik je niet alleen lokale fans, maar ook belangstellenden uit andere regio’s of zelfs andere landen. Tenminste, als je er werk van maakt. Een online community gaat leven door steeds iets toe te voegen aan jouw online palet, jouw doelgroep hier op de juiste manier over te informeren en belangrijker nog; de doelgroep te betrekken. Als zij het gevoel hebben dat zij daadwerkelijk onderdeel zijn van jouw theater, comedyclub, poppodium of festival, bouw je duurzame relaties op.

Promoot je livestream- de gouden tips

Aandacht en inschrijvers voor een online stream komen niet vanzelf. Er zijn een aantal elementen van groot belang. Hoe maak je van jouw online stream daadwerkelijk een succes? Hier volgende belangrijkste tips!

 • Belevenis: zorg voor een online belevenis, voorafgaand aan de stream maar ook tijdens en na het optreden. Denk hierbij aan het warm maken van je publiek, interactiemogelijkheden tijdens het evenement en goede nazorg. Doe net alsof het optreden in de fysieke wereld gaat plaatsvinden. Wanneer iemand naar een concert of theaterstuk gaat, heeft zo’n bezoek altijd een aanloop. Mensen in je doelgroep hebben vragen: Hoe bereid ik me voor? Waar is het? Met wie ga ik? Wat kan ik verwachten? Zorg dat je de doelgroep meeneemt in een online belevenis. Het uitdenken van de online journey is van essentieel belang.
 • Kanalen en advertentie inzet: breng jouw online stream onder de aandacht via de juiste kanalen met de juiste content. De zaal is nooit vol, dus je kan los! Waar zit jouw doelgroep? En hoe trek je de aandacht? Maak gebruik van YouTube ads en social media ads en wees hier creatief met de getoonde content. Vang zoekverkeer op met relevante Google ads en volg relevant websitebezoek op met relevante displaybanners. Het hierbij van belang dat je op tijd start met een campagne.
 • Interactie: De interactie voorafgaand, tijdens en na de livestream is van groot belang om het publiek (jouw doelgroep) betrokken te houden. Zo wil je dat iedereen daadwerkelijk klaar zit op het moment van streamen, en zou je ook graag willen dat ze nog eens terugkomen voor een ander online evenement. Maak het bijwonen van de livestream daarom zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk.
 • Opvolging online community: wees relevant in de communicatie naar jouw online community. Dit is juist online heel goed mogelijk met de tools van vandaag. Je weet als organisatie wie bij welke online livestream was, op die manier kan je het volgende aanbod super relevant maken. Bied echter niet té veel content aan, de kans is groot dat iemand uit de online community stapt als hij of zij wordt overspoeld met informatie. Denk ook niet dat iemand die één keer een livestream heeft bijgewoond ook alles van jouw organisatie wil bekijken. Wees zorgvuldig en stuur je doelgroep alleen de meest waardevolle aanbiedingen; zo versterk je de relatie.

De online aanwezigheid van de kunst- en cultuursector is enorm gegroeid door de vervelende situatie van de afgelopen tijd. Ik geloof dat deze ontwikkeling ook na het heropenen van de deuren gaat doorzetten. Dat wordt interessant: zo krijg je in de toekomst te maken met een fysiek én een online publiek en kan je alle kanten op!

Wat de juiste online journey is zal per organisatie, aanbod en doelgroep anders zijn. Wil je hier een keer over sparren? Stuur een berichtje, dan praten we door!

Neem contact op:

IK help je graag op weg!
Subtitle

Dania Bakker

Some description text for this item

Subtitle

Online Marketeer

Some description text for this item


  Leave a comment