Duurzame techbedrijven zijn hot. Het zijn de technische organisaties die zowel voor de winst gaan als voor een betere planeet. Denk TooGoodToGo en Felix, maar ook aan aanbieders van zonnepanelen of laadstations voor elektrische auto’s. Makkelijk te vermarkten, zou je denken. Maar nee: een duurzaam techbedrijf valt nét overal tussen. Het is geen non-profit, maar heeft naast financiële doelen ook non-profit KPI’s. Maar waar non-profits zich vooral op de consument en burger richten, richt het duurzame techbedrijf zich op andere bedrijven. Ben jij een marketingmanager van zo’n techbedrijf en zoek je naar een geschikte marketingmethode? Dan is dit artikel voor jou!

Duurzame tech-marketing “per ongeluk” ontdekt

Misschien heb je opgemerkt dat we de laatste jaren verschillende B2B-bedrijven aan ons portfolio hebben toegevoegd. Hier rollen we o.a. mooie inbound marketingstrategieën voor uit. We merkten dat vooral de B2B-bedrijven met een duurzame insteek veel hadden aan onze ervaring in de non-profitsector. Zonder het zo bedoeld te hebben, hadden we de perfecte strategie voor duurzame techbedrijven ontwikkeld!

De gouden formule

Goed. Hoe werf je nou klanten als duurzaam techbedrijf? En hoe zorg je ervoor dat je deze klanten aan je bindt? Aan de ene kant ben je een commerciële organisatie en lijken veel bedrijven op je. Om je van hen te onderscheiden, moet je werken aan de vindbaarheid van de website en je imago van kennisleider (echte B2B-tactieken!). Aan de andere kant kan je ook jouw duurzame missie gebruiken om je te onderscheiden van je concurrenten. Jij doet het immers anders (groener of toekomstbestendiger) dan bedrijven met hetzelfde product of dezelfde dienst. Deze kant wil je onder de aandacht brengen zoals non-profits dat doen.

Kortom: de combinatie tussen het vertellen van jouw verhaal en een effectieve B2B-strategie, dáár zit de crux!

Het stappenplan voor duurzame techbedrijven

Tijd voor wat concrete tips. Hieronder vind je een handig stappenplan dat de best practices van non-profit en B2B combineert.

Stap 1: Bedenk wie je doelgroep is en met welke problemen of vragen zij kampen

Inkoppertje! Of toch niet? Op wie richt jij je product of dienst eigenlijk, en hoe ziet je huidige klantengroep eruit? Weet je ook welk probleem jouw organisatie voor hen oplost of op welke vraag je met jouw product of dienst een antwoord geeft? Je mag dan de wereld willen verbeteren; probeer niet de hele wereld te bereiken. Als B2B-bedrijf kan je maar zoveel bedrijven écht helpen. Ga dus voor kwaliteit, niet voor kwantiteit.

Stap 2: Creëer content vanuit jouw kennis en ervaring zónder te willen verkopen

Dit is een hardcore inbound marketing-tip, check deze blog over inbound als je meer wilt weten. Als je weet wie je doelgroep is en met welke problemen of vragen zijn rondlopen, dan kun je daaruit afleiden welke content je moet creëren om deze mensen echt verder te helpen, zonder een ijsjesverkoper op de Zuidpool te worden. Maak deze content aantrekkelijk, schrijf bijvoorbeeld een goede user case. Deel je complexe informatie? Maak er een begrijpelijke animatie van.

Stap 3: Maak je content toegankelijk voor je doelgroep

Heb je stap 2 voltooid en ga je jouw content publiceren? Zorg er dan voor dat je content goed vindbaar is via de zoekmachines. Voor B2B-organisaties is deze zogeheten SEO-strategie enorm belangrijk. Hiermee zorg je ervoor dat mensen die geïnteresseerd zijn in jouw content naar hun weg naar jouw website vinden. Organische vindbaarheid van je content duurt een tijdje (denk in maanden), maar op de korte termijn kan je jouw content prima aanjagen met betaalde campagnes via social media (paid social) en Google (SEA). Vooral als je in het begin nog niet veel websiteautoriteit hebt, zorgen deze gerichte campagnes ervoor dat je de juiste doelgroep tóch aantrekt.

Stap 4: Ontwikkel een Marketing Automation flow op maat 

Als je de juiste doelgroep naar je website hebt gehaald, ben je er nog niet. Deze websitebezoekers moet je gaan converteren naar leads met een e-mailadres, zodat je ze met behulp van lead nurturing verder door de marketing funnel kunt leiden. Nu kun je dat handmatig doen en al je leads op dezelfde manier opvolgen. Veel slimmer en effectiever is het om hiervoor een marketing automation tool in te zetten. Hiermee automatiseer je jouw e-mails en passen de boodschap en timing zich automatisch aan op de ontvanger. Marketing automation tools worden steeds beter en betaalbaarder, waardoor er altijd wel een tool bestaat die bij jouw bedrijf past.

Stap 5: Meet, experimenteer en optimaliseer

Staan je content en geautomatiseerde marketingflow klaar? Denk voordat je live gaat na over de meetinrichting. Je gehele flow moet goed meetbaar zijn, anders weet je achteraf niet hoe succesvol je campagne is geweest. Als de basis van je meetstructuur in orde is, wordt het volgens onze Growth Hacker Dick pas echt leuk. Tijd om te experimenteren en optimaliseren! En dat kan je gelukkig gewoon leren.

Aan de slag!

Je hebt geen tonnen marketingbudget nodig om het verschil te maken als duurzaam techbedrijf. Mix de best practices van non-profit en B2B, en zoek naar de juiste balans tussen inbound en outbound marketing. Zo ontwikkel je een effectieve, doelgerichte strategie op maat. Ben jij marketingmanager van zo’n duurzaam techbedrijf en heb je vragen? Dan denken we graag met je mee! Stuur me gerust een berichte via onderstaand formulier.

Doorpraten? Neem contact op:

Neem contact op met Mijke de Vette
Ik HELP JE GRAAG OP WEG!


    Leave a comment