Zakelijk bloggen wordt overschat en onderschat. Wie één matig blogartikel schrijft en het zonder nadenken publiceert, is nergens. Het enige wat zo’n blog doet, is verdwijnen in een zee van andere matige blogs die ook zonder nadenken zijn gepubliceerd. Maar wie een paar keer per maand een relevante bijdrage doet aan het vakgebied, ziet wél verschil. Een serie van informatieve, goed geschreven artikelen doet namelijk van alles voor je positie als kennisleider, je band met je doelgroep én je online vindbaarheid. Heb je geen zin, ben je te druk of vind je zakelijk bloggen gewoon heel stom? Dan geef ik je hierbij 7 argumenten om toch te gaan schrijven, plus een manier om er (een soort van) onderuit te komen.

Wanneer is een zakelijk blogartikel “goed?”

Een zakelijk blogartikel is goed wanneer het relevant is en lekker leest. Relevantie bereik je door te schrijven voor je doelgroep in plaats van over jezelf. Weet jij waar jouw ideale klanten van wakker liggen en helpen jouw blogartikelen hen verder in hun werk of dagelijkse leven? Dan zit je op de goede weg. Reclame en nieuws zoals de verhuizing naar een nieuw pand zijn daarentegen uit den boze. Een écht killer blogartikel maakt alleen maar indirect reclame. “Kijk, wij weten hier veel vanaf” is een veel effectievere boodschap dan “wist je dat wij ons product nu ook in het kanariegeel aanbieden?”.

Leesbaarheid is een tweede belangrijke voorwaarde. Waarom? Als je teksten doorspekt zijn met moeilijke woorden en vakjargon, redt geen enkele lezer het tot het einde. Dat heb je niet alleen van mij: vele onderzoeken over leesbaarheid wijzen aan dat een slecht leesbare tekst erger is dan een leeg vel papier (die laatste kost namelijk geen tijd).

7 redenen om zakelijk te bloggen

Als een blog relevant is en lekker leest, kan het echte feest beginnen. De lijst met voordelen van zakelijk bloggen is namelijk lang! Hieronder bespreek ik de zeven belangrijkste. Al overtuigd maar nog steeds geen zin? Scroll dan omlaag naar manieren om eronder uit te komen.

1. Blogs maken je website beter vindbaar in de zoekresultaten

Door structureel te bloggen, voeg je steeds nieuwe webpagina’s toe aan je website. Als je blogs van kwaliteit zijn én een connectie hebben met (een selectie van) je andere webpagina’s, stijgt de autoriteit van je website. Dat betekent dat je hoger in de zoekresultaten verschijnt, waardoor je doelgroep je beter kan vinden.

2. What happens online stays online!

Goede blogartikelen kunnen jarenlang nieuwe bezoekers aantrekken. Zodra je blog live staat, is jouw investering voorbij maar blijft het zoekvolume groeien (mits je blog relevant en leesbaar is natuurlijk). Zo worden jouw blogs gratis advertenties, met het voordeel dat ze veel objectiever overkomen dan échte advertenties.

3. Je werkt aan je kennisleiderschap

Een objectief blogartikel helpt de ontvanger, maar zegt iets over de zender. Helpen jouw blogs je ideale klant in zijn of haar dagelijkse bezigheden? Dan positioneer je jezelf als kennisleider in je vakgebied. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral beslissers op C-level (CEO, CFO) sneller geneigd zijn om met kennisleiders samen te werken dan met organisaties die dat niet zijn. De reden is simpel: kennisleiderschap maakt je betrouwbaar.

 4. Je verhoogt de kans op conversie

Heb je een fijn e-book, een zelftest of een handige checklist? Voeg die toe onderaan je blogs, en je hebt bij iedere publicatie een nieuw conversiepunt. Let erop dat je ook in deze downloads ver blijft van reclame. Een objectief blog dat eindigt met “bekijk onze brochure” verliest al z’n geloofwaardigheid. Kies daarom voor downloads die de moeite van het downloaden waard zijn. Zorg er daarnaast voor dat er een duidelijke link is tussen het onderwerp van het blog en het onderwerp van de download. Zo creëer je een route die je ideale klanten kunnen volgen, vanuit Google tot in je CRM-systeem.

5. Blogs zijn de ideale benzine voor je social mediamotor

Kennisleiderschap moet je soms een duwtje geven. Niet al je blogs worden namelijk direct vindbaar via Google. Plaats ze daarom gerust via je sociale mediakanalen! Hier kan je een groep met trouwe volgers opbouwen, die jouw artikelen liken en delen, of zelfs met je in gesprek gaan. Niet iedere volger hoeft een ideale klant te zijn: in een tijd waarin word of mouth de meest effectieve vorm van reclame is, zijn online ambassadeurs goud waard.

6. Je kunt blogs aan klanten sturen als ze vragen hebben

Door te bloggen, bouw je je eigen kennisbank op. Hierdoor hebben jij en je collega’s 24/7 toegang tot een online bibliotheek over jullie vakgebied. Dat helpt om de interne kennis zichtbaar te maken en binnenboord te houden als collega’s vertrekken. Daarnaast is de bibliotheek ook handig voor bestaande klanten. Zij kunnen je blogplatform raadplegen als ze vragen hebben, of jij stuurt hen zelf de link naar een relevant artikel.  

7. Het kost niks, alleen je eigen manuren

Het grote voordeel van advertenties is dat ze direct effect hebben. Gaat er een nieuwe campagne live? Ga dan zeker adverteren. Het effect van zakelijk bloggen is wat later zichtbaar, maar komt met twee grote voordelen. 1: ze blijven altijd aan zonder dat je hoeft bij te betalen. 2: ze kosten überhaupt niks, alleen je eigen manuren. Zo bouw je samen met je collega’s aan een enorme marketingmotor, die zelf blijft draaien en voor je blijft werken.

Goed, zakelijk bloggen is belangrijk. Maar hoe kom ik eronder uit?

Na dit pleidooi voor het zakelijke blog ben ik de laatste die je gaat helpen om jullie blogplatform te saboteren. Maar je kunt het jezelf wel makkelijk maken. Hieronder drie zakelijke bloghacks!

Oplossing 1. Je doet een Q&A

Door de weken heen verzamel je vragen van klanten. Vervolgens voorzie je iedere vraag van een kort en bondig antwoord. Zet deze informatie onder elkaar, bedenk een leuke intro en tada: je hebt een blog. Meer tips in deze stijl vind je hier.

Oplossing 2. Je strikt een collega

Vind een collega het leuk om te schrijven? Voorzie hem of haar dan van alle informatie die nodig is om een blog in elkaar te zetten. Gebruik bullets, voeg links toe naar relevante websites en zorg voor een duidelijke briefing. Tada: een gratis blog.

Oplossing 3. Je huurt een bureau in

Heb je oplossing 2 iets te vaak gebruikt en wil niemand meer voor je schrijven? Laat het bloggen dan over aan je marketingbureau. Plan iedere maand een korte call, waarin je de content marketer brieft over jouw onderwerp. Bijkomend voordeel is dat mensen van buiten je organisatie vaak met hele andere ogen naar je vakgebied kijken, en daardoor frissere content schrijven. Tada: een betaald (maar killer) blog.

Aan de slag met zakelijk bloggen?

Hopelijk heb je met dit artikel een beter idee van de zakelijke blogwereld. Wil je een keer sparren over jullie blogplatform, of heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje.

NEEM CONTACT OP:

Neem content op met onze inbound marketing specialist Inge de Jong
IK HELP JE GRAAG OP WEG!


    Leave a comment